Nezle Nasıl Olunur ? Kısaca nezle nedir, gripten farkı nasıldır sorularına cevap aramakla başlayabiliriz. Nezle genellikle hafif geçirilen bir hastalık olmasına rağmen kimi hassas bünyelerde daha ağır seyrettiği de görülebilir. Kişide burun akıntısı, genizde yanma, hapşırma gibi belirtileri bulunur. Gripten temel ve en önemli farkı benzer belirtilerin gripte daha ağır seyretmesidir. Nezle ağırlıklı olarak yetişkinlerden öte çocuklarda daha yaygındır çünkü çocukların bünyeleri daha zayıftır. Çocuklarda nezle konusuna gelince; bir çocuk yılda 10 kez nezle olabilir. Hatta okul çağı çocuklarında dış faktörlerinde etkisiyle bu sayı 12’ye kadar çıkabilir. Nezle olan birçok çocuk dahi istirahatsız iyileşebilir.
Peki, asıl sorumuz nasıl nezle olunura gelecek olursak bunun başlıca sebebi virüslerdir. Nezleye neden olan 200 den fazla çeşit virüse rastlanmıştır. Bu virüsler kimi zamanlar hava, su ve çeşitli yollarla doğaya salınabilirler. Bir insana nezle virüsü bulaştığı zaman ilk karşı koymayı burun ve boğazda bulunan mukus salgısı yapar. Eğer virüs yenilir ise hastalık başlamadan bitmiş demektir. Eğer virüs bu aşamayı geçerse vücuda yayılarak diğer hücreleri de hasta etmeye başlar. Vücuttaki direnç yine bitmez. Bu sefer akyuvarlar hasta hücrelere akın ederek bu virüslerle savaşırlar. Hastalığın vücuttaki ilk emareleri zaten bu aşamada başlar. Bu hücrelerden açığa çıkan maddeler nedeniyle ödem akıntı tıkanıklık gibi sıkıntılar oluşur. Artık nezle olmuşsunuzdur.
Nezle virüsleri kimi zamanlar sinüzit, ortakulak iltihabı ve zatürreye de neden olabilir.Nezle tedavisi için yapılması gereken tek şey muayene olup hekim tavsiyesi ve kontrolünde gerekli nezle ilaçları kullanmaktır. Unutmamak gerekir ki ülkemizde kontrolsüz ilaç kullanımında ilk sırayı nezle ve grip gibi hastalıkların tedavisinde, kendimize kestiğimiz reçetelerle uygulanmaktadır. Eğer uygun ilaçlar kullanılmazsa bu virüslerin bağışıklık kazanmalarına ve daha da ilerlemelerine neden olabilecektir.
Bir dipnot: eğer nezle olduğumuzda çalıştığımız işlerden izin alabiliyorsak kendimize çalışırken şimdi evde olsaydım dediğimiz zamanları hatırlatalım, biraz keyfine varalım. Bunu Üstün Dökmen de belirtmişti. Tabi herşeyin başı sağlık. Biz de sağlıklı günler diliyoruz, çok yaşayın.