Mankurt Nasıl Olunur ?

Mankurt Nasıl Olunur ? Eski Orta Asya Türk efsanelerinde geçen bir tanımlama olan mankurt bilinçsiz köle demektir.  Eski Türkçede Man bunamış anlamlarına gelmektedir. Sistematik yollarla elde edilen bu köle türü sahibinin her dediğini yapacak duruma getirilir ve gerektiğinde savaşlarda gerektiğinde sair işlerde kullanılırdı. Eski Kazak, Kırgız, Altay kabilelerinin destanlarında bolca geçen mankurtlaştırma ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un Gün olur Asra Bedel isimli eserinde de ana temadır. Bir Türk kabilesine saldıran düşmanların ele geçirdikleri erkek esirleri çeşitli işlemlerden sonradelirmelerini sağlayarak kendilerine bağlı köle yapmalarını anlatan bir eserdir.

Mankurt nasıl yapılır, bir kişi bilinçsiz ve sadık bir köle nasıl olabilir derseniz bunun fiziksel ve altında yatan bilimsel bazı aşamaları bulunmaktadır. Bu aşamalar:Mankurt Nedir ? Mankurtlaşmak Nedir ? Düşünemeyen Köle

–   Ele geçirilen esirin veya insanın saçları iyice kazınırdı. Kişi bu aşamada iken hala bilinçlidir.
–   Daha sonraki aşama bir devenin boyun derisi yüzülür ve kafası kazınmış bu şahsın kafasına iyice gerdirilerek giydirilirdi.
–   Kafasına deve derisi giydirilen bu kişi çöl sıcağının altında birkaç gün aç susuz bekletilirdi. Çöl sıcağı deve dersini iyice büzer ve deri o insanın kafasına tam manasıyla yapışırdı. Kazınan kafanın içindeki saçlar da yavaş yavaş uzamaya başlardı. Sert olan deve derisi o insanın başına o kadar yapışır ki uzayan saçlar deriyi delemez ve kafanın içine doğru uzamaya başlardı. İçe doğru beyine uzayan saçlar esire o kadar büyük acılar verir ki bu acılar ve susuzluk neticesinde o kişi ya yaşamını kaybeder ya da aklını kaybeder, sahibi ne söylerse yapacak bir duruma gelen mankurt olurdu.

Mankurtlar hafızasını kaybeder, anne babasını, kardeşlerini, çocuklarını tanımazdı. Hiçbir değeri kalmayan mankurt sadece sahibi ne derse onu yapacak duruma gelirdi. Günümüzde zalim ideolojilerin veya kapitalist sistemlerin insanları bir sürü gibi gütmesinden kasıtla mankurtlaştırma deyimi kullanılmaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top