Diplomat Nasıl Olunur ?

Diplomat Nasıl Olunur ? yada Konsolos Nasıl Olunur ? bu soruların cevabı yazımızda detaylı olarak açıklanmıştır. Günümüzün en popüler ve karizmatik mesleklerinden biri olan diplomatlık modern anlamda ülkeler arasında elçilik ve konsoloslukların açılmasıyla başlamış olan bir meslektir. Ancak, daha önceki dönemlerde ülkeler arasında mesaj getirip götüren elçiler bu mesleğin ataları sayılabilirler. Eski dönemlerde de önemli bir konuma sahip olan elçilik konumunun kendine has bir dokunulmazlığı bulunmakta idi. Elçiye zeval olmaz darb-ı meseli de bundan dolayı ortaya çıkmıştır.

Günümüz diplomatlarının belirli bazı görevleri bulunmaktadır. Bunların başında :

– Hükümetin belirlediği dış politikaya uygun bir şekilde devleti ve milleti temsil eder.
– Görev yaptığı ülkede TC uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin hak ve hukukunu korumak.
– Türkiye Cumhuriyetinin yabancı devletlerle, bunların temsilcilikleri ve temsilcileri ile uluslararası örgüt ve ilgili bakanlıklarla işbirliği yaparak ilişki ve görüşmelerini yürütür
– Yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarda temsil işlerini yetkili makam olarak yürütürDiplomat Nasıl Olunur ?
– Yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlardaki gelişmeleri ve bunlar arasındaki ilişkileri izler.
Kısacası Türkiye Cumhuriyetini dış dünyada temsil etme ve çıkarlarını koruma gibi ağır bir sorumluluk altında olan diplomatlık mesleği bazı özellikler gerektirmektedir. Bu özelliklerden bazıları:
– Üstün bir akademik yetenek düzeyine sahip
– Başkalarını etkileyebilen düşüncelerini başkalarına söz ve yazı ile aktarabilen
– İyi iletişim kurabilen
– İyi derecede yabancı diller bilen
– Ülkesini dışarıda temsil edebilme yeteneğine sahip
– Bedensel özrü bulunmamaktır.

Dışişleri Bakanlığının KPSS şartını kaldırmasıyla birlikte burada yazılanların bir kısmı silinmiştir. Geriye kalanlar da güncelliğini yitirmiş olabilir. Bilgilerinize…
Üçüncü aşama kurumun (Dışişleri bakanlığının) açtığı sınava girmektir. Bu sınav iki aşamadan oluşur. Birincisi yazılı ikincisi sözlü olmak üzere. Yazılı sınav konuları: Türkçe Kompozisyon, Yabancı Dilde Kompozisyon, Türkçe’ den Yabancı Dile Çeviri ve Yabancı Dilden Türkçe ’ye çeviridir. Dikkat edilirse ağırlıklı olarak dil becerisini ölçmeye yönelik bir sınavdır. Yazılı sınavda başarılı olanlar mülakata çağırılırlar. Mülakatta diksiyondan, fiziki görünüme, konulara hâkimiyetten, kendini iyi ifade etmeye kadar bir çok özellik ölçülür. Sözlü sınavda sorulabilecek konular: Siyasi Tarih (Osmanlı Siyasi Tarihi, 1789’dan günümüze Dünya Siyasi Tarihi, Türk İnkılap Tarihi), Uluslararası Politika, Anayasa Hukuku, Siyasal Sistemler ve İnsan Hakları, Türkiye’nin Yönetim Yapısı, Uluslararası Hukuk, Devletler Özel Hukuku, Hukukun Temel Kavramları ve Medeni Hukuk, Türkiye Ekonomisi, Maliye, Uluslararası Ekonomi, Genel Kültürdür.

Yazılı sınavın ardın sözlü sınavı da başarı ilen geçen adaylar diplomatlık sınavını kazanmış sayılırlar. Sınavı kazanıp işe başladığınız takdirde iki senelik bir aday memurluk safhası başlar. Aday memurluk aşamasında bir yıl eğitim ve bir yıl staja tabi olunur. Ataşelik süresi bir yıldır. Ataşelik görevinden sonra 3 yıl 3.kâtip, arkasından 3 yıl süre ile 2. Kâtip olarak görev yaparlar. Ataşelik, 3. Kâtiplik ve 2. Kâtiplik dönemlerinde Muavin Konsolos sıfatını da taşır yurt dışında görevlendirilirler. 2. Kâtiplik süresinin sonunda yapılan sınav sonucuna göre Başkâtip unvanını alırlar. Başkâtip ünvanı ile birlikte konsolosluk yeterlilik sınavına girilir.

Bu sınavda başarı gösterildiği takdirde başkonsolos sıfatı ile yurtdışında görevlendirilebilir. Başkonsoloslar görevlerinde başarıya göre elçi ve büyükelçi unvanları alarak görevlerine devam edebilirler.

Maddi yönden de tatmin edici bir meslek olarak bilinen konsolosluk için her yıl binlerce insan kendini hazırlamaktadır.

Okumak İster misiniz ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde …

12 comments

  1. Teşekkürler çok yardımcı oldu 🙂

  2. Diplomat olabilmek için hangi fakülteye girersek avantajli oluruz. Siyasal mi Hukuk mu Siyaset Bilimleri mi? Hangisi

    • Bence hukuk fakültesine gitmen senin için daha avantajlı olur, Kpss de genellikle hukuk daha ağır basmakta.Kurum içi sınavlarında da hukuk bilginin yetkin olması senin açından daha iyi olur.

  3. Peki bu bölümleri acıktan veya örgün olarak okumuş olmanın bi etkisi var mı ? yani açıktan okusak da diplomat olabilir miyiz ?

  4. Mehdi Bayraktar

    Minsk dil bilimleri üniversite’sinde Rusça Mütercim Tercümalık okurom 2.dilim çince eğitimi alıyoru…Mezun olduktan sonra Diplomat olabilir miyim? yada ne yapmam gerekiyor….

  5. İllaki şu fakülte bu fakülte diye bir şey yok.istersen AÖF ilahiyat mezunu ol.4 yıllık harhangi bir fakülte mezunu yabancı dil biliyorsa ve gerekli şartları taşıyorsa büyükelçi olabilir.İllede dışişleri bakanlığında memur olarak çalışmak gerekmez.Büyükelçilik istisnai bir memurluktur.Bir öğretmen,bir doktor veya bir üniversite hocasıda büyükelçi olarak görevlendirilebilir.Y.ziya Özcan sosyolog mesela

  6. Dışişleri bakanlığı kurum içi sınavı mülakatlarında cv ye bakıyorlar mı?

  7. mimarlık fakültesinden mezun olanlar diplomat olamıyor mu ?

  8. Merhaba ben dis hekimligi okuyorum yasim 20 diplomat olmak istiyorum sizce ne yapabilirim

  9. Girnede Mütercim Tercümanlık okuyorum, 3. Dil olarak Almanca öğreniyorum
    Master için Uluslararası İlişkiler mi Siyaset Bilimi mi daha faydalı olur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir