Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur ?

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur ? Son zamanlarda TV’lerde, gazetelerde ve sosyal medyada sık sık rastladığımız bir unvan sosyal medya uzmanı. Henüz ne olduğunu tam olarak herkes anlayamadan hayatımıza hızlıca giriveren bu meseleyi bir irdeleyelim istedik. Önce sosyal medya nedir ondan başlayalım. Sosyal medya; en genel anlamıyla geleneksel medyadan farklı olarak haber içeriğinin kurumlar yerine bireyler tarafından üretildiği bir yapıdır. Bu kapsamda twitter, instagram, facebook, friendfeed, sözlükler, bloglar, forumlar gibi mecralarda içeriğin bizzat kullanıcılar tarafından yaratıldığı sanal evren için sosyal medya tabirini kullanıyoruz. İnternet teknolojisindeki baş döndürücü gelişmeler ve kullanıcı sayısındaki çarpıcı artış artık interneti en önemli haber alma kaynağı alanı haline getirdi. Bugün dünyanın herhangi bir köşesinde yaşanan herhangi bir olayı TV’lerden, radyolardan ve belki de orada yaşayan birçok insandan önce öğrenebilme şansı yaratıyor bu durum. Öyle ki artık ülkeler ya da insanlar için sır saklamak neredeyse imkansız. Bu çılgınlık yalnızca günlük yaşantımızı, alışkanlıklarımızı, ülkelerin siyaset anlayışlarını ve benzerlerini etkilemekle kalmadı ve iş artık sosyal medyanın işletmeler açısından halkla ilişkiler çalışmalarıyla boy ölçüşür duruma gelmesine yol açtı. Hatta öyle ki Türkiye İş Kurumu tarafından hazırlanan Türkiye Meslekler Rehberi’nde sosyal medya uzmanlığı kendine bir yer bulmayı başardı.

Sosyal medya uzmanının; sosyal medya ağlarında marka ve firma ya da şahıs hakkında konuşmaları takip eden ve sosyal ağlarda firma ve marka hakkında neler yazıldığını takip ederek buna uygun iletişim stratejisi belirleyen ve uygulayan kişi olarak tanımlandığı bu rehberde sosyal medya uzmanının çalışma konularına da yer verilmiş. Buna göre sosyal medya uzmanı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda neler yapar diyorsanız işte buyurun:

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur ?

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur ?

–  Sosyal medya uzmanı; sosyal medya ağlarını takip eder,
–  Sosyal medya uzmanı; çalıştığı firma veya kişileri bilgilendirir, uygun stratejileri belirler,
–  Sosyal medya uzmanı; sosyal medya platformlarında özel kampanya kurguları geliştirir,
–  Sosyal medya uzmanı; sosyal medya ağlarındaki takipçi sayısını artıracak çözümler üretir, uygun olan iletişim stratejilerini belirler,
–  Sosyal medya uzmanı; sosyal medya ağlarında çalıştığı firma, marka ve kişi hakkındaki farklı kişi ve kurumlar tarafından oluşturulan uygun olmayan içerik, durum ve izlenimleri belirler ve gerektiğinde müdahale eder,
–  Sosyal medya uzmanı; bloglar oluşturur, içeriklerini hazırlar ve yayımlar,
–  Sosyal medya uzmanı; rakiplerin sosyal medyadaki aktivitelerini takip eder,
–  Sosyal medya uzmanı; ürün deneyimine ilişkin çalışmalar yapar,
–  Sosyal medya uzmanı; mesleği alanındaki gelişmeleri takip eder ve uygular.

Sosyal medya uzmanının bütün bahsettiğimiz bu faaliyetleri yürütebilmesi için oldukça sosyal, iletişime açık, yenilikler konusunda heyecanlı, internet teknolojilerinden anlayan, pazarlama ve halkla ilişkiler konuları hakkında fikir sahibi, dile hakim, içinde bulunduğu sektördeki gelişmeleri takip eden bir kişi olmasında fayda var. Ayrıca bu kişinin 7/24 çalışması gerektiğini de bilmesi gerekir işinin hakkını verebilmesi için.

Sosyal medya uzmanlığı diye üniversitelerde okutulan bir bölüm yok. Ancak işletme, pazarlama, halkla ilişkiler, halkla ilişkiler ve tanıtım, halkla ilişkiler ve reklamcılık gibi bölümlerden mezun olan arkadaşların halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım gibi faaliyetler yürüten firmalarda benzer işler yaptığı da bilinen bir gerçek. Yine de piyasada üniversiteler ve özel kuruluşlar aracılığıyla sosyal medya uzmanlığı sertifika programları mevcut. Bu sertifika programlarında marka yönetimi, itibar yönetimi, sosyal medya raporlama, mobil pazarlama, dijital kampanya, PR stratejileri, kriz yönetimi gibi dersler verilmekte. Bu sertifika programlarından ücreti mukabilinde faydalanarak bu konuda bir sertifika sahibi olabilirsiniz.

Firmalar sosyal medyanın gücünün farkında ve bu mecraya girmek istiyorlar. Ancak bu konuya öyle birden dalmak için gerekli değerlendirmeleri yapacak kapasiteye henüz erişemediklerinden şimdilik reklam ajanslarıyla yetiniyorlar. Ya da ajanslara para dökmek istemeyen firmalar kendi pazarlama departmanlarının bu işi üstlenmesini sağlayarak firma içi (in-house) bir faaliyet haline dönüştürebiliyor.

Sosyal medya bir şekilde doğdu ve güçlenerek büyüyor. Sonu gelene kadar – ki gelmesi pek de beklenmiyor, yine de ihtiyatlı olmakta fayda var – bu kapıdan yiyecek ekmek çok.

Okumak İster misiniz ?

Ebru Sanatçısı Nasıl Olunur ?

Ebru Sanatçısı Nasıl Olunur ? Türk sanatlarının en önemlilerinden ve en güzellerinden olan ebru bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir