Milletvekili Nasıl Olunur ?

Milletvekili Nasıl Olunur ? Milletvekilini seçimler sonucunda TBMM’de temsil hakkı kazanan kişi olarak tanımlayabiliriz. Adından da anlaşılacağı üzere ülkemizde milletvekili seçildiği ilin ya da bölgenin seçmenlerini değil tüm milleti temsil eder. Milletvekili seçilebilmek için anayasanın koyduğu koşulları karşılamalı ve seçimler öncesinde bolca koşturmayı ve para harcamayı gözden çıkarmalısınız. Öncelikle yazımıza 16 Nisan 2017 anaysa değişikliği referandumundan önce Milletvekili Nasıl Olunur ? sorusunun cevabıyla başlıyoruz. Yazımızın son kısmında ise Anayasa değişikliği sonrasında Milletvekili Nasıl Olunur ? sorusunu cevaplayarak devam ediyoruz.

Değişiklik öncesi şartlar : Anayasamızın 76. Maddesine göre

– Yirmibeş yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir.

– En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler.

Milletvekili Nasıl Olunur ?– Hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, yükseköğretim kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve silahlı kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler.

Dolayısıyla 25 yaşını doldurduysanız, en az ilkokul mezunuysanız, kanunda bahsedilen suçlara karışmadıysanız ve kanunda bahsedilen kamu görevindeyseniz ve görevinizden çekildiyseniz (eğer kamu görevlisi değilseniz zaten sorun yok) milletvekili olma şartlarını taşıyorsunuz demektir. Görevden çekilme tarihlerini Yüksek Seçim Kurulu açıklıyor ve seçilememe durumunda göreve dönme şansınız var içiniz rahat olsun.

Bu şartları taşıyorsanız milletvekili olmak istediğiniz partiye milletvekilliği aday adaylığı için başvurmanız gerekli. Siyasi partilerin çoğu aday adaylığı başvurularında ücret talep ediyor. Bu ücretler her parti için farklı olmakla birlikte kadın ve engelli aday adayları için pozitif ayrımcılık uygulanabiliyor. Eğer aday adaylığı ücreti talep etmeyen bir partiden adaylık koyabiliyorsanız şanslısınız diyemeyeceğiz çünkü ücret talep etmeyen partiler genellikle oy oranı düşük ve gösterecek aday bulamayan partiler olabiliyor.

Aday adaylığı başvurusu için partiler farklı belgeler talep edebiliyor. Bu belgeleri adayı olmak istediğiniz partiden öğrenebilirsiniz. Aday adaylığı süreci sonunda milletvekili adayları bazı partilerde önseçimle belirleniyor bazı partilerde ise üst yönetim veya lider tarafından belirlenebiliyor. Ön seçimlerde aday adayı olduğunuz ilin delegelerinin oylamaları sonucu aday sıraları belirleniyor. Birçok parti de illerde anket yaptırarak hangi adayların daha şanslı olduğuna göre bir sıralama yaptırıyor. Neticede adaylık şansınız biraz sizin popülaritenize, iyi lobicilik faaliyetlerinize ve ilişkiler ağınıza bakıyor. Bir şekilde ön seçim, anket, sağlam lobi, vs. derken adaylık şansınızı yakaladıysanız artık milletvekili adayısınız demektir.

Tabi bir de bağımsız milletvekilliği adaylığı var, bkz. yılmaz savaşçı Ahmet abi. Kendisini herhangi bir siyasi partiye ait hissetmeyen, herhangi bir siyasi parti çatısı altında görev almak istemeyen ya da bu şekilde seçilemeyeceğini düşünen kişiler bağımsız milletvekili adayı olabilme şansına sahip. Bunun için adayın milletvekili seçilmek istediği ilin İl Seçim Kurulu Başkanlığına adaylık koşullarını sağladığını anlatan bir yazı ile birlikte en yüksek derecedeki Devlet memurunun brüt aylığı kadar parayı ilgili mal sandığına emaneten yatırdığına dair makbuzu başvuru belgeleri ile birlikte iletmesi gerekir. Sanmayın ki bu para emanette diye geri veriliyor, yatırılan para adayın seçilememesi durumunda hazineye gelir yazılıyor. Kurul başvurunun alındığına dair bir belgeyi adaya verir ve derhal YSK’ya duyurur. Tabi bağımsız milletvekili seçilebilmek için ciddi bir hedef kitlenizin olması gerekir. Aman diyelim sizi gaza getirenler çok olabilir. Sonra bakmışsınız toplam oyunuz 1, ama herkes diyor ben verdim ben verdim, bir bakmışsınız benim oyum nerede o zaman diye aranıyorsunuz.

Siyasi partilerin aday listelerini teslim etmeleri ile birlikte YSK geçici aday listelerini açıklar. Adaylara yapılacak itiraz veya adayların yeterliklerinin incelemesi için 2 gün süre verilir ve bu sürenin sonunda kesin listeler açıklanır. Eğer kesin listelerde adınız varsa artık milletvekili adayısınız. Asıl iş şimdi başlıyor. Seçim bürosu tutulması, büroda çalışacak elemanların belirlenmesi ve gerekiyorsa eğitimi, afiş-poster-flama bastırılması ve astırılması, gazete ilanları, davetler, yemekler, ilçe ve köy ziyaretleri, mitingler derken pamuk eller cebe sağlam bir para harcamanız gerekebilir. Bu parayı partinizin veya sizi gaza getiren kişilerin ödeyeceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz, yoksa karınızın bileziklerini sattığınızla kalabilirsiniz. Ayrıca bahsetmemiz gereken bir diğer konu da sakin ve kendinden emin bir duruşun yapacağınız miting, toplantı, vb ile çıkacağınız TV ve radyo yayınlarında size olumlu dönüş sağlayabileceği. Bu n0ktada ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız belki bir beden dili ve etkili iletişim eğitimi işinizi görebilir.

Seçim günü gelip çattığında partinizin aldığı oy durumuna göre veya eğer bağımsız adaysanız aldığınız oy sayısına göre milletvekili seçilip seçilmediğiniz belli olur. Burada birtakım matematiksel hesaplamalar söz konusu. Milletvekili seçilenlerin belli olmasıyla birlikte bu kişilerin isimleri ve varsa partileri YSK’ya bildirilir. Milletvekili seçilenlere de İl Seçim Kurulu tarafından seçildiklerine dair bir tutanak verilir. Mazbata da denilen bu tutanaklardan YSK’ya da iki örnek gönderilerek birinin TBMM’ye ulaştırılması sağlanıyor. Mazbatasını alan vekil Meclis’e gidip kaydını yaptırıyor, rozetini alıyor ve milletvekili yeminini ederek milletvekili oluyor.

Merak edenler için hemen söyleyelim milletvekillerinin şu aralar maaşları onbin civarında. Tabi milletvekili titrinin yüksek önemi, 2 yıl milletvekilliği yapanın emekli olabilmesi, ömür boyu maaş alabilmesi, sağlık imkanlarından rahatça faydalanabilmesi vb. ayrıcalıkları fazla anlatmıyoruz burada. Çünkü biliyoruz ki milletvekilliği gönül işi, fedakarlık işi. Ayrıcalıkları olmasa da olur, değil mi?

16 Nisan 2017 Anayasa değişikliği sonrasında Milletvekili Nasıl Olunur ?

Söz konusu Türkiye Cumhuriyeti Anayasası değişikliği ile yukarıda bulunana bazı şartlar esnetilmiş bazı maddeler iptal edilmiştir. Ancak siyasi partilerin adaylık başvuru şartları kendileri tarafından belirlenmektedir. Yani; Milletvekili Aday Adaylığı başvurusunda partinin başvuru ücretine parti karar vermektedir.

Bu maddelerden en önemli değişiklik milletvekili seçilme yaşının 18 ‘e düşürülmesidir.

Bir diğer önemli değişiklik ise askerlik şartının ortadan kalmış olmasıdır. Doğal olarak 18 yaşındaki bir adayın askerliğini yapmış olması beklenemezdi. Milletvekili adayı seçimler sonucunda vekilliği kazanırsa askerliği otomatik olarak tecil edilecek.

#n #i #z

“Milletvekili Nasıl Olunur ?” için 20 yorum

    1. paran yoksa gülhizarcım millet vekilliği adaylığında bir hayal.burda bir terslik olduğunun farkındayız ama elden hiçbirşey gelmez. devlet vatandaşını, vatandaşını kullanarak sömürüyor.politik olamıcam bu konuda ama bu böyle.

  1. Vatana millete hizmet etmek için bi ton para gerekli yoksa kimseye boyun eğmeden vatanım için canımı bile verirdim eminim ki RTErdoğan’dan den K.Kılıçdaroğlu’ndan ve D.Bahçeli’den bu ülkeye daha çok faydam olurdu ve onlardan daha iyi bir lider olurdum. Vatanın tek kuruşunuda gursağımdan geçirmezdim.

    1. Eğer yazınızda kuruşunuda yerine “kuruşunu da”, gursağımdan yerine “kursağımdan” şeklinde ifadelere yer verseydiniz, bahsettiğiniz ütopyaya atfen bir gün ülkemizi yönetme şansınız olduğunda Türkiye kadar Türkçe’mizi de temsil edebilecek kapasitede olduğunuzu düşünebilirdik.

      1. Okuyan da şu an mecliste görev alan milletvekillerinin Türkiye’yi ve Türkçe’yi çok iyi temsil ettiğini zanneder. Yarısı Türkçe katili, milletvekillerinden belediye başkanlarına kadar.

      2. Güzel kardesım bu ulkeyı guzel konuşan ınsanlar yonetmıyor sana gore kursaktır o arkadasa gore gursak yani o arkadasım oyle duymus öyle okumus ogrenmış şivesi boyle yanı ınslanrın konusmasına takılma bence MEVLANA’NIN da dediği gibi Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok. Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok.yani demek istemem şu ki insanları konusşmasıyla dış görünüşüyle yargılamayın önemli olan insanlık insana deger veren insandır benım ıcın bı ınsanın nasıl konustugu degıl durustlugu ve karekterı eger ben ınsanım dıyosan bu ıkı sey olmalıdır bu ozellıklere sahıp degılse bı kısı varsın guzel konusssun senın gıbı ınsanları kandırır konusmasıyla bu ulkenın basına gelır ve senı yıyecek ekmege muhtac eder

  2. Etkili İletişim

    Milletvekillerinin başarılı olanları hep iyi bir vücut diline ve iyi bir hitap uslubuna sahip oluyor. Bu bağlamda etkili iletişim ve diksiyon gerçekten çok önem kazanıyor. Eğitim alan milletvekili aday adaylarından en çok zorlandığı kısım bu oluyor. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler.

  3. Bilgisi çok üst seviyede olan ve görevini 4-4 ‘lük bir şekilde yapacak olan ama parası olmayan birisi milletvekili olamayacak desenize… Parası olan parasına para katmak için milletvekili oluyor. Bi nevi para parayı çeker misali şirket kuruyorlar…. Bence partiler millet vekili aday adaylığını parayla değilde sınavla yapmalı. Hemde çok ağır bir sınav olmalı. Ayrıca milleti temsil edecek bi kişi için ortaokulda yetersiz. En az 4 yıllık üniversite bitirmiş olması daha mantıklı. Mesela kamu yönetimi vb. bibi… TBMM illaki gelir kaynağı arıyorsa, bağımsız adayları para ile alarak onlarında çok sağlam bi destek kitlesi olması halinde göreve alması daha iyi olur..

    1. Ahmet BAYRAM

      Paşa41 : Parasız adamın millet vekili olmaması durumu gayet doğal bişey. 25 yaşına kadar 10bin lira kazanamamış dana’nın kalkıp millet vekili olması çok saçma. Zeki insan hertürlü o yaşa kadar o parayı elli kere kazanır. Ayrıca sınavla millet vekili olmaz. Devlet yönetilcek, devlete memur alımı yapılmıyor. Devlet demek ticaret milyar dolarlarla uraşmak demek ticaretten herzaman okumıyan insanlar anlar cevrenizdeki bir milyon dükkana bakabilirsin hepsi okuldan atılmış okumamış insanlardır. okuyan insan ancak devlet memuru olur ticaretten çakmaz devlet için ideal ama ticaret için vasıfzsız niteliktedir.

      1. ee hadi bakim şimdi ne olacak 18 yaşındakı bı adamında mı bu yaşına kadar 10 bin tl kazanması lazım. diğer dediklerinizde haklısınız fakat para konusu tamamen saçmalık. 18 yaşındayım ve yenı anayasaya gore benım mıllet vekılı olma hakkım var! fakat ne yazıkkı bu yasıma kadar o kadar parayı ruyamda bıle goremedım. şimdi ikilemde kalıyoruz!

  4. Ehliyet almak icin en az lise mezunu fabrikada calismak icin en az lise mezunu bir firmada mudur yada yuksey duzey yonetici olmak icin universite bitirmek en az 3 yada dort dil bilmek gerekiyo ama millet vekili olabilmek icin sadece para ve ilkokul mezunu olmak yetiyo sacmalik ….

  5. Bu seneyi kaçırdık gerçi varlıklı biri de değilimdir katılacağım parti seçime de girmiyor bağımsız olarak katılacak parti başkanımız ancak gelecek dönem aday adaylığı için gerekli şartları tamamlamaya ve aday adayı olmaya çalışacağım.Yorumlarda para kazanamayanı “dana” olarak görenler var acınacak haldeler öyle ki zeki olmayı,IQ seviyesini bankadaki rakamlara göre hesap ediyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top