Psikolog Nasıl Olunur ?

Psikolog Nasıl Olunur ? Eskiden deli doktoru olarak anılan(malesef) psikologluk, son zamanların gözde mesleklerinden. Psikiyatr ve psikolog ayrımının de toplum tarafından öğrenilmesi ile birlikte psikologlara olan talep artmış görünüyor. Malum psikiyatrlar, tıp fakültesi mezunu ve ilaç tedavisi yazabilme hakkına sahip. Psikologlar ise ilaç tedavisi uygulayamıyor ancak danışanlarına aile ilişkileri, stres ve heyecan yönetimi, öfke kontrolü,dikkat eksikliği gibi birçok konuda terapi hizmeti verebiliyor.

Üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerinin “psikoloji” bölümünde mezun olmak psikolog olabilmek için  yeterli ancak terapi yapabilen kişi yani psikoterapist olabilmek için sadece bir ön şart.

Psikoloji bölümlerinde eğitim süresi 4 yıl ve eğitim süresince genel psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi, klinik psikoloji, endüstriyel ve örgütsel psikoloji, çocuk psikopatalojisi, öğrenme psikolojisi, eğitim psikolojisi gibi temel alan derslerinin yanı sıra araştırma yöntemleri, ölçme teknikleri, psikolojik testler gibi istatistik ağırlıklı dersler ve felsefe, sosyoloji gibi diğer alan dersleri veriliyor.Psikolog Nasıl Olunur ?

Psikoterapist olmak isteyenlerinse üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olduktan sonra uzmanlaşmak istedikleri alanda yüksek lisans eğitimi almaları gerekiyor. Bu kişilerin aldıkları yüksek lisans eğitimini müteakip veya yüksek lisans eğitimi sırasında uygulamaya dönük çalışmaları da psikoterapist olabilmelerinin bir diğer şartı. Süpervizyon eğitimi adı da verilen uygulama eğitimini aldıklarına dair sertifikalar, belgelendirme açısından önemli belirtelim. Bütün bu saydıklarımızı tamamlayan kişilerin seçtikleri  uzmanlık alanında psikoterapist olarak iş bulabilmeleri mümkün.

Psikoloji bölümünden mezun olan kişiler psikoterapistliğin yanı sıra çeşitli şirketlerde endüstriyel psikoloji alanında, özel eğitim kurumlarında eğitim psikolojisi alanında çalışabilecekleri gibi üniversitede akademik kariyerlerini de devam ettirebilirler. Ayrıca çeşitli sağlık kuruluşları, araştırma merkezleri, rehabilitasyon merkezlerinde de çalışma imkanlarına sahipler.

Tabi her meslekte olduğu gibi bu meslekte de sabır ve dikkat önemli. Aynı zamanda güncel gelişmeleri takip etmek, literatüre zaman ayırmak gibi kişisel bazda yapacağınız çalışmaların da iş hayatınızda size katacağı artılar tartışılmazdır.

Okumak İster misiniz ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde …

3 comments

  1. Yazınız çok faydalı ve bilgilendiren bir yazı olmuş. Bu yazı için size çok teşekkür etmek istiyorum. Psikolog olmayı düşünen gençlerimizin okumalarını tavsiye ediyorum.

  2. Ben fransa da yasiyorum ve psikolog olmak itiyorum ama turkiye de imam hatip lisesine gitsem sonrasinda fen edebiyat fakültesinde okusam olur mu? Yoksa hangi liseye gitmem gerek? cevabiniz beim için çok önemli

  3. Merhaba. Ben birkaç üniversitede Edebiyat fakültesinde Psikoloji bölümü olduğunu gördüm. Orası da fen-edebiyat fakültesindeki psikoloji bölümü ile aynı mı? Bide rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile psikoloji bölümü arasındaki farklar nelerdir? Bunlar aynı mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir