Adli Hakim, Savcı Nasıl Olunur ?

Adli Hakim / Savcı Nasıl Olunur? Günümüzün popüler devlet memurluklarından (personellerinden) bir başkası da hâkimlik veya savcılıktır. En başta bu ikisi arasındaki ayrımı belirtmekte fayda var(Hakimle savcı arasındaki fark): Bir dava söz konusu olduğu zaman savcı devleti temsil eder. Yani davanın ne olduğu ve nasıl sonuçlanması gerektiğini belirterek mütalaa (iddianame)  hazırlar. Hâkim ise Türk Milletini temsil eder. Mütalaayı değerlendirir ancak gerekli hukuki prosedür ve vicdani kanaatine göre karar verir. Her ne kadar aralarında bu şekilde bir fark olsa da bir kişinin hâkim yada savcı olması aşağı yukarı benzer şekilde olmaktadır..

Hâkim yada savcı olabilmek için ilk yapılacak şey pek tabi ki lise mezunu olup LYS (Lisans Yerleştirme sınavında)  hukuk fakültesini kazanmaktır. Türkiye’de halihazırda 32 tane Hukuk Fakültesi olup bunun 16 tanesi vakıf üniversitesidir. Vakıf üniversitelerindeki hukuk fakültelerinin puanları 315 – 441 Aralığında iken Devlet üniversitelerinin taban puanları 460 – 501 Aralığındadır. 31 hukuk fakültesinden herhangi birini kazandığınız takdirde önünüzde dört senelik bir ezber dönemi sizi bekliyor demektir. Zira Hukuk fakültesinde okumak isteyenlere tavsiyeler genelde bu konu üzerinedir.

Söz konusu dört sene boyunca görülecek dersler: Hukuka Giriş, Medeni Hukuk, Roma Hukuku, Anayasa Hukuku, İktisat, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Medeni Yargılama Hukuku, Ceza Yargılamaları Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Maliye Vergi Hukuku, Genel Kamu Hukuku, İcra ve İflâs Hukuku, Devletler Umumî Hukuku, Devletler Özel Hukuku, Adli Tıp, Türk Hukuk Sosyolojisi.Adli Hakim / Savcı Nasıl Olunur?

Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra ikinci adım Adli Yargı Sınavına katılmaktır. Adli yargı sınavı KPSS puanı yada İngilizce ön şartı istemeyen yalnızca hukuk fakültesi mezunu olmanın kafi geldiği nadir sınavlarımızdandır. Bu sınavdan ÖSYM sorumlu olmakla birlikte sınav Ankara’da yapılmaktadır. Adaylara yazılı yarışma sınavında 40 sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 100 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanmaktadır. Kazanmak için taban puan 70’dir ancak en yüksek alan adaydan ihtiyaç kadarı sıralanıp kazananlar listesine eklenir. Yazılı sınavda başarılı olanlar mülakata katılırlar. Mülakatta genelde adayın bilgisinden öte diksiyonuna, prezantabl oluşuna, duruşuna, fizikine, genel kültürüne ve referansına bakılır.

Eğer mülakatı da başarı ile vermiş iseniz artık bir aday hâkim yada savcısınızdır. Bu durumda üçüncü aşama staj dönemi başlar. Hâkimlik yâda savcılık staj dönemi iki sene sürmekte bu iki sene zarfında aday hâkim ya da savcı olunacağına ise birinci senenin sonunda karar verilmektedir. İkinci sene hâkim olanlar hakimlik stajına, savcı olanlar savcılık stajına devam ederler. Staj süresince aday hâkim – savcıların her türlü açıkları kapatılmaya çalışılır (tabi bilgileri ile ilgili).

Son aşama yani dördüncü aşama ise staj sonunda yapılan sınavdır. Sınavda stajda gösterilen konular sorulur. Eğer bu sınavı da başarı ile atlatırsanız,  artık bir hakim yada savcısınız demektir. Bu arada Hakimlik-savcılık sınavından başarılı olamayanların tekrardan sınava girme hakları var mıdır? Evet, sınavdan başarılı olamayanlar tekrar sınava girebilirler.

Artık cübbesini giymiş bir hakim yada savcı iseniz elektronik atama ile ülkenin her yerinde görev yapmaya hazırsınız demektir. Unutmayınız ki adalet mülkün temelidir şakalarıyla muhattap olacağınız günlerin yanında, küçük ilçelerde kaymakamla beraber ailece geçireceğiniz zamanlar sizleri bekliyor.

“Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun.” Freud

#s #n #r

“Adli Hakim, Savcı Nasıl Olunur ?” için 4 yorum

  1. Funda, adli yargı Sınavı ile hakim olabilirsiniz savcı olmak için hukuk fakültesi mezunu olmak gerekir.

  2. Hukuk fakültesini bitirmeye yaklaşmış bir öğrenci olarak yazıdaki bazı yanlışlıkları düzeltmek isterim.
    1) Hakim savcılar devlet memuru değildirler, 657 ye tabi değiller ayrı kanunları vardır ve bürokrasiyle hiçbir alakaları yoktur.Kanunlarda bu meslekler hakkında memur ya da kamu görevlisi değil “yargı görevi yapanlar” denilmektedir.Devlleten maaş almaları memur oldukları anlamına gelmez.

    2)Hukuk ezber yapılan yer değildir.Neyi nerede bulacağınız öğretilir, hukuk nosyonu ve muhakeme yeteneğimiz geliştirilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top