Cüce Nasıl Olunur ?

Cüce Nasıl Olunur ? İnsanoğlunun boy ve kilosu belli standart oranlar arasındadır. Eğer bu standartlar aşılırsa veya bunların altında kalınırsa bunlar normal olmayan çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkarır. Dolayısıyla cüce normalden küçük ve normal gelişme kabiliyetinden yoksun kişilere denebilmektedir. İnsanlarda olduğu gibi Hayvanlar ve bitkilerde de cücelik olabilir. Yetişkin bir insanın, cüce sayılma boyu umumiyetle bir ile bir buçuk metre arasında değişmektedir. Normal boydaki insanların cüce boyda çocukları olabileceği gibi cüce boydaki kişilerinde normal boyda çocukları olabilmektedir.

Cüceliğin ana olarak iki sebebi vardır. Bunlardan birincisi hastalık sebebiyle meydana gelen cüceliktir. Kronik böbrek hastalığı, besin emiliminin bozulduğu kistik fibrosis ve çölyak hastalığı, kanda oksijen seviyesinin düşük olduğu kalp ve akciğer hastalıkları, hayatın ilk yıllarında olan kötü beslenme sonucu cücelik oluşabilir. Bu durumlarda genellikle hipofiz bezinin yeterli büyüme hormonu salgılayamaması neticesinde ortaya çıkar. Afrika pigmentlerinin durumu buna özgüdür.Cüce Nasıl Olunur ?Cüceliğin diğer nedeni ise doğuştan meydana gelen cüceliktir. Zekâ geriliği, mongolizm de görülen cücelik bu türdendir. Akondroplazide görülen cücelik ise, kısa kollar ve bacaklar, normal vücut ve normal zekâ ile karakterizedir. Tiroid bezinin doğuştan az çalışması olan kretenizmde zekâ eksikliği ile birlikte cücelik vardır. Kromozom eksikliği ile karakterize olan Turner sendromunda da cücelik vardır. Ağırlıklı olarak genetik faktörlerden ötürü oluşur.

Hastalık nedeniyle oluşan cücelikte bu hastalıkların tedavisi yapıldığı taktirde cücelik sorunu da çözülmüş olur. Tedavi için tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tanı oldukça büyük önem taşımaktadır.

 

#c #r #k

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top