Uçuk Nasıl Olunur ?

Uçuk Nasıl Olunur ? Çocukların ve gençlerin gece kabusundan sonraki gündüz kabusları diyebileceğimiz bir rahatsızlık uçuk. Genellikle dudakların kenarlarında ilk önce hafifçe kendisini hissettirmesiyle başlayan, bir saat sonra kaşınma ağrı karışımı bir rahatsızlık veren, dışarıdan ruj izi gibi kızarıklık olarak kendisini gösteren bu hastalık insanların birçoğunda bulunur(bilimsel araştırmalar insanların yüzde 80’inin hayatında en az bir defa uçuk çıkardığını doğrular) . İlk çıkmasının ardından bir gün sonra içi sıvı dolu bir kesecik haline gelse de verdiği kaşıntı, ağrı ve rahatsızlık geçmez. Üçüncü günden itibaren kaşıntı ve acı hissi geçmeye başlar ve uçuk çıkıntısı halk dilinde kararmaya başlar.

Artık bundan sonrası o çıkıntının tamamen geçmesini beklemektir. Tamamen iyileşmesi ise belki bir hafta belki on günü bulur. Ama  insanları belki de en çok çileden çıkartan durumu ilk üç gün verdiği hissiyattır. Çünkü bu his yemek yemenizden gülmenize konuşmanızdan diş fırçalamanıza kadar her şeyi size azap eder. Sonraki iyileşme dönemlerinde dahi oluşturduğu görüntü kirliliği ve her an koparmanızla birlikte sizi derin acılara sokma ihtimali devam etmektedir.

Uçuk sadece dudak kenarlarında oluşur dersek yanlış olur. Uçuk vücudun aklınıza gelebilecek her yerinde kendini gösterebilir. Hatta göze dahi sıçrayabilir. Tabi bu durumlar görme açısından ciddi sıkıntılar oluşturabilir.

Peki varlığı küçük ama etkisi büyük hastalık nasıl olur dersek ilk önce doğumunuzdan itibaren ilk beş seneye gitmek gerekir. Uçuğu meydana getiren virüsün adı Herpes Simplextir. Herpes Simplex virüsünün ilk nasıl ortaya çıktığı, ilk hangi insanda kendini gösterdiği bilinmiyor. Uzmanlara göre, günümüzde bir insanda uçuk çıkıyorsa bilinmelidir ki doğumundan itibaren ilk beş yılında muhakkak uçuklu biri tarafından öpülmüş yada temas sağlanmıştır. Mesela; annesinde uçuk eksik olmayan çocuklarda muhtemelen uçuk çıkaracaktır. Herpes simplexin sinir hücrelerine yerleşmesi ve yuva kurması tek dokunmayla oluşabilir. Ancak, ilk beş yıldan sonra isterseniz öpücük delisi yapsanız bile artık iş işten geçmiştir. O çocuk artık o virüsü almaz. Bazı kişilerde bu virüs yerleşse bile hayatında sadece bir defa çıkartabilir. Ancak ciddi sayıda insanda yılda 1-2 defa çıkardığı görülmektedir. Yılda 3-4 ve üzeri sayıda çıkartanlarda vardır.

Uçuk Nasıl Olunur ?

İlk aşamada virüsün vücuda yerleşmesini biliyoruz peki bu virüs hangi koşullarda kendini gösterir de şahıs uçuk çıkartır derseniz bunun bilinen nedeni bağışıklığın zayıf olmasıdır. Örneğin, gece vücudun  savunma mekanizması daha da zayıf olacağı için sabah kalktığınızda uçuk görme ihtimaliniz diğerlerine göre yüksektir. Bu da neden uçuk gece çıkar sorusunun cevabı aynı zamanda. Ayrıca ani korku, heyecan, soğuk algınlığı, grip, güneş ışığı, alkol tüketimi, yorgunluk da uçuk çıkmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra yolculuk, önemli günler gibi psikolojik olarak dağınık olabileceğimiz günler de de bize sürpriz yapabilir herpes virüsü.

Bir kişide uçuk çıkmasının bir başka şeklide vardır. İlla ki korkma ya da stresle çıkmayabilir. Uçuk bulaşıcı mıdır? Evet, uçuk yayılma yoluyla da çıkabilir. Üstelik bu yol oldukça yaygındır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki uçuğun bulaşması için bulaştırılan kişinin de daha önce uçuk çıkaran biri olması gerekmektedir.

Ömür boyu bir daha bu hastalığı çıkarmak istemiyorum derseniz bunun çaresi maalesef yok. Ancak çıkmak üzere olan bir uçuğu yok etmenin çıkmış uçuğu yok etmekten daha da kolay olabileceğini söylemek mümkündür. Bunun için doktor kontrolünde çeşitli merhem yada kremler kullanılabilir. Ülkemizde, engin şifacı bilgileriyle uçuğun üzerine kızgın demir basmak, asit dökmek, yakmak, sarımsak sürmek uygulamaları emin olun sadece size daha fazla acı verecektir.

Uçuk olunduğunda çok gereksiz bir utanç duygusu oluşur, uçuk olduğunuzda insanların bakışlarına aldırmadan hayatınıza neşeyle devam edin, çünkü yukarıda belirttiğimiz gibi o karşılaştığınız insanların yüzde sekseninde herplex simplex virüsü var.

Stressiz hayat artık imkansız gibi ama biz az stresli bol neşeli günler diliyoruz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!