Miyop Nasıl Olunur ? Miyop Nedir ? Miyopi bir göz rahatsızlığıdır. Latince kapalı göz anlamına gelmektedir. İnsanların ciddi bir kısmında bulunan bu rahatsızlıkta yakındaki cisimler net olarak ancak uzaktaki cisimler ya da resimler bulanık olarak görülmektedir. Oluşmasında bir çok neden vardır. Zaten miyopinin oluşmasında en büyük neden miyoplarda gözün ön arka çapının normallerine göre daha uzun olması ve karşıdan gelen ışınların retinada değil, retinanın önünde göz yuvarlağının içerisindeki bir noktada odaklanmasıdır. Miyopi oluşmasının ana nedenleri şunlardır:
– Genetik miras. Miyopi hastaları genelde kalıtımsal olarak bu rahatsızlığı yaşarlar. Büyük dedelerden gelen bu kalıtımsallık genelde aynı aile içinde birçok kardeşin ya da akrabaların aynı göz kusurunu taşıması ile anlaşılabilmektedir. Bu şekilde genelde 8-15 yaşları arasında ortaya çıkar.
– Aşırı kitap okuma da miyopiyi tetikleyen nedenlerden birisidir.
– Çok yakından ve sürekli olarak televizyon izlemek ya da bilgisayar ekranına bakmak da miyopiye neden olur.
– Gerek kitap okurken gerek televizyon izlerken gerekse başka herhangi bir iş yaparken az ışıkta gözü kullanmak
– Ve son olarak beslenme yetersizliği, D vitamini gibi bazı vitamin ve gereksinimlerin yeterli şekilde alınmaması da miyopiye neden olabilir.
Miyopi özellikle ergenlerde yaş ilerledikçe büyüyen bir rahatsızlıktır. 0,75 derece miyop olan bir şahıs 1 yıl sonra 1 derece miyop olabilir. Ancak 25 -30 yaşlarından sonra büyüme ihtimali zayıftır. Miyop rahatsızlığının geçici çözümünden başka günümüzde artık tedavisi de mevcuttur.
Eski çağlarda miyop kusurunun oluşturduğu bulanıklığı gidermek için sürme gibi kimyasallar göze sürülürdü. Günümüzde ise gözlük veya lens kullanımı ile bakılan cisimlerden gelen ışınların retinada toplanması sağlanır ve görüntü daha net oluşur. Ayrıca lazer tedavisi ile de miyopi tedavisi tamamen yapılmaktadır.
Not; yazıdaki fotoğraf miyop gözü temsil etmemektedir.
Merhaba,
Miyop olma nedenlerini tam olarak nereden arastirip buldunuz bilmiyorum fakat. 3 farkli doktora neden oldugunu sordugumda sizin cevaplarinizla sadece “genetik miras” uyustu.
Ozellikle televizyon ve bilgisayar ekranlarindan olusur mu diye sordugumda alakasi yok cevabini aldim.
Bencede alakasi yok..