Usta Öğretici Nasıl Olunur ?

Usta Öğretici Nasıl Olunur ? Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde milli eğitim bakanlığı(halk eğitim merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezi) ve bazı belediyeler (İSMEK-İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları, BELMEK- Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları, vb.) öğrenim yaşını tamamlamış insanlar için sanat ve meslek edindirme kursları açmaktadır. Okullardaki öğretmen deyiminin yerine bu kurslarda usta öğretici ve uzman kullanılmaktadır. En yaygın kullanım usta öğreticidir.

Usta Öğretici olabilmek için gerekli şartlar Resmi Gazete’de belirlenmiştir.

Resmi gazetenin 21.05.1977 /15943 sayılı yönetmeliğinin 4. maddesine göre Örgün ve Yaygın eğitim kurumlarında ve hizmet içi yetiştirme kurs ve seminerlerinde görevlendirilecek usta öğreticilerde aranacak genel şartlar:

1 – Türk vatandaşı olmak. (Yabancı uyruklu uzmanlar Bakanlar Kurulu Kararı ile görevlendirilebilirler.)

2 – 18 yaşından küçük olmamak.

3 – Kamu haklarından mahrum bulunmamak. (Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak.)

4 – Eylemli askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak.

5 – Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı ve ya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.

Genel şartlardan da anlaşılacağı üzere usta öğretici olmak hiç de zor değil. Özel şartlar incelenerek mezuniyete göre branş seçimi yapılıp usta öğretici belgesi alınabilir. Her branş için geçerli olmasa da ilkokul mezunu bile usta öğretici olabilir.Usta Öğretici Nasıl Olunur ?

Usta Öğretici belgesine sahip olabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitim Merkezleri ve ya Mesleki Eğitim Merkezleri’ne başvurulmalı. Seçilen branşa göre alınacak ders saatini tamamlamak ve sonunda yapılan sınavda başarılı olup usta öğretici belgesini hak etmek gerekiyor.

Alınan usta öğretici belgesini illerde belediyelerin açtığı İSMEK (İstanbul), BELMEK (Ankara), KOMEK (Konya), TEMEK (Tekirdağ), ASMEK (Antalya) gibi meslek edindirme kurslarında, halk eğitim merkezlerinde ve bünyesinde çırak ve ya kalfa barındıran şirketlerdeki açık iş ilanlarında kullanabilirsiniz. Başvuru sayısının fazla olduğu durumlarda özellikle büyük şehirlerdeki sanat ve meslek edindirme kurslarında; usta öğretici alımı, sınav ve mülakatla yapılmaktadır. Bazı branşlar uygulama sınavıyla alım yapmaktadır. Yani alanında başarılı olan, işin ustası olan kişi bu sınavları başarıyla tamamlayıp usta öğretici olarak kurumun belirlediği pozisyona göre sözleşmeli ve ya kadrolu işe alınabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın her yıl belirlediği “ders saati ücreti” usta öğreticinin alacağı maaşta büyük rol oynar. Girilen ders saati ile ders saati ücretinin çarpımı ve alacağı ek ödemeler sözleşmeli usta öğreticinin maaşını belirler. Yine buna benzer bir hesapla sözleşmeli usta öğreticilerin sigortaları ödenmektedir. Kadrolu usta öğreticilerin sigortaları ve maaşları tam zamanlı olarak ödenmektedir.

#ve #usta #k

“Usta Öğretici Nasıl Olunur ?” için 1 yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top