Yedek Subay Nasıl Olunur ?

Yedek Subay Nasıl Olunur ? Yedek subaylığın geçmişi ülkemizde Osmanlı devletine kadar dayanır. Yedek subaylık sınıfının kurulmasındaki ana mantık, eğitim görmüş beyinlerin orduya farklı bir şekilde hizmet vermelerini sağlamaktır. Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında artık batılı manada eğitim vermeye başlamış olan medreselerin darülfünun olmasıyla beraber buradan mezun olan gençlerin  zorunlu askerlikleri esnasında nasıl bir hizmet vermesi gerektiği düşünülerek ve bazı Avrupa devletlerindeki sistemler analiz edilerek yedek subaylık yürürlüğe konulmuştur. Öyle ki Çanakkale Savaşı esnasında 70.000 yedek subayın şehit olduğu rivayet olunur.

 Cumhuriyetle beraber önemi daha da artan yedek subaylık kimi zaman tartışılan bir kurum kimi zaman oldukça faydası dokunan bir sınıf olmuştur. Anlaşılacağı üzere yedek subaylık, subay sınıfının en alt katmanıdır ve rütbesi asteğmendir. Aslında asteğmenlik rütbesi eskiden harb okulundan mezun olan herkesin ilk aldığı rütbe iken sonradan sadece yedek subaylara özgü bir rütbe olmuştur. Asteğmenin apoletteki göstergesi tek bir çizgidir. Bu nedenle asteğmenlere lakap olarak domino taşı denmesi de yaygındır.

Peki nasıl yedek subay olunur, yedek subay olma şartları nelerdir? Yedek subay olmak için 30 sene önce sadece en az dört yıllık lisans mezunu olmak yetiyordu. Ancak günümüzde durum biraz değişmiştir. Artan üniversite mezun sayısının hepsinin yedek subay yapılması olanaksız olduğu için yedek subaylık belli şartlara bağlanmıştır. En başta şunu söylemek elzemdir ki Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği mezunları istese de istemese de yedek subay olarak askerliklerini yapacaklardır. Çünkü bu iki meslek grubuna ihtiyaç çoktur ve gittikçe artmaktadır.

Diğer lisans mezunlarının yedek subay olmaları ise şu şekildedir: Askerlik şubesine başvuran her lisans mezunu bir yedek subay adayı olarak adlandırılır. Yedek subay adayı genç askerlik şubesindeki işlemleri esnasında dolduracağı bazı formlarla karşılaşır. Bu formların üzerinde sorulmuş bazı sorular vardır. Örneğin askerliğinizi 12 ay yedek subay olarak mı yoksa 6 ay kısa dönem erbaş olarak mı yapmak istediğiniz sorulur. Burada size bir tecih hakkı tanınmıştır. Ancak yedek subaylık kısmını seçmiş olsanız dahi bu sizi yedek subay yapacakları anlamına gelmez. İkinci bir soru da komando olmak isteyip istemediğinize dair sorulan sorudur. Herkesin aklına yedek subaylıkla komandoluğun ne alakası var diye gelebilir. Komandolukla yedek subaylık arasında şöyle bir ilişki vardır. Eğer komando olmayı ve yedek subay olmayı seçmiş iseniz ve yapılan kontroller sonucu fiziki durumunuz buna müsaitse komando yedek subay olmanız işten bile değildir. Çünkü özellikle terör sorunu olan ülkemizde bu sınıfa ve bu sınıfta komutanlık yapacak kişilere çok ihtiyaç vardır.

Askerlik şubenizdeki idari işleriniz ve sağlık kontrolünüzden sonra bir sınava gireceksiniz. Gireceğiniz sınav yedek subaylık sınavı olarak adlandırılsa da sorulan sorular daha çok muhakeme kabiliyetinin ölçülmesi içindir. Bu sınavı çok iyi yapmanız ya da yapmamanızın yedek subay olup olmamanızda kesin bir etkisi vardır diyemeyiz. Ancak her şeye rağmen yedek subay olarak askerliğini yapmak isteyen bir kişinin gerek askerlik şubesinde yedek subay olmak istiyorum kısmını işaretlemesi gerekse sınavda gayret göstermesi her şeye rağmen ilk adımdır.Yedek Subay Nasıl Olunur ?

Peki madem yukarıda bahsettiklerimizin yedek subay olmakta çok fazla bir etkisi yok, ne yapmak gerekir derseniz burada önemli olanın aslında TSK’nın ihtiyacı ve bu ihtiyaca göre mezun olduğunuz bölümdür. Özellikle eczacılık, veteriner hekimlik, psikoloji, rehberlik,  harita mühendisliği, hukuk fakültesi mezunları (özellikle görev yapan hakim savcılar) ve bilimum mühendislik türleri istedikleri ya da istemedikleri takdirde yedek subay olunması muhtemel bölümlerdir. Bunun yanında İİBF, Fen Edebiyat mezunlarının şansları diğerlerine göre daha azdır. Eğitim fakültesi mezunları ise eskiden yedek subay öğretmenlik yapabiliyorlardı ancak artık günümüzde bu da eskisi gibi değildir.

Askerliğinizi nerede yapacağınız açıklandığı zaman karacı mı, havacı mı yoksa denizci mi olduğunuz, karacı iseniz piyade mi, topçu mu, tankçı mı olduğunuz da bununla birlikte bildirilicektir. Nasıl er ve erbaşlarda acemi birliği varsa yedek subaylarda da yedek subay okulu bulunur. Her yedek subay okulu farklı yerdedir. Piyade okulu İstanbul Tuzla’da, topçu okulu Ankara Polatlı’da, Tankçı okulu (zırhlıbirlikler) Ankara Etimesgut’ta, Muhabere okulu Ankara Mamak’ta ve diğer sınıf okulları Türkiye’nin birçok yerinde bulunabilir. Levazım okulu ve doktorların katıldığı Samsun Sahra Sıhhiye okulu haricindeki yedek subay okullarındaki eğitim 3 ay, diğerlerinde 1 aydır. Bu üç ay içinde bir askerin bilmesi gereken temel askerlik bilgileri, sınıf dersleri, fiziksel eğitim dahil birçok merhaleden geçilir. Üç ayın sonunda yapılan sınavlarla kimlerin yedek subay olup olmayacağına karar verilir. Teoride sınavlardan kalanlar 15 ay er olarak askerlik yapar yazmaktadır ancak büyük bir disiplin suçu işlenmediği takdirde bu pratikte uygulanmaz. Sınavların da başarı ile verilmesinin ardından kura çekimi ile görev yapılacak kıta belirlenir ve asteğmen rütbesi takılarak okuldan mezun olunur. Artık bir yedek subay yani asteğmen olmuşsunuzdur.

Unutmamak gerekir ki kıtada yapacağınız göreve asteğmen rütbesi ile katılırsınız ancak yedek subay okulu 1 ay olanlar son üç ayda, yedek subay okulu 3 ay olanlar son bir ayda teğmen rütbesi ile askerliklerini sürdürüp bu şekilde terhis olurlar.

Astsubay Nasıl Olunur Öğrenmek İçin: http://www.nasilolunur.net/astsubay-nasil-olunur.html

Okumak İster misiniz ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde …

10 comments

  1. Tüm asteglere kolay gelsin…

  2. Yedek subay olabilmek icin kolda bulunan dovme herhangi bir sorun teskil edebilirmi?

  3. ben eğitim fakültesi BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ OKUYORUM VE ASTTEĞMEN OLMAK İSTİYORUM BU bilgisayar bölümünün avantajı nedir bilgisi olan var mı bilgilendirirseniz sevinirim tesekkürler…

  4. Renk körlüğü engel teşkil eder mi ?

  5. arkadaslar uzman cavus nasıl olunur veya astsubayın maaşı ne kadar ?

  6. Beden eğitimi bölmünün avantajı varmıdır?

  7. merhabalar..
    myo mezunuyum ve askerde kalmak istiyorum alacağım rütbe yada yapmam gerekenler nelerdir? yardımcı olursanız çok sevinirim

  8. Selamlar , ben 4 yıllık açıköğretim kamu yönetimi mezunuyum. ayrıca 4 yıllık tüdev mezunuyum. şuanda 3.kaptanlık yapıyorum. uzakyol vardiya zabiti ehliyetim var.
    Denizci olarak gidebilme ihtimalim var mıdır?
    Yedek subay olarak denizci gidebilme şansım var mıdır?
    Yardımcı olursanız sevinirim . iyi günler …

  9. Yedek subaylıkta kolda sadece 5 cm’lik görünen kısmı bulunan dövme veya dövme sorun mudur cevaplarsanız çok sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir