Kültür ve Turizm Bakanlığında Arkeolog Nasıl Olunur ?

Kültür ve Turizm Bakanlığında Arkeolog Nasıl Olunur ? Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı 4848 sayılı kanun ile kurulmuştur. Her nekadar Turizm ve Kültür bakanlıklarının birleştirilmesi 2003 yılında olsa da yerine getirdiği görevler bakımından iki bakanlığında geçmişi çok eskiye dayanmaktadır. 1922 yılında “Asar-ı Atika ve Müzeler” teşkilatı olarak göreve başlamış daha sonraları bakanlıklar haline gelerek hizmetine devam etmiştir. En önemli görevi Millî, manevî, tarihî, kültürel ve turistik değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, değerlendirmek, yaymak, tanıtmak, benimsetmek ve bu suretle millî bütünlüğün güçlenmesine ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunmaktır.

Daha önce arkeolog nasıl olunur başlığında da kısmen anlattığımız arkeoloji mesleğinin (http://www.nasilolunur.net/arkeolog-nasil-olunur.html )Türkiye’de ifa edildiği en önemli yer Kültür ve Turizm Bakanlığıdır. Zira Türkiye şartlarında arkeologların özel sektörde iş bulmaları çok zordur. Kültür ve turizm bakanlığı arkeologları kazılara katılabilecekleri gibi bakanlık bünyesinde veya müzelerde de çalışabilmektedirler. İstihdam ettiği kadro ise lisans mezunlarıdır.

Kültür ve Turizm Bakanlığında Arkeolog Nasıl Olunur ?Kültür ve Turizm Bakanlığında Arkeolog olarak çalışabilmek için şu şartlar gereklidir:

– Türk vatandaşı olmak.
– 18 yaşını tamamlamış olmak,
– Kamu haklarından mahrum bulunmamak
– Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
– 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak (Askerliği yapmış olmak veya tecil ettirmiş olmak veya askerlikten muaf olmak)
– Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak (Özürlü kadroları hariç)

Bunlar haricinde mezun olunması gereken bölümler ise şunlardır:

– Arkeoloji,
– Arkeoloji ve Sanat Tarihi,
– Klasik Arkeoloji,
– Prehistorya,
– Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi

Bölümlerinden mezun olan 4 yıllık lisans mezunları bu kadroya atanabilmektedir. Bu bölümlerden mezun olan ve yukarıda saydığımız şartları taşıyan adaylar çift senelerde yapılan KPSS’ ye girmelidirler. KPSS’de genel yetenek ve genel kültür alanındaki soruları cevaplayan adaylara KPSS B grubu puan gelir. Bu puana göre aday tercihlerini yapabilir.

Okumak İster misiniz ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir