Pilot Nasıl Olunur ?

Pilot Nasıl Olunur ? Herhangi bir pilotluk, günümüzde gözde meslek sahibi olmak, toplumsal statü anlamında değerini artırmak gibi sosyal sonuçlara yok açan bir durumdur. Aslında Amerika Birleşik devletleri gibi bir süper güçte pilotların itibarının Türk pilotları kadar olmadığını Michael Moore’un belgesellerinden öğreniyoruz. Tabi savaş pilotları hariç diyelim.

Pilot olmak herhangi bir başvuru form ya da kağıtın ötesinde ilk olarak psikolojik sağlamlık gerektirir. Tabi psikolojisi mükemmel bir insan yoktur, bu yüzden burada hemen cesaret kırmaya gerek yok. Gerekli testler ve belirli süreçler sonucunda pilot olmaya hak kazanıyorsanız, korkmaya gerek olmadığı anlaşılır.Türkiye’de pilotluk kavramını asker ve sivil olarak iki bölümde incelemekte fayda var. Asker pilot olmak için öncelikle hava harp okulunda 4 yıl eğitim görmeniz gerekmekte. Bu biraz da f 16 pilotu nasıl olunur sorusunun cevabı gibi. Bundan sonra türk silahlı Kuvvetleri tarafından verilen uzmanlık eğitimleri (Öğrendiğimiz kadarıyla İzmir Çiğli’de, Konya Anajet Üssünde) alınıyor. Ayrıca burada duruma göre, tekamül helikopter gibi başka eğitimler de alınabiliyor. Söz konusu eğitimlerle ilgili duyurulara ve ayrıntılı bilgiye Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim sayfalarından ulaşılabilir.Pilot Nasıl Olunur ?Sivil pilot olmak için ilk yol yine hava harp okulu mezunu ve gerekli eğitimleri almış olmakla birlikte ikinci yol sivil havacılık okullarından mezun olmaktır. Bu iki okula girmek alelade bir üniversiteye girmek gibi değildir, bunu hatırlatmakta fayda var. Bu yollarla alınan eğitimler neticesinde pilot olmaya haiz olarak seçilenler önce yardımcı pilot sonra kaptan pilot olabilirler. Eğer iki okulla da alakanız olmadıysa/olmayacaksa da pilot olmak için illaki bu okulları okumak mecburi değil.

Üçüncü bir yol olarak eğitiminizden sonra(tercih sebebi bölümler illa ki olacaktır) onbinlerce liralık özel uçuş eğitimlerine başvurabilirsiniz, burada da gerekli kriterleri geçmeniz, gerekli ve zorlu eğitimleri tamamlayarak brövelerinizi almanız gerekmektedir. Daha sonra havayolu şirketlerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Ayrıca lise mezunlarının da alabildiği ultralight pilotluk eğitimleri de var. Bunlar küçük uçaklar için lisans alınabilen eğitimler.

Hususi, öğrenci, ticari pilot, havayolu nakliye pilotu lisansları gibi değişik lisanslar bulunsa da genel olarak okullu olmanın dışında pilot eğitimi almak için gerekli kriterler SHGM tarafından verilen sağlık sertifikaları 17’den 21’e kadar çıkabilen yaş şartları, belli uçuş tecrübeleri, tercihen diplomalar olarak belirtilebilir. Dönem dönem verilen özel eğitimler için eğitimin konusuna göre bu kriterler de değişmektedir. Ancak özellikle yabancı dil bilgisinin es geçilmemesi gerektiğini de ayrıca belirtmek gerekiyor.

Ancak bu kadar özetleyebildiğimiz pilot eğitimlerinin konulara göre sınıflandırılmış nasıl olunur hallerini ilgili araştırmaları yaptıktan sonra bilgilerinize sunmayı planlıyoruz. İyi uçuşlar…

#e #n #l

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top