Albinizm Hastası Nasıl Olunur ?

Albinizm, derideki melanositlerin melanin pigmentini üretebilmeleri için gerekli olan tirosinaze (tyrosinase) enziminin eksikliğinin sonucu ortaya çıkan doğumsal bir hastalıktır. Bu hastalığa albinizm, hastalara ise albino denir.

Her 20.000 kişiden birinde bulunmaktadır. Albinizm de deride pigment (boya maddesi melanin) yoktur. Saçlar kar beyazdır. Gözün irisi pembe, tam ortadaki papilla kırmızıdır. Işıktan korkma bunlarda çok olur. Zeka ve fiziki bakımdan gerilik bu hastalığa eşlik edebilir. Bu rahatsızlığın tek bir nedeni bulunmaktadır.  Derinin boya hücreleri olan melanositlerin melanin boyasını üretememeleridir. Bir aminoasit olan tirozini melanine çeviren tirozinaz enziminin irsi yokluğundan kaynaklanır.

Deri ve gözlerin etkilendiği albinizm türüne “okülokütane (oculocutaneous) albinizm” denir.

Derideki melanin pigmenti eksikliği, güneş ışınlarına duyarlılığı arttırır (güneş yanıkları) ve deri kanserlerine neden olur.

Tirozinaz enziminin üretilmesi için bir yol olmadığı için tedavisi yoktur. Ancak bu rahatsızlığa sahip kişilerin güneş ışığından kendilerini korumaları suretiyle hastalığın etkilerinden korunmuş olurlar.

Bunları da Okuyabilirsiniz

zaturre

Zatürre Nasıl Olunur ?

Zatürre Nasıl Olunur ? Zatürre eski zamanlardan günümüze birçok yaşta ve sosyal kesimde görülebilen tıbbi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!