Bilgisayar Programcısı Nasıl Olunur ?

Bilgisayar Programcısı Nasıl Olunur ? Hayatımızı renklendiren vazgeçemediklerimiz arasına giren bilgisayarlar aslında birer aptal kutudur, dediğimizde pek yanlış bir cümle kurmuş olmayız. Bilgisayarlar programlar sayesinde canlanır, renklenir ve akıllı bir kutu haline dönüşür. Çeşitli programlama dillerinde yazılan kodlar bilgisayarın mikro işlemcisi tarafından derlenerek bizlerin kullanabileceği programlara dönüşürler.

Şuan ziyaret ettiğiniz web sitesi de bu şekilde kodlardan oluşmaktadır. Bu kodları bir araya getiren kişiye bilgisayar programcısı denilir.

Bilgisayar Programcısı Nasıl Olunur ?
Bilgisayar Programcısı Nasıl Olunur ?

Bilgisayar programcısı olabilmek için doktor olmak için almanız gereken tıp eğitimi gibi bir eğitim almanız gerekmemektedir. Çünkü, bilgisayar programcısı olmak için sayısal zekanızla birlikte işin üzerine ilgi ve merakınızı da eklemeniz yeterlidir. İlginiz ve merakınız bu iş için gerekli her şeyi size sağlayacaktır. Öncelikle sayısal zekanızı kullanarak algoritma mantığını öğrenip, sonrasında ilgi ve merakınızla bu işe yoğunlaşarak hangi programlama dili ile kendinizi geliştireceğinizi bulmanız gerekmektedir. Algoritmaları ne kadar iyi öğrenirseniz o kadar iyi bir programcı olursunuz bu işin temelinde algoritmalar vardır.

Tabii ki yukarıda anlattığımız size teknik olarak programcı unvanını verse de resmi olarak bu unvan için diplomaya ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu unvanı alabilmek içinse üniversitelerin meslek yüksekokullarında 2 yıl süre ile eğitimi verilen Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olmanız gerekmektedir.

Ayrıca M.E.B. ’e bağlı özel eğitim kurumlarında veya halk eğitim merkezlerinde verilen sertifikalı programcılık eğitimlerine katılarak da bu unvana sahip olabilirsiniz. Ama gerçek bir programcı olmak için bu diplomalardan daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır. Çünkü gelişen bilişim teknolojileri bunu gerektirmektedir. Kesinlikle bu konuda ilerlemek istiyorsanız araştırmak zorundasınız. Alacağınız eğitimlerle bu unvanın hakkını vermeniz zor olabilir, çünkü bu işte ilerlemek tamamen size bağlı.

Bilgisayar programcıları, kamu da KPSS sınavı sonrası atabilecekleri gibi özel sektörde de kendilerini geliştirdiklerinde çok rahat ve yüksek ücretle çalışabilirler. Kendisini  programlama dillerinde geliştiren kişiler herhangi bir yere bağlı olmadan da piyasadan iş alarak çalışabilirler. Freelance adı verilen bu iş modelinde kendinizi alanınızda kanıtladığınızda referanslarınız sayesinde işler sizin ayağınıza gelir. Ancak, burada sürekli sabit geliriniz olmayabilir. Özet olarak kendinizi alanınızda ne kadar geliştirseniz o kadar iyi bir geliriniz olur.

#n #i #z

“Bilgisayar Programcısı Nasıl Olunur ?” için 1 yorum

  1. Bir de alaylı yazılımcı, mektepli yazılımcı ayrımı var:

    Alaylı sözcüğü Türk Dil Kurumuna göre “gerekli okul eğitimini görmeden kendini yetiştirmiş olan (kimse), mektepli karşıtı” anlamına gelmektedir. Yani yazılım geliştirme konusunda okul veya kurs gibi bir formal eğitim almayan kişiye alaylı yazılımcı denir.

    Mektepli yazılımcı ise yazılım geliştirme konusunda meslek lisesi, üniversite veya kurs eğitimi gibi bir formal eğitim alan kişiye denir. Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri vb. 4 yıllık lisans, bilgisayar programcılığı gibi 2 yıllık ön lisans programlarından mezun olanların yanı sıra bootcamp eğitimi alanlar ve yahut BTK akademi, Bilgeİş, Coursera gibi çevrimiçi eğitimleri takip edip sertifika alanlar da mektepli yazılımcı kategorisine girer.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top