Gerontolog Nasıl Olunur ?

Gerontolog Nasıl Olunur ? Yaşlanmak herkesin kabul edebildiği bir durum değil. Ancak yaşlılık cildimizdeki kırışıklıklar, hareket kabiliyetinde azalma, çabuk yorulma, az uyuma, performans düşüklüğü ve benzeri biyolojik birçok etkiden ibaret değil. Yaşlılıkla birlikte gelen sosyal, psikolojik ve ekonomik etkiler de söz konusu ve yaşlılığı tam olarak tarif edebilmek için bütün bu etkileri bir arada değerlendirmek gerekiyor. İşte bu değerlendirmeleri yapan ve yaşlılığı bir bilim dalı olarak inceleyen alan gerontoloji olarak adlandırılıyor ve gerontoloji ile bilimsel olarak ilgilenen kişiler de gerontolog unvanını alıyor. İlk olarak ABD’de ortaya çıkan bu bilim dalı 1930’lu yıllardan itibaren Avrupa ve Amerika’da okutulmaya başlarken, ülkemizde ancak 2006 yılında Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi altında eğitim vermeye başlayabilmiş. Gerontoloji sözcüğü ihtiyar anlamına gelen geron ve bilim anlamına gelen logie sözcüklerinin birleşiminden oluşmuş. Dolayısıyla yaşlanmanın bilimi de diyebileceğimiz gerontoloji yaşlanmayı ve etkilerini incelerken birçok farklı disiplinden de feyz alıyor ve işbirliği kuruyor. Tıp fakültelerinin geriatri bölümleri, sosyal antropoloji, yaşlılık sosyolojisi (gerontososyoloji) ve yaşlılık psikolojisi (gerontopsikoloji), ekonomi, felsefe gibi birçok farklı alan gerontolojinin birlikte çalışmalarını sürdürdüğü bilim dalları. Yaşlılığı demografiden (cinsiyet, vb.), iş piyasasından, şehirleşme düzeyinden, sosyal politikalardan ya da endüstrileşmeden bağımsız düşünmek, yaşlılığı küçümsemek anlamına gelebilir. Dolayısıyla yaşlılık nedeniyle pozitif ayrımcılık hakkı doğan bireylere sunulabilecek hizmetler ve bunların organizasyonu için özellikle ve ayrıca uğraşma gerekliliği aşikar. Herkesin bir gün yaşlanacağı düşünülecek olursa buna kimsenin itirazının olmayacağı da açık.

Gerontolog Nasıl Olunur ?Bu noktada, gerontologlar ne gibi görevler üstlenir dersek; yaşlıların bakım ve rehabilitasyon uygulamalarının denetlemek, yaşlılarla ilgili araştırmalar yapmak ve buna uygun sosyal politikalar üretmek, yaşlıların psikolojik durumlarına ilişkin olarak terapi programları planlamak ve uygulamak, yaşlı ve yaşlı yakınlarına demans, Alzheimer, vb. yaşlılık hastalıkları konusunda bilgi vermek ve danışmanlık sağlamak, ihtiyacı olan yaşlılara sosyal ve psikolojik rehabilitasyon programları hazırlamak, yaşlılara yönelik devlet politikalarının hazırlanmasına katkıda bulunmak diye özetleyebiliriz.

Gerontoloji bölümü ülkemizde sadece Akdeniz Üniversitesi’nde var. MF-3 puan türüyle alım yapan bölümde anatomi, fizyoloji, biyoloji, araştırma yönetim ve teknikleri, ekonomi, sosyoloji, sosyal antropoloji, psikoloji gibi temel derslerin yanı sıra demografi, yaşlılık psikolojisi, yaşlı sağlığı, yaşlı beslenmesi, yaşlanma biyolojisi ve genetik, yaşlılık sosyolojisi, yaşlılık ve bakım hizmetleri, aile hekimliği ve gerontoloji, sosyal bakım modelleri, ev kazaları ve engellilik, yaşlılık ve fiziksel aktivite gibi alan dersleri de verilmekte.

Gerontologlar üniversitelerde, hastanelerde, bakımevlerinde, huzur evlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde gündüz bakım evlerinde, evde bakım hizmeti veren özel kuruluşlarda, sigorta şirketlerinde, üniversitelerde (akademik anlamda) ve benzer iş kollarında iş bulma şansına sahip. Özellikle yaşlı nüfusun artması, bireyin hayatına verilen önemin değer kazanması, sağlık hizmetlerindeki gelişmeler bu alanda talebe yol açacağa benziyor. Unutmayın, yaşlılık sadece bayramlarda Kent reklamlarını izlemekle hatırlanacak bir şey değil.

Konu hakkında daha detaylı bilgilere Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’ne ilişkin web sayfalarını ve ayrıca Gerontoloji Bölümü’ne gönül vermiş bölüm başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan’ın web sayfasından ulaşabilirsiniz.

#l #ya #ve

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top