Arkeolog Nasıl Olunur ?

Arkeolog Nasıl Olunur ? Arkeoloji kelime anlamı olarak kazı bilimi olarak bilinse de asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler. Bu bilim ile uğraşan kişilere arkeolog denmektedir.

Tabi eski tarihlerde kazılar genelde define, hazine bulmak için yapılırdı. Ancak 19. yy’dan itibaren kazı artık bilim adına yapılmaya başlanmıştır. Arkeoloji biliminin doğuşu,  dolayısıyla o kadar da eski değildir. Türkiye’de ki tarihi ise 1869-1881 arasına rast gelmektedir.Peki arkeolog olmak için ilk yapılacak şey nedir? Arkeolog olmak için ilk önce lise mezunu olup LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)’de Türkiye’de bulunan 25 arkeoloji bölümünden birini kazanmanız gerekmektedir. Bu üniversitelerden iki tanesi vakıf üniversitesi olmakla beraber geri kalan 23 tanesi devlet üniversitesidir. Devlet üniversitelerindeki arkeoloji bölümlerinin taban puanları 307 ile 348 arasında iken vakıf üniversitelerindeki arkeoloji bölümlerinin puanları 356 – 376 (tam burslu) arasındadır. Burssuz arkeoloji bölümlerinin puanları ise 244 – 300 arasıdır (2010 puanları). Üniversitede görülebilecek lisans derslerinden bazıları: Arkeolojiye Giriş, Eski Anadolu Tarihi, Mitoloji, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ege Arkeolojisi, Arkaik ve Klasik Dönem Mimarlığı, Grekçe, Nümizmatik vs gibidir.  Prehistorya ve Önasya arkeolojisi gibi ana bilim dalları da bulunur. Arkeroloji bölümü öğrencisi iyi bir araştırmacı olmalı, yabancı lisan öğrenmeye açık olmalıdır.

Arkeolog Nasıl Olunur ?Arkeolog olmak için illaki arkeoloji mezunu mu olmak gerekmektedir? Hayır. Sosyal bilim mezunları da arkeoloji masteri yaparak arkeologluğa adım atabilir. Hatta alaylı arkeologlar dahi vardır. Mesela bir arkeoloji ekibinde, bu işin ustası bir bilim adamının yanında staj yaparak arkeolog olabilirsiniz. Ancak bu işin okulunu okumayan alaylı arkeologların okullu arkeologlar gibi Grekçe, Latince bilmeleri kolay olmayacaktır.

Peki Arkeolog neler yapabilir? Okulun bitmesiyle ya da staj sonucu alınan arkeolog ünvanı ile

  1. Üniversitede kalıp kazılara katılabilir, idealist bir şekilde akademik olarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
  2. Kültür Turizm bakanlığı, MTA gibi kuruluşlarda, müzelerde devlet memuru olarak çalışabilirsiniz.2011 KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı)’na göre 77 puandan 82 puan aralığında arkeolog ataması yapılmaktadır.
  3.  Turizm acentalarında (özel sektörde) çalışabilirsiniz.

Arkeologlar teknik eleman sınıfından sayılmakla birlikte maalesef ülkemizde yeteri ilgiyi görememektedir.

#r #l #i

#r #l

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top