İstisnai Memur Nasıl Olunur ?

İstisnai Memur Nasıl Olunur ? Hepimizin bildiği gibi günümüzde herhangi bir memur kadrosuna atanabilmek için belli başlı şartlar vardır. Bu şartların en başında ise Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmiş olmak ve geçerli bir puan alma şartı bulunmaktadır.

Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen ilgili madde ile “İstisnai Memurluk” ibaresi düzenlenmiş “Bu kadrolar atama, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi açılarından 657 sayılı Kanuna tabi değildir.

Bu memurluklara atananlara 657 sayılı Kanunun bu konular dışında kalan bütün hükümleri uygulanacaktır.”  olarak belirtilmiştir.
Yani bu kadroya atanıp İstisnai Memur ünvanı ile atama kararınızın çıkması için KPSS’ye girmiş olmanız gerekmiyor.
Açıkca söylemek gerekirse bu kadrolara atanabilmek için ya üstün yetenekleriniz olmalı yada yüksek mevkilerde bulunan hamili kart yakinimdir şeklinde sizlere referans olabilecek birileri gerekmektedir.

İstisnai memur kadrolarına atananların alacakları ücret ve maaşlarda aynı dönemde atanmış bir memura göre daha yüksektir. Ayrıca,  istisnai memur kadrosuna atananlar, atandıkları kadronun derece aylığının ilk kademesini kazanılmış hak olarak elde ettikleri tarihten itibaren, haklarında bu kanunun kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine dair hükümleri uygulanır.İstisnai Memur Nasıl Olunur ?
İstisnai memurlar Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanırlar. Atama kararının Resmi Gazetede yayınlanması ile atama yapılmış olur.

İstisnai memurlar nerelerde görevlendirilir ?

İstisnai memur kadroları yine aynı kanunun ilgili maddesinde düzenlenerek istisnai memurların kadroları şu şekilde sıralanmıştır.

– Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği,
– Bakan Yardımcılıkları,
– Cumhurbaşkanı Danışmaları,
– Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait Başkan, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdürleri (Uzman)
– Başbakan Müşavirleri
– Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirleri
– Bakanlık Müşavirleri ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirleri,
– Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri,
– Avrupa Birliği Bakanlığı Başkanları (İdari Hizmetler Başkanı hariç),
– Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Basın Müşaviri ve Hukuk Müşaviri,
– Gelir İdaresi Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri,
– Bakanlar Kurulu Sekreteri,
– Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen görev yerlerine atananlar,
– Özel Kalem Müdürleri,
– Valilikler, Büyükelçilikler, Elçilikler ve Daimi Temsilciliklere atananlar,
– Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı ile Hukuk Müşavirleri,
– Dış kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilecek sendika uzmanları,
– Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeleri,
– Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri (4 adet), Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri,
– Milli İstihbarat Teşkilatı memurları,
– Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirleri, Hukuk Müşavirleri ve Genel Sekreter Sekreteri
– Anayasa Mahkemesi Basın Müşaviri,
– Devlet Konservatuvarında görevlendirilecek uluslar arası ün yapmış üstün yeteneklere sahip Devlet sanatçıları,
– Olimpiyat şampiyonluğu veya olimpik spor dallarından birinde büyükler kategorisinde birden fazla Dünya şampiyonluğu kazananlar arasından atanacak spor müşavirleri.

Ayrıca, tüm belediyelerde de istisnai kadro atamaları yapılabilmektedir. Ancak, belediyelerde yapılan atamalar Cumhurbaşkanı onayına tabii değildir. Genellikle belediyelerde ataması yapılan görev dışında başka görevlerde çalışan memurlar bu şekilde atanmış olabilmektedir.

Okumak İster misiniz ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde …

20 comments

  1. Yazıdan istisnai memur olarak atananların kpss sınavı olmadan atandığı yazıyor, acaba kurumlar atama sonrasında sınav yaparlar mı?

  2. Sayın Ebru Geçer;
    Atama kararının Resmi Gazetede yayımlanması sonrasında atama direkt olarak gerçekleştirilmiş olur, kişiler herhangi bir sınava tabii tutulmazlar.

  3. Uzakyol kaptanınıyım Uzakyol seferi yapan gemilerde çalışıyorum ve dolayısıyla KPSS sınavına giremedim.Kiyi emniyet genel müdürlüğüne istisnai memur alımı yapılabilir mi? KPSS sınavına girmediğm halde Kıyı emniyeti genel müdürlüğüne bağlı bir birimde görev alabilme şansım var mı? İyi çalışmalar.

  4. bu atamalar neye göre yapılıyor peki ve atama hangi tarihlerde yapılıyor buna nasıl başvurabiliriz ?

    • Öyle başvuru ile olmuyor sağlam torpil isteyen iş bu.Mesela bir belediye başkanı sizi özel kalem olarak atayabilir bunlardan halkın haberi olmaz, el altından alınır.

  5. merhabalar, ben almanca mütercim tercümanlık bölümü mezunuyum 2012 yıli haziran ayında üniversiteden emzun oldum.ingilizce ve almanca dil yetkinliğim var hangi alanlarda istisnai memur olarak çalışabilirim ve henüz hiç iş deneyimim yok bu şansımı çok etkiler mi?

  6. Merhaba, istisnai memur ilanlarını nerede bulabiliriz, zaman zaman kurumların web sayfalarını kontrol ederim hiç böyle bir ilana rastlamadım, Her zaman KPSS ile alım ilanlarını görürüm. Özellikle kurumlara gidip soruşturmak mı gerekiyor. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler

  7. ben de bu istisnai memur alımlarının nasıl ve nereden başvurulacağını soracaktım acaba nasıl başvuru yapılabiliyor..

  8. bu atamalar ne zaman ve nasıl oluyo bunun hakkında geniş bilgi verebilir misiniz ?

  9. peki nereye başvuru yapmamız gerekiyor

  10. arkadaşlar kalem müdürlüklerine nasıl başvuru yapılıyor bilen varmı yardım edin lütfen diyorlarki kpss olmadan başvuru yapıp memur alınacak lütfen birileri yardım etsin

  11. Öğretmenlik bitirenlerin hangi kuruma istisnai memur olabilecekleri hakkında bilgi verir misiniz ornegin okul öncesi öğretmenliği mezunu bu kurumlarda nasil görev alabilir?

  12. MERHABA BENİM BİR SORUM OLACAKTI BU İSTİSNAİ ATAMALARDA YILDA KAÇ DEFA YAPILIYOR BELLİ BİR DÖNEMİ VAR MI VE ATAMALARIN NE ZAMAN YAPILDIĞINI NASIL ÖĞRENİRİZ

  13. istisnai atamalar nasıl oluyor veya nasıl yapılıyor bununla ilgili lütfen birisi bilgi verbilir mi

  14. Lise mezunuyum belediye de özel kalem müdürü olabilir miyim ? Uygulanmış örnek var mı ? Şimdiden teşekkürler.

  15. Merhaba istisnai kadroya istenilen her dönemde atama yapılabiliyormu yoksa bunun belirli bir zamanı var mı?? İstisnai kadroya atanan birinin herhangi bir sebepten işten çıkarılması söz konusu mudur??

  16. Merhaba ben şuanda devletin silahlı personeli olduğum halde kaymakamın özel kalemiyim veya sekreteriyim ve kaymakam isterse beni özel kalem yada sekreter kadrosuna alabilir mi ve bunun emsal örneği varsa yazabilirmisiniz ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir