Sıtma Nasıl Olunur ?

Sıtma Nasıl Olunur ? M.Ö. 500 lü yıllara kadar giden sıtma hastalığı tarih boyunca can kayıplarına yol açmış, özellikle bazı Mezopotamya halklarının yok olmasına neden olmuştur. Tıp insanları ateşli hastalıkların hepsini aynı kategoride saydıklarından sıtmanın ayrı bir hastalık olduğu anlaşılamadı. Ancak 1753 yılında Torti sıtmayı ayrı bir hastalık olarak kategorilendirmiş ve adına Malaria demiştir. Günümüzde özellikle Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde görülen sıtma hastalığı 2010 yılı içinde 650.000 kişinin canına mal olmuştur. Bu ölümlerin %91’i Afrika’dadır.

Sıtma hastalığının belirtileri şunlardır:

Sıtma Nasıl Olunur ?

–  Belirli aralıklarla nöbetlerin gelmesi. Bunlar üşüme, titreme, yüksek ateş, bol terleme ile karakterlenen akut sıtma nöbetleridir.
–  Yüksek ateş ile birlikte dalak büyümesi ve sarılık.
–  Kol ve bacaklarda ağrı
–  Çok nadir durumlarda ateş olmaz
–  Bazı durumlarda zatürre ve solunum sorunları oluşabilir

Sıtma nasıl olunur yani sıtma hastalığına nasıl yakalanır derseniz bunun cevabı artık modern tıp bilimi için muamma değildir.

Sıtmaya neden olan mikrop plazmodiumlardır. Bataklık bölgelerinde bolca bulunan plazmodiumlar amipe benzer ve tek hücrelidir. Bataklık bölgelerinde bol bulunan dişi anofel sivrisinekleri bu mikropları yüklenirler ve plazmodiumlar sivrisinekte cinsi üreme yoluyla çoğalırlar. Daha sonra bu sivrisineklerin insanların yaşadıkları bölgelere gelmesi ile sıtma hastalığı insanlara bulaşmaktadır. Plazmodium mikropu alyuvarlara yerleşerek sıtmaya neden olur. Ayrıca sadece bataklık bölgelerinden değil sıtma hastası olan bir kişinin kanını emen bir anofel sivrisineği de yine sıtma hastalığını yayar. Sıtma hastalığına yakalanmanın bir diğer yolu da hastalıklı kan nakilleridir. Dört çeşit plazmodium vardır. Bölgesel olarak veya hastalık belirtileri olarak farklılıklar taşırlar.

Özellikle Afrika kıtasına veya sıtma salgını olan bölgelere seyahat eden kişilerin gitmeden önce gerekli tedbirleri alması ve dönüşlerinde kontrol olmaları faydalıdır. Eğer yukarıdaki belirtiler görülürse uzman yardımı alınması gerekebilir. Zira bu hastalığın günümüzde tedavisi mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!