Ebola Nasıl Olunur ?

Ebola Nasıl Olunur ? Oldukça bulaşıcı ve öldürücü olan bu virüs ismini Afrika’daki bir nehirden almıştır. Ebola Kanamlı Ateş olarak da bilinmektedir. İlk olarak 1976’da Zaire’de görülmüştür. Daha çok sahra altı batı Afrika ülkelerinde (Gine, Siera Leona, Liberya) son olarak Nijerya’da görülmüştür. 22.08.2014 tarihi itibariyle 2615 vaka görülmüş bu hastalardan 1427 kişinin ölümüne neden olmuştur.

Tabi ki kimse hasta olmayı, özellikle ebola gibi öldürücü ve dehşetli bir hastalığa yakalanmayı istemez. Bu yüzden yazımızın temeli bu korkunç hastalıktan nasıl korunma olacaktır.

Özellikle salgının olduğu ülkelere gidecek olanlar şu hususlara çok dikkat etmelidirler.

  • Ellerinizi sıklıkla, kuvvetli dezenfekte maddeleri kullanarak yıkayınız.
  • Hasta olan birinden kan ve herhangi bir vücut sıvısı temasından dikkatle kaçının.
  • Hasta birinin kan veya herhangi bir vücut sıvısının bulaştığı eşyalara dokunmayın.
  • Ebola nedeniyle vefat etmiş bir cesede dokunmayın.
  • Yarasa ve maymun gibi hayvanlara dokunmayın, veya etlerini yemeyin
  • Ebola tedavi merkezlerine çok gerekli olmadıkça yaklaşmayın.
  • Eğer ateş, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, alışılmadık yara ve kanama olursa acilen tıbbi yardım alın.Ebola Nasıl Olunur ?

Dünya sağlık örgütü özellikle Gine, Liberya, ve Sierra Leone ülkelerinin yüksek risk taşıdığını bildirdi.  Mali de hastalığın görüldüğü ülkelerden.  Uzmanlar hala hastalığın merkez noktasını tesbit etmeye çalışıyor.

Mevsimlik grip ve ebola bazı benzer semptomlara sahip. Bu yüzden, bir çok kurban basit bir grip geçirdiği zannıyla gerekli tedavilere geç başlıyor. Mevsimlik grip hastalığının yoğun görüldüğü aylar kasım ve şubat arasıdır. Yukarıda bahsedilen belirtileri kendinde gören kişilerin ihtiyatı elden bırakmaması büyük önem arzetmektedir.

Özellikle bahsedilen ülkelere seyahat edenler ve bu ülkelere giden havayollarında görevli personel ciddi bir risk altındadır.

Ülkemizde bir ebola salgını tehlikesi varmıdır ?

Sağlık bakanlığı yetkililerinin açıklamalarına göre ülkemizde böyle bir risk bulunmamaktadır. Ancak salgının görüldüğü yerlere seyehat edenler veya ilgili ülkelerden misafiri olan vatandaşların yukarıda açıklanan hastalık belirtileri karşısında hassas olmalarında büyük fayda vardır.

Herkese sıhhat ve afiyet diliyoruz.

#n #r #s

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top