Perfüzyonist Nasıl Olunur ?

Perfüzyonist Nasıl Olunur ? Ülkemizde ki sağlık sistemi günden güne gelişmekte ve sağlık alanında daimi olarak iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir. Bu gelişimlerden bir tanesi ise geçmişte herhangi bir ünvanı veya mezuniyet şartı yok iken zamanla ünvanlarını kazanmış olan Perfüzyonistlere ünvan verilmesi olmuştur.

Makalemizin girişinden de anlayacağınız üzere sağlık alanında görev yapmakta olan Perfüzyonistlik mesleği hakkında bilgiler vermeyi amaçlamaktayız.

Perfüzyonistlerin ne iş yaptıkları ile devam etmek gerekirse öncelikle perfüzyon kelimesini açıklamamız gerekmektedir. Perfüzyon; iğne, intranül ya da sonda yardımıyla bir çözeltinin damar yoluyla kana akıtılması işlemidir. Vücudumuzda ki doku, organ ve hücrelerin beslenmesine perfüzyon denir. Doku ve organlar kanla beslenmektedir. Kan dolaşım sisteminin merkezi olan kalp ve ona bağlı olan damarlar vasıtası ile organ ve dokulara perfüze olarak onların ihtiyaçlarını (beslenme – boşaltım-homeostasi) karşılar.

Vücudumuz perfüzyonu kendisi gerçekleştirmekte iken bazı durumlarda perfüzyon işlemi makina desteği ile gerçekleştirilmek zorunda kalınabilir. İşte bu makineleri kullanan sağlık personeline Perfüzyonist adı verilmektedir.

Genellikle, açık kalp ameliyatlarında, karaciğer ve kalp nakli ile damar cerrahisi operasyonlarında, ameliyat sırasında vücutta oluşan kirli kana oksijen vererek tekrar kalbe pompalayan, kalp ve akciğer yerine pompa vazifesi gören kalp – akciğer makinesini kullanan kişilere perfüzyonist denilmektedir.

Geçmişte cerrahi hekimlerinin yanında yeni göreve başlayan uzman hekimlerin usta çırak ilişkisi ile deneyimli uzman hekimlerden öğrendiği bu meslek zamanla ameliyathanede görevli diğer sağlık personeli tarafından da yine usta-çırak ilişkisi yöntemiyle öğrenilerek yerine getirilmekteydi.Perfüzyonist Nasıl Olunur ? Perfüzyonist Nedir? Perfüzyonist atamaları hakkında bilgiler.

Perfüzyonist Nasıl Olunur ?

2011 yılına kadar ülkemizde perfüzyonistlik yapan personeller farklı ünvanlarda ki sağlık görevlileri iken 2011 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanuna göre; Perfüzyonist, Perfüzyon alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer Lisans eğitimleri üzerine PERFÜZYON alanında yüksek lisans yapan; kalp ve/veya büyük damarlarda yapılacak müdahalelerde ilgili uzman tabipler gözetiminde kalp akciğer makinesini kullanarak beden dışı kan dolaşımını yöneten sağlık meslek mensubudur.

Kanunun çıkmasıyla birlikte bu ünvanın görevini yerine getiren personele de hak kaybı yaşamamaları için bir hak tanınmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından bir eğitim düzenlenmiş ve eğitimi başarı ile tamamlayan personele mezuniyetine bakılmaksızın Perfüzyonist ünvanı verilmiştir.

2011 yılı sonrasında değişen şartlar ile bir çok üniversitede “Perfüzyonistlik” ve “Perfüzyon Teknikleri” bölümleri açılmıştır. 4 yıl boyunca eğitim alan kişiler, mezun olduktan sonra KPSS sınavına girerek genel puan türünden alacakları puan ile açık bulunan kadrolara tercihte bulunarak atanmaktadır.

Ayrıca diğer lisans bölümü mezunlarından “Perfüzyon Teknikleri bölümünde yüksek lisans yapmış olanlarda Perfüzyonist olarak atanabilmektedir.

Çok bilinmeyen bu bölümün mezun sayısının oldukça az olması sebebiyle 2018 yılında yapılan Perfüzyonist atalamalarında en düşük puan ile ataması gerçekleştirilen kadro olarak Perfüzyonist kadrosu hafızalarda yer etmiştir.

Perfüzyonistlik mesleğinin görevleri hakkında kısa bilgiler;

  • Damar ve kalbe yapılacak büyük müdahalelerde uzman doktor gözetiminde, kalp ve akciğer makinesini yönetmektir.
  • Kalp ve damar ameliyatından önce ameliyat için önemli olan kalp- damar makinesini kurmakta ve ameliyat boyuncu hastanın kan dolaşımını takip etmektedir.
    Diyaliz makinesini kurup çalıştırmak Perfüzyon tekniklerinin görevleri arasındadır.
  • Son zamanlarda merak edilen Perfüzyon teknikeri maaşları ve atamaları her yıl hastanelerde oluşan ihtiyaca göre değişmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top