Japonya Vatandaşı Nasıl Olunur?

Japonya Vatandaşı Nasıl Olunur? Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri, Nippon(Japonyalıların deyimiyle). Oldukça zengin kültürü, tarihi ve düşünce sistemleriyle kalmamış, teknoloji konusundaki başarıları ve çalışkanlıklarıyla da dünyayı etkilemeyi başarmış bir imparatorluk Japonya. Burada tarihi konulardan bahsetmek asıl konudan sapmamızı sağlayacağı için asıl konuya dönelim: Nasıl Japonya vatandaşı olurum?

Belki bu ülkeyi, insanlarını bir iş gezisi ya da turistik gezi sırasında fark ettiniz, o yüksek binalar, değişik yemekler, doğal güzellikler dikkatinizi çekti ya da evde otururken izlediğiniz çizgi filmlerden, animelerden; belki de yediğiniz bir suşinin hikayesinden etkilenmiş, belki de –tabi en olası- mecbur kalmış olabileceğinizden Japonya’da yaşamak, Japon vatandaşı olmak istiyorsunuz.

Japon vatandaşı olmanın değişik yolları var. Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın internet adresindeki bilgilere baktığımızda, ilk olarak çalışma vizesi alınmasıyla ilgili bilgilere odaklanıyoruz. Bunlardan bazıları başlıklar altında toplanmış:

Japonya Vatandaşı Nasıl Olunur?-Profesörler, sanatçılar, dini aktiviteler, gazeteciler, yatırımcılar, avukatlar hukuk işleri, sağlık hizmetleri, araştırmacılar, öğretmenler/öğretim üyeleri, mühendisler, bir firma için çalışanlar, eğlence sektörü, özel konularda uzmanlar(aşçı, pilot gibi).

Eğer yukarıdaki kategorilerden birine giriyorsanız gerekli bağlantıları ve başvuruları sağladıktan sonra bir ila üç yıl arası vize almanız için, pasaport, vize başvuru formu, fotoğraf ve uygunluk sertifikası sahibi olmanız gerekiyor. Uygunluk sertifikası Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından titiz bir araştırma sonucunda veriliyor.

Ancak, tamamen vatandaşlığa geçmek için bundan sonra beş yıl boyunca Japonya’da yaşamanız gerekiyor. Zannettiğiniz kadar kolay olmayacağını tahmin ettiğimiz bu süreç için Japonya Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlarla irtibat halinde olmanız gerekmekte. Ayrıca bu sürede ve geçmişte sicilinizin mutlaka temiz olmasına dikkat edin. Bu aşamada istenen belgelerde herhangi bir yanlış bildirim olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Japoncayı anadiliniz kadar olmasa da iyi konuşmanız gerekiyor. Yetkililer vatandaşlık başvurusu için sizle görüştüklerinde bu bir avantaj olacaktır. Türkiye’de Japonca öğrenmek için Türk-Japon Vakfı gibi kurumlara başvurabilirsiniz. Bunun dışında ortaöğretimde Japonca dersi alabileceğiniz Ankara Türk Telekom Lisesi var. Yükseköğretimde Dil ve Tarih coğrafya Fakültesinin Japon dili ve Edebiyatı Bölümünü de okuyabilirsiniz.

Japonya’nın çifte vatandaşlık vermediğini de ekleyelim. Yani hem başka ülkenin hem Japonya’nın vatandaşı olamıyorsunuz. Bununla ilgili istisnalar ya da özel durumlar olabilir, biz rastlamadık. Eğer bir Japonla evlenirseniz, onu Türk vatandaşı yapmayı da düşünebilirsiniz. Tabi Türk vatandaşlığından feragat etmeyi kabul de edebilirsiniz.

Yasal olarak ehil olmanız bir başka kriter, yani belirlenen yaş kriteri(21 ya da yasal ehillik)’ni de sağlamanız gerekiyor.

Bu şartlar eğer anne ya da babanızdan birisi Japon vatandaşı ise değişebiliyor. Ancak kesinlikle zorlaşmıyor, örneğin yaşın düşürülmesi gibi. Çocuğunuz Japonya’da doğar ve hemen Japon vatandaşı olur sanıyorsanız ise yanılıyorsunuz. Bunun hemen olabilmesi için anne babanın vatansız ya da bilinmiyor olması gerekiyor.

Özetlemek gerekirse Japon vatandaşlığı için:

– Çocuk doğduğunda anne ve baba Japon vatandaşı ise,
– Baba çocuk doğmadan ölür ve öldüğü tarihte Japon vatandaşı ise,
– Çocuk Japonya’da doğmuş ve anne ve baba bilinmiyor ya da vatansız ise,

Japonya Vatandaşlık Kanunu ile belirlenmiş kurallar dahilinde Japonya Adalet Bakanlığı’nın görüş ve izni ile,

Bunların dışında,

– Ard arda 5 yıl Japonya’da ikamet edenler,
– 20 yaşını doldurmuş ve ülkesindeki kanunlara uymuş,
– Ahlaklı davranışları olan,
– Kendi geçimini sağlayabilen ya da eşi ya da diğer akrabalarıyla ortak yaşam harcamalarında bulunacak şekilde yaşaması,
Japon anayasası veya mevcut hükumet uygulamalarına karşı herhangi bir parti ya da örgütte ya da organizasyonda bulunmamış olmak,

Bunlarla birlikte mevcut vatandaşlığından vazgeçmek gerekmekte.

Bütün bu şartları sağlayamayanlar için Japonya Adalet Bakanlığı’nca bir takım istisnai şartları kanundan bulabilirsiniz: http://www.moj.go.jp/ENGLISH/information/tnl-01.html.

Eğer gerçekten karar verme aşamasına geldiyseniz, burada yazanlarda eksik bir bilgi olmasına karşın ayrıntılı bilgi için Japonya ve Türkiye’nin ilgili büyükelçilikleriyle temasa geçiniz.
Eğer bütün bunları sağlayamam ama Japonyayı görmek istiyorum diyorsanız 3 aylık Turist vizesi işinize yarayabilir.

#n #l #i

“Japonya Vatandaşı Nasıl Olunur?” için 4 yorum

  1. İbtahimmnismo34

    Şu anda sağlık hizmetleri alanında görevliyim(sağlıkçıyım). Japon vatandaşı olup Japonya’ Yaşamak istiyorum. Japonya’da iş sorunu çeker miyim? Orada da sağlık hizmetleri alanında çalışmak istiyorum fakat böyle bir şeyi Japonya kabul eder mi? Rica etsem Bilgilendirir misiniz?😊

    1. japon hükümeti bin dereden su ister sonuç yine hüsran olabilirmiş milyonlarca çinliyi heryıl reddetmekten bıktılar zaten 😀 usa vatandaşlığı daha kolaymış o derece iş konusunu pek bilmiyorum ama japonlarında milliyetçi insanlar olduğunu biliyorum yabancılara mesafeliler saygı çerçevesinde ne anlarsan artık

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top