Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur ?

Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur ? Güncel Türkçe sözlükte birtakım duygu ve düşünceleri belli kurallar çerçevesinde uyumlu seslerle anlatma sanatı, musiki olarak tanımlanan müzik hayatımızın vazgeçilmezlerinden. Klasiğinden cazına, arabeskinden popuna çok çeşitli şekillerde ve tarzlarda beğenimizi kazanan, dertlerimizin ve sevinçlerimizin ortağı, duygularımızın dile gelmiş hali. Dinlemesini çokça seviyoruz millet olarak ama iş öğrenmeye gelince biraz sıkıcı olarak tanımlanabiliyor çoğumuz tarafından. Müzik dersi ortaöğretim hayatımızda kimilerimizin çok severek kimilerimizinse zorla girdiği bir ders. Blokflüt, melodika, solfej, diyez, bemol hatırlayabileceğimiz terimler. Peki bize bu terimleri öğreten, kimi zaman zorlayan kimi zaman eğlendiren müzik öğretmenleri nasıl müzik öğretmeni olmuş dersek;

Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur ?

Ülkemizde müzik öğretmeni olabilmek için eğitim fakültelerinde yer alan güzel sanatlar eğitimi bölümü nün müzik öğretmenliği bölümünden mezun olmak gerekiyor. Bu bölüme tüm lise mezunları başvurabilmekte ancak meslek liseleri, öğretmen liseleri, güzel sanatlar liseleri ve liselerin müzik, sanat, sanat (müzik) bölümlerinden mezun olanlar daha avantajlı çünkü bu bölümlerden başvuranlardan daha düşük bir üniversite puanı isteniyor.

Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur ?

Ülkemizde çok sayıda üniversitede müzik öğretmenliği eğitimi verilmekte. Abant İzzet Baysal, Dokuz Eylül, Marmara, Karadeniz Teknik, Gazi, Ondokuz Mayıs, Selçuk, İnönü, Cumhuriyet bunlardan başlıcaları. Her üniversite kendi yetenek sınavıyla alıyor öğrencilerini. Bu nedenle başvurulmak istenen üniversitenin ilanlarını dikkatle takip etmek gerekiyor. Sınav tarihlerinin ve şartlarının yer aldığı bu ilanları ilgili üniversitelerin web sitelerinden takip edebilirsiniz.

Sınavlar için istenen belgeler ilanlarda belirtiliyor ancak genellikle talep edilen belgeler üniversite sınavı sonuç belgesi, sağlık raporu, başvuru dilekçesi, mezuniyet belgesi, nüfus cüzdanı. Sınava girmeye hak kazanan adaylar web sitelerinde ve duyuru panolarında ilan ediliyor. Sınavlar genellikle iki aşamada yapılıyor. İlk aşamada bir ezginin tartımları ve notaları ile yazılması olarak adlandırılan dikte, dörtlü akor duyma,deşifre-solfej, na/a hecesi ile ezgi tekrarlama yolu ile müziksel hafızanın ölçümü, ezgi tamamlama, tartım gibi uygulamalar sonucunda adaylar 100 puan üzerinden değerlendiriliyor ve en az elli puan alan adaylar ikinci aşama sınavlara katılmaya hak kazanıyor. İkinci aşamada adayların ses kalitesi ve çalgı yeteneği değerlendiriliyor. İkinci aşamadan da adayların en az 50 puan alması gerekiyor değerlendirmeye girebilmeleri için. Her iki sınav sonucunun ortak değerlendirilmesi neticesinde sınavı kazananlar ilan ediliyor.

Müzik öğretmenliği bölümünde eğitim süresi 4 yıl. Bu süre içerisinde müzik kuramı çalgı ve ses eğitimi gibi teorik ve uygulama derslerinin yanı sıra formasyon dersleri de verilmekte.

Müzik öğretmenliği bölümünün yanı sıra müzik bölümü ve Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ile Devlet Konservatuarından mezun olanlar ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programını veya pedagojik formasyon programını tamamlayanlar da müzik öğretmeni olarak atanma hakkı kazanıyor.

Üniversitelerin müzik öğretmenliği bölümlerinden mezun olanlar kamu ve özel okullarda çalışma imkanına sahip oldukları gibi özel ders de verebilirler. Ayrıca akademik kariyerlerini devam ettirme şansına da sahiptirler. Müzik öğretmeni olarak atanabilmek için KPSS sınavına girmek gerekli. Ancak müzik öğretmenliği için taban puanların çok da yüksek olmadığını belirtelim.

#m #zik #n

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top