Bronşit Nasıl Olunur ?

Bronşit Nasıl Olunur ? Akciğer içinde havanın dolaştığı kanal zarlarının iltihaplanmasına bronşit adı verilmektedir. Eski zamanlarda da günümüzde de oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. İki türü bulunmaktadır. Akut ve kronik bronşit olmak üzere. Akut bronşitte bu hava kanallarının ani şekilde iltihaplanması söz konusudur. Belirtileri kuru öksürük, akşamları ateş, balgam, halsizlik, hışırtılı solunumdur. Kronik bronşitte ise bronşlar artık vazifesini yapamaz duruma gelecek kadar uzun sürmüş bronşitte oluşan durumdur. Bronşitin kronik olup olmadığı ile ilgili teşhis koyabilmek için öksürük ve balgamın iki seneden uzun sürmesi ve balgamın ekseriyetle sabahları çıkması gerekmektedir. Akut bronşit tedavi edilmezse kroniğe çevirebilir ve tehlikeli olabilir.

Bronşite yakalanmanın sebepleri şunlardır:

–    Bronşite çeşitli yollarla vücuda giren stafilokok, streptokok, pnömomok influenza basili gibi iltihap yapıcı mikroplar sebep olur.
Bunların vücuda girmesi ve bronşite yol açmasına ise şunlar neden olur:
–    Rüzgârlı ve rutubetli yerlerde yaşama ve ani üşütme
–    Kalıtımsal nedenler
–    Grip, larenjit, kızamık vb. başka hastalıkların da ardından bronşit başlayabilir.
–    Sigara içmek özellikle kronik bronşit için tetikleyici bir faktördür.
–    Bazı kimyevî madde ve zehirli gazlarda bronşite neden olabilir.
Yukarıda ki belirtilerden şüphelenen kişiler vakit kaybetmeden bir uzman doktora muayene olmalı ve tedavi sürecini aksatmamalıdır. Aksi taktirde ilerde daha sıkıntılı durumlara neden olabilmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top