Çocuk Felci Nasıl Olunur ? Çocuk Felci NEden Olur ? Çocuk felci ismindeki hastalık 20. yy’dan önce sadece çocukları değil yetişkinleri de etkileyen bir rahatsızlıktır. Koşulların iyileştirilmesiyle birlikte sadece çocuklara etki etmiş zamanla aşısının da bulunmasıyla büyük oranda ortadan kalkmıştır. Tıp dilindeki ismi poliomelitis’dir.
Belirtileri: ateş, baş ağrısı, kusma, neşesizlik, halsizlik, boyunda acıma ile başlayan hastalık ileriki zamanlarda boyunda ve bel kemiğinde sertlik, adalelerde sancı ile devam eder. Hasta dalgın yatar, kollarında ve bacaklarındaağrı vardır. Çocuk küçükse ve yürüyemiyorsa felcin farkına varmak güç olur. Genellikle bacaklara etki eder ve bacaklar tutmaz olur.
Çocuk felcinin nasıl olunacağı daha doğrusu sebebi Polia virüsünün vücuda girmesi ve omuriliğe zarar vermesidir. Felcin nedeni de omurilikte oluşan zarardır. Polia virüsünün vücuda girmesinin nedenleri ise şunlardır:
– Bu virüs hastaların dışkısı yoluyla yayılır. Dolayısıyla lağım sularının yiyeceklere bulaşması ya da çocukların bu sularla oynaması başlıca sebeptir. Başta da dediğimiz gibi bu tip koşullar düzeltildikçe hastalık sayısı azalmıştır.
-Sinekler aynı şekilde bu virüsü taşıyabilir ve insanlara bulaştırabilir.
-Hastaların tükürük ve burun akıntısının yayılması da hastalığı taşır.
-Çiğ besinler aynı şekilde virüsün yayılması açısından etkilidir.
Günümüzde 2 aylıktan itibaren polia aşısı yapılmaktadır. Koruma yüzdesi ise %90 ların üzerindedir.
Not: Çocuk felci aşısını bulan kişiyi merak edenler için: Çocuk Felci Aşısını bulan Jonas Salk’tır.