Orhancı Nasıl Olunur ?

Orhancı Nasıl Olunur ? Orhan Gencebay; Türkiye müzik tarihine son 45 yıldır şarkıları ve besteleriyle damga vurmuş büyük bir sanatçıdır. 1944 yılında Samsun’da doğan Orhan Gencebay Türkiye’de arabesk müziğin babalarından sayılsa da aslında kendi yaptığı müzik için arabesk tabirini kullanmaz. Serbest müzik der. Çünkü Orhan Gencebay’ın müziğinde sadece bağlama ya da vurmalı zilli enstrümanlar yoktur. Zaman zaman basgitar, elektronik klavye, bateri kullanarak kimi zaman caz tarzını konuşturarak yaptığı parçalar herkes tarafından bilinmekte ve herkes tarafından sevilmektedir.

Binin üzerinde bestesi bulunan Gencebay bunlardan 300 kadarını seslendirmiştir. 31 sinema filminde rol almış, korsanla birlikte 300 milyona varan albüm satmıştır. Bu tiraja henüz dünyada ulaşabilen yoktur.

Orhancı nasıl olunur sorusu akla hemen farklı manalar getirebilir. Ancak bu doğru değildir. Bir profesörden tutun bir doktora, bir mühendisten bir rock yıldızına kadar her yelpazeden kendisini Orhancı olarak tanımlayacak çeşitlilikte insanlar bulunmaktadır. Bu neden Orhancı nasıl olunur sorusunun cevabını ve kurallarını şu şekilde sıralayabiliriz:Orhancı Nasıl Olunur ?

  1. Orhancı adı üstünde ilk önce Orhan Gencebay’ın müziğini ve felsefesini seven ve hayatına tatbik eden kişi demektir. Orhan Gencebay’ın tüm şarkılarını ezbere bilmek gerekmez. Zira 5.sınıf gazinoların şarkıcıları bile oturup bunları ezberleyebilir. Önemli olan bu şarkıların içindeki mesajları alabilmektir.
  2. 1. Maddede belirttiğimiz felsefeyi bilen ve hayatına tatbik eden dedik. Peki bu felsefe nedir? Gencebay Felsefesinin birçok farklı boyutu vardır. Mesela aşk boyutu, toplumsal boyut, sosyal boyut gibi. Kısaca değinecek olursak Orhan GENCEBAY aşk adamıdır, gönül adamıdır. Yani sevilmenin değil sevmenin önemli olduğu bir düşünce yapısıdır onun ki. “sevmek yaşamanın temelidir“, “Sevmektir yaşatan, inan sevilmek değil” sözleriyle bunu açıklamıştır. Toplumsal manada eşitlikçidir. Demokrattır ve sosyal adaletten yanadır. 1980lerdeki bir gazete röportajında kendisine arabeskin kralı denmesine şu şekilde tepki göstermiştir: “Demokrasilerde krallık olmaz”  Yine bir parçasında “hepimiz Tanrı’dan bir parça değil miyiz, hepimiz o eşsiz duygunun esiriyiz” diyerek herkesin eşit olduğunu vurgulamıştır. Felsefenin tarihsel ve geleneksel boyutunu ise yine kendisini açıklamıştır: ”Bizler Yunus Emre’nin Hacı Bektaşların yolunu takip ediyor günümüzde bu yolu devam ettiriyoruz”.
  3. Orhan GENCEBAY’ın topluma bakış açısı nasıl ki eşitlikçi ise müziğe bakış açısı da o denli çeşitli enstrümanların bir arada ahenkle çalması gibi eşitlikçidir. Gencebay demek sadece bağlama demek değildir, Gencebay bunların hepsini birleştiren ilk Türk müzisyenidir. “Ben Türk Müziğinin devamıyım. Çağdaşlığın ve teknolojinin imkanlarını özgürce kullanarak ülkemin tüm değerlerini zenginleştirmeye çalışan bir Türk sanatçısıyım” sözleri ile bunu tescillemiştir.
  4. Orhancı olabilmek için Batsın bu dünyadaki mantığı da anlamak lazımdır. Orhan Gencebay yine bir röportajında “Ben de anarşistim ama terörist değilim. Karıştırmasın bu iki kavramı kimse. “Batsın bu dünya” bir anarşist cümlesidir. Bunu batırıp yerine yenisini koyalım” dedik” sözleriyle daha iyiye ulaşmak için şiddet dolu olmayan anarşiye evet dediğini açıklamıştır.

Herkesin gönlünde bir Orhan Gencebay şarkısı yatar. Sizinki hangisi ?

Okumak İster misiniz ?

Vampir Nasıl Olunur ?

Vampir Nasıl Olunur ? NasilOlunur.Net heyecan verici konular kuşağından hepinize merhaba. Vampirler gerçekten var mı, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir