MS Hastası Nasıl Olunur ?

MS Hastası Nasıl Olunur ? MS Hastalığı nedir ? Tıp literatüründe olmasına rağmen halk arasında çok duyulmamış olan hastalıklar son dönemde oldukça gündeme gelmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de  son zamanlarda MS adı ile bilinen hastalıktır. MS hastalığının tıp dilinde ki ismi multiple skleroz’dur. Beyin ve omurilik (Merkezi sinir sistemi) hastalığıdır. Ana mantığı vücudun beyne yolladığı sinyallerin, sinir liflerindeki sertleşmeden dolayı gidememesi veya yanlış yere gitmesi dolayısıyla bunun yaşamı olumsuz etkilemesidir.

MS (multiple skleroz) hastalığının belirtileri incelendiğinde bakacak olursak belirtilerin kişiden kişiye değiştiğini görebiliriz. Veya sinir sisteminde nereyi etkilediğine göre de değişebilmektedir. Buna rağmen en yaygın belirtiler şunlardır:

MS Hastası Nasıl Olunur ?
MS Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

– Hissizlik
– Halsizlik
– Karıncalanma
– Titreme ve denge problemleri
– Kas sertleşmesi
– Konuşma bozukluğu
– Görme ve yürümede bozukluk
-Cinsel işlev bozuklukları

MS hastası nasıl olunurun cevabı kesin olarak verilmiş değildir. Bun rağmen bazı ihtimaller bulunmaktadır.

Hastalığın ana mantığı şu şekildedir. Nasıl ki elektrik iletimini sağlayan elektrik kablolarının dışındaki plastik yırtıldığında elektrik kabloları birbirine değer ve kısa devre oluşturursa, merkezi sinir sistemine giden sinir liflerinin dışındaki miyelin adı verilen yağlı madde de yok olduğunda da vücutta kısa devre oluşmaktadır. Miyelin maddesinin yok olasının ise tahmin edilen iki nedeni vardır:

– İnsan vücuduna giren virüslerin bedende hızla üremesi sonucu çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. MS hastalığının nedeninin de bu olabileceği düşünülmektedir
– Bağışıklık sisteminin zaman içinde zayıflaması ve bunun kendi hücrelerine saldırması sonucu oluşabilmektedir. Oto-İmmun reaksiyon adı verilen bu olay sonucunda da MS hastalığı oluşabilmektedir.
Bu hastalık için erken tanı önemlidir. Çünkü uygulanan tedaviler bu hastalığın belirtilerinde ciddi azalmalara neden olmuştur. Ayrıca MS hastalarının iyi bir bakıma ihtiyaçları vardır. Bu hastalıkla ilgili dernekler, vakıflar bulunmakta ve bilim adamları araştırmalar yapmaktadırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!