Astronot Nasıl Olunur ?

Astronot Nasıl Olunur ? Günümüz teknolojileri ile uzay bize bir adım kadar yakın cümlesini henüz kuramıyor olsak da uzaya gitmek artık eskiye oranla daha kolay. Çocukluk hayaliniz bir tutkuya dönüştü ve yerküreye yukardan, ama çok yukardan bakmak, Ay’a yaklaşmak hatta belki de Marsta yaşamak istiyorsunuz. Evet Türkiye’de astronot olmak  bugüne kadar mümkün olmadı ama sonuçta siz artık ülkeler üstü uzay adamı olmak istiyorsunuz, dolayısıyla astronot olmak için devletler arası sınırlar sizin için artık ufak birer engelden ibaret.

Astronot nedir? Astronot, NASA’nın sitesinde belirttiğine göre yunanca kökenli bir sözcük ve uzay denizcisi gibi bir anlamı var. Anlamı gibi uzay tecrübesi yaşayabilecek kabiliyete sahip, zorunlu ve zorlu eğitimlerden geçmiş kişiye astronot deniyor. Uzayla ilgili tüm araştırmalarda yer alır astronotlar. Zamanı geldiğinde uzay mekiğiyle gidilmesi gereken görevler, uzayda uzun süreler durmak ve hayatta kalabilmek Astrono Astronot denildiği zaman herkesin aklına Neil Armstrong gelir, yani Ay’a ilk ayak basan kişi olarak ünlenmiş, artık hayatta olmayan astronotların en meşhuru. Ancak uzaya ilk çıkan astronot Sovyetler Birliği’nden Yuri Gagarin’dir.

Astronot Nasıl Olunur ?Astronot olmaya karar verdiyseniz ilk önce gözünüze astronot görevi yapılabilen bir ülke kestirmeniz gerekiyor. Biz burada genelde NASA’da çalışmayla ilgili olanları yazacağız. Bundan sonra o ülkeye gitmek orada yaşamak için gerekli yolları bulmanız gerekiyor. Oraya okumak için gitmek en sağlam yol olur. Özellikle yüksek lisans ve doktora için gidilebilir.

Öncelikle eğitim şart dedik. Ancak eğitiminiz sırasında bir çok bilim dalında başarılı olmanız gerekiyor. Bunu belgelendiremezseniz işiniz çok zor, özellikle yabancı dile(İngilizce) hakimiyet de şart. Örneğin uzay bilimleri, uçak, fizik, matematik gibi bölümlerin avantajlı olabileceğini düşünmekteyiz. Ancak sizin sosyoloji okuyup astronot olamayacağınızı kimse söyleyemez.

Burada en önemli nokta uçuş tecrübesi. En önemli derken sizi seçimler için avantajlı duruma getirecek çoğu zaman şart olan en az üç yıllık tecrübe. Dahasını da isteyebilirler. Bu değerlendirmeyi yapabilmeleri için tabi ki iş ilanlarını takip ediyor ve istenecek belgelerle başvuru yapıyoruz.

Astronot seçim kriterlerinden fiziksel olarak önemli olanlarından bazıları, mükemmel bir çift göz, düzgün bir kan basıncı ve astronot iş ilanında belirtilen boy ve kilo kriterlerine uygunluk(NASA için 62-75 inç).

Eğer astronotluğa uygun olarak kabul edilirseniz astronot eğitimlerine başlayabilirsiniz. Bu eğitimlerde özellikle yerçekimi simulasyonları ve su altı dalış gibi konularda kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Özel havuzlarda gerçekleştirilen eğitimlerde hayatta kalma yeteneğiniz oldukça gelişecek. Evet, eğitimleri tamamladınız sertifikaları aldınız, yüzmede çok iyisiniz, su altında dakikalarca kalabiliyorsunuz, psikolojik ve fiziksel olarak astronot olmak için gerekli alt yapınızı oluşturdunuz. Bundan sonra artık NASA’nın bir personelisiniz, ama…

Ama astronot olarak değil, NASA’da bir astronot adayı olarak size verilecek çeşitli görevlerde yer alıyorsunuz, hem de beş yıl boyunca. Bu 5 yılın sonunda  eğer kesin bir sağlık sorununu, fiziksel-psikolojik bir düşüşünüz yoksa, şansınız da varsa artık astronot olarak kabul edilebilirsiniz.

Askeri kökenli astronotlar için farklı seçim kriterleri olabilir. Özellikle askeri pilotların durumları, astronot olmak için çokca avantajlı, Neil Armstrong gibi. Komuta kademesinde değil de özel görevler için görevlendirilecek personel olmak istiyorsanız, eğitimler yine olmakla birlikte uçuş tecrübesi yerine akademik kariyere bakılabilir, aynı zamanda boy ölçünüzün daha kısa olması da kabul edilebilir(NASA için 58.5-76 inç). Görev uzmanı olmak da kaptan pilot astronotluk kadar prestijli olabilir merak etmeyin. Belki küresel basında fazla yer almayabilirsiniz o kadar.

Birleşik Devletlerde, Human space program, astronot seçim programları gibi programlarla, astronot eğitim süreci, astronotun aldığı dersler ve seçim kriterleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere http://astronauts.nasa.gov/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Eğitimlerin ve sürecin uzunluğunun sizi yıldırmayacağını biliyoruz, çocukluk hayalleriniz Türkiye’nin gururu olmanızı da sağlayabilir. Belki de sizin için küçük ama insanlık için büyük adımlar atacaksınız.

Not: Astronot olmak için cinsiyet şartı yok.

Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım

Neil Armstrong(Ay’a ayak basarken)

#n #i #in

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top