Şef Aşçı Nasıl Olunur ?

Yemek yemek vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Peki yediğimiz yemekleri sanata dönüştüren, farklı lezzetler kazandıran hünerli eller kimlerindir ? Bu içeriğimizde; Şef Aşçı Nasıl Olunur? sorusunu birbirinden değerli örneklerle açıklıyoruz. Binlerce yıl önce, ateş bulunmadığı zamanlarda bile özellikle toplu yemeklerde bir takım püf noktaları, incelikler, gelenek ve görenekler oluşmuş olmalı. Ateşin bulunması ise aşçılık konusunda bir çığır. Bundan sonra yemeklerin pişirilmesi ve doğru miktarda kullanılmasıyla ilgili bilgiler günümüze kadar üstüne konularak gelmiş.

Şef Aşçı Nasıl Olunur?

Bankacıyken aşçı oldu, büyük şirketteki görevinden istifa edip aşçı olmaya karar verdi haberlerini duymuşsunuzdur. Dolayısıyla aşçı olmak için çok geç kalmadığınızı düşünmelisiniz. Aşçı olmak, şef olmak için yollar da çeşitli. Ancak yemek yapma kurslarıyla aşçı olunmadığını belirtmemiz gerekiyor. Tabi yemek kursları size eğlenceli vakit geçirerek özellikle pişirme ve sunum teknikleriyle ilgili önemli bilgiler kazandıracaktır.

Gerçek bir Şef olmak içinse farklı uzmanlık alanlarında, genel kültür konularında donanım sahibi olmak gerekiyor. Burada alaylı ve okullu olarak ayrım yapılabilecek bir durum mevcut.

Okul kısmına gelirsek, bu yolun sonunda çoğunlukla alaylı olmaktan daha avantajlı olacağınızı belirtelim. Çoğunlukla diyoruz çünkü okulun bir yere kadar olacağını tahmin edebilirsiniz. Gerçek şefin içinizde olduğunu siz daha iyi biliyorsunuz. Kesinlikle buna kendiniz inanın, gerisi sonradan gelecektir.

Okullu şef olmak istiyorsanız üç yolunuz var:

Birincisi; turizm meslek lisesinde okumak ve buradan mezun olup, YGS’ye girerek Turizm Fakültelerinin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları gibi ilgili bölümünden mezun olmak. Burada nelerin öğretildiğine değineceğiz.

İkinci yol ise herhangi bir liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavlarından hem YGS hem de LYS TM puanı alınabilecek sınavlara girip yukarıda belirtilen üniversite tercihini yapmak.

Üçüncü bir yol daha var; maliyeti çok daha yüksek olsa da özel okullar, yurtdışı ve onların yurtiçi bağlantılı sertifika programları. Bu programlar size cordon blue gibi bağlantılar sunmayı hedefliyor. Ancak klasik tabiriyle olay sizde bitiyor.sef-asci

Turizm Fakültelerinde verilen eğitim, sadece yemek yapma eğitimi değil, sakın böyle düşünmeyin. Orada size bu konuyla ilgili yöneticilik nasıl yapılıyor staj destekli öğretiliyor. Bazı üniversitelerde eğitim akşam veriliyor . Böyle bir üniversiteden yana tercih kullanırsanız hem çalışıp, hem okuyabilirsiniz. O masa başı işten kurtulmak için ne büyük fırsat !

Üstelik sosyal bilimlerin yanı sıra en az iki dil öğrenme fırsatınız var. Burada yurt dışı tecrübenin şeflik konusunda ne kadar önemli olduğuna geliyoruz. Farklı kültürler, farklı pişirme teknikleri, farklı varyasyonlar demek. Bunları yerinde keşfetmek ise harika bir deneyim. Siz yine de çevrenizi keşfetmekle başlayabilirsiniz işe, anneanne mutfağı gibi.

Alaylı şef olmak istiyorsanız;

Özellikle küçük yaşlardan itibaren –komi  vb. gibi- bu işin içinden yetişmeniz gerekir. Zamanla değeriniz anlaşılır ve şef olabilirsiniz. Ancak büyük firmalar, oteller okula daha önem verirler. Tabi, tekrar ediyoruz, olay yine de size ve vizyonunuza kalmış.

En önemli konulardan biri de bu işin muhasebesi. Mutfağa ve kasaya nelerin girip çıktığını bir restorandayken hiç düşündünüz mü ? Bu oldukça zor bir iş, mutfak malzemelerinin kalitesi, hangi yemek için hangi aletler gerekli, ve bunlar nasıl kullanılmalı, hepsini biliyorum zannetmeyin. Örneğin domatesi kesmek için büyük tırtıklı ekmek bıçağının kullanılmasının özellikle geniş dilimler için daha rahat olduğunu biliyor ya da bilmiyor olabilirsiniz; ama söz konusu gastronomi olunca komplike bir bilgi yığını sizi bekliyor.

Mutfak sanatlarına gelince hijyen, pişirme, sunum ve teknik konularda öğreneceğiniz çok şey var.

Şefler mutfaklarda yemek yapımında direkt olarak bulunmasalar da malzemenin girişinden sofrada sunumuna ve geri dönüşlere kadar birçok teknik ve sosyal konudan sorumludurlar. Ayrıca personel idaresi gibi bu işin insan kaynakları yönetimi ile ilgili kısmı var. Bu konuda da hem teorik hem pratik eğitim,  turizm fakültesinde veriliyor merak etmeyin.

Eski çağlardan günümüze kadar muazzam olarak değişen bilgi birikimi ve teknolojinin yardımıyla yenilikçi düşüncelerinizi kabul ettirebilir, farklı tatları doğru oranlarda birleştirebilirsiniz. İnsanın olduğu her yerde bir aşçıya ve duruma göre iyi bir şefe ihtiyaç olduğunu unutmayın, Trenlerde bile restoran var.

Şef maaşları genellikle tatmin edici düzeyde diyebiliriz, tabi çalıştığınız firmaya bağlı. Ancak bu işin en güzel tarafı, belki de bir gün kendi iş yerinizi açma olanağı. Küçük ve şirin bir restoran açmak isterseniz elinizde ve ruhunuzda gerekli donanım mevcut.

“Yeteneklerimizin de yemişler gibi bir mevsimi vardır.”

La Rochefoucauld

#n #i #bir

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top