Maliye Memuru Nasıl Olunur ?

Maliye Memuru Nasıl Olunur ? Maliye politikalarını hazırlamak ya da hazırlanmasına yardımcı olmak, maliye politikasının uygulanması, uygulamanın takibi ve denetlenmesi hizmetlerini yapmak, ülkenin ekonomisine yön vermek görevlerini üstlenen Maliye Bakanlığı bünyesinde çok sayıda memuru barındırır. Bir çok uzmanlık çeşidi, müfettiş, denetmen ve düz memurlardan oluşan bu kadro Türkiye’nin en elit kadrosu denilebilir. Çünkü, Dünya genelinde popüler bir bakanlık olan Maliye Bakanlığı’nın geçmişi de çok eskidir. Çalışanlarını seçmek için özel liseler ve üniversiteler kuran Maliye Bakanlığı’na memur olarak girmek isteyen şahısların yapmaları gerekenler şunlardır:

Maliye Bakanlığı üniversitelerin İktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile Siyasal bilgiler bölümlerinden eleman alırlar. Yani İşletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi, Ekonometri mezunları maliye bakanlığı bünyesinde memur olarak çalışabilirler. Bu bölümlerden herhangi birinden mezun olan kişi KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) B bölümünden sınava girer. KPSS B grubundan kasıt KPSS 3 puanıdır. KPSS 3 puanı için genel yetenek, genel kültür ve yabancı dil sorularının yapılması gerekmektedir. Maliye Memuru Nasıl Olunur ?Maliye Bakanlığı memurluğu için en son taban puanlar(2012) 80 – 85 civarı oluşmuştur. Üç sene öncesine kadar 75 lere kadar inen puanların son zamanlarda bu kadar yükselmesinin nedeni bir yukarıda saydığımız bölümlerin mezun sayılarının hızla artması, ikincisi Maliye bakanlığının popülaritesi ve görevde yükselmenin kolay olmasıdır. Ekstradan yabancı dil istenmez. Ancak yabancı dil bilenlerin bilmeyenler göre kurum içinde belirli kilit noktalara gelmesi daha kolay olacaktır. KPSS’den iyi bir puan alan şahıs ÖSYM’nin sitesinden çalışmak istediği daha doğrusu ÖSYM’nin sunduğu personel ihtiyacı olan illeri gösteren listeye göre tercihlerini yapar. ÖSYM KPSS puanlarına göre adayların sıralamasını gerçekleştirir. Sıralamada yüksek puanı olan aday atanmaya hak kazanır.

Çoğu kişi bu memurların hemen vergi dairelerinde çalışmaya başlayacaklarını sanmalarına rağmen gerçek böyle değildir. Ataması yapılan personel genelde ilçe mal müdürlüklerinde çalışmaya başlar. İlçe mal müdürlüklerinde muhasebe ve milli emlak servisleri bulunur. Memur bu iki servisten birinde çalışmaya başlar. Vergi daireleri artık düz memur değil gelir uzmanı istihdam etmektedirler.

Milli emlak servisi hazinenin taşınmaz mallar üzerinde (arazi,yapı vs.) devletin ihtiyacı olabilecek her türlü mali işleri yapar. Muhasebe servisi ise her türlü parasal girdilerle ilgili birimdir. Gerek milli emlak servisinde gerekse muhasebe servisinde çalışan bir memur da bu serviste ihtiyaç durulan ofis işlerini ya da amirinin yapılmasını istediği işleri yapabilir.

Güncel şartlar için ilgili kuruluşu takip edebilirsiniz.

Okumak İster misiniz ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir