Bruksizm Hastası Nasıl Olunur ?

Bruksizm Hastası Nasıl Olunur ? Bruksizm  diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlığı için kullanılan tıbbi terimdir. Bu alışkanlığa sahip insanlar genellikle uyku sırasında olmak üzere gün içinde dişlerini sıkarlar. Bruksizm tanısı genellikle hastalığın ilerleyen zamanlarına kadar konulamaz çünkü çoğu insan bu alışkanlığının farkında değildir. Bruksizm hastalığında olan insanların bu sorunu diş ve çene ağrılarına sebep olmaktadır. Ancak, genellik diş ağrısının sebebinin diş gıcırdatma kaynaklı olduğu hekim muayenesi ile belli olmaktadır.

Nasıl bruksizm hastası olunur ?

Spesifik bir sebebi yoktur.

Fakat, duygusal stres gibi pek çok faktörün bunu tetiklediği düşünülür. Bruksizm hastaların kişilik yapısı ile tetiklenebilir. Stres, gerilim, öfke, acı ve hayal kırıklığı yaşamak insanların bruksizm semptomları göstermesine neden olabilir. Dişlerinin kapanışı düzgün olmayan kişilerde (maloklüzyon), ebeveynlerinde bruksizim problemi olan çocuklarda bu probleme daha cok rastlanır. Rekabetçi, aceleci ve agresif insanlar da bruksizm için risk grubundadır.

Bruksizm Hastası Nasıl Olunur ?Bruksizm Belirtileri :
Çene eklemindeki klik sebebiyle oluşan çeneye yayılan ağrı,
Dilde diş izleri,
Dişlerin çiğneme yüzeylerinde aşınma,
Diş gıcırdatma sonucu oluşan aşırı dentin hassasiyeti,
Baş ağrısı,
Dişlerde sallanma ve aralanma,
Dişlerde hassasiyet,
Dişlerde ve dolgularda kırıklar (özellikle ön dişlerde),
Yüzdeki kaslarda ve eklem yerinde (temporamandibular eklem) ağrı,
Eklemde açma kapama sırasında çıkan sesler, başlıca belirtiler arasında sayılabilir.

Bruksizm tedavisi nasıl yapılır ?
Hekiminiz tarafından yapılacak gece plağı en iyi tedavi yöntemidir. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olmayabilir.
Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:
Stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları da ek tedavi yöntemleri olarak uygulanabilir.

Okumak İster misiniz ?

Albinizm Hastası Nasıl Olunur ?

Albinizm, derideki melanositlerin melanin pigmentini üretebilmeleri için gerekli olan tirosinaze (tyrosinase) enziminin eksikliğinin sonucu ortaya çıkan doğumsal …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir