Doktor Nasıl Olunur ?

Doktor Nasıl Olunur ? Doktor olabilmek herhalde ilk önce doktor olabilmeyi istemekle başlıyor. Çünkü Doktor olmayı kafasına koymuş bir kişi uzunca bir zaman dilimini okumaya, araştırmaya, staj yapmaya adamış demektir. Pek tabi ki günümüz popüler birçok mesleği gibi doktor olabilmek için ilk önce lise mezunu olmak ve ardından üniversite sınavına girerek devlet yada vakıf üniversitelerinden her hangi birindeki tıp fakültesini kazanmak gerekmektedir.En başından şunu da söylemekte fayda var ki ilgi alanı fen, özellikle biyoloji olan kişilerin tıp fakültelerinde daha az zorlanacakları öngörülür.
1990 yılında ülkemizde 25 tane tıp fakültesi varken günümüzde 74 tane Tıp fakültesi öğrencilerimize hizmet vermektedir. Bunlardan 14 tanesi vakıf üniversitesi olmakla beraber geri kalan 70 tanesi ise devlet üniversitesidir. Vakıf üniversitelerinin LYS (Lisans yerleştirme sınavı) den isteği puan aralığı 480 – 490 – 500 arasında iken devlet üniversitelerinin istediği puan aralığı 500- 550’dir. Tabi özel üniversitelerin, devlete ait tıp fakültelerine göre düşük puanlı olması karşılığında istedikleri yıllık ücretler özellikle tıp fakültelerinde ciddi miktarda yüksektir. Bu fakültelerde eğitim “Tıp Doktorluğu” ve “Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi” olmak üzere iki düzeyde yapılır. Tıp Doktorluğu düzeyi 3 kademeden oluşur.

Doktor Nasıl Olunur ?

Doktor Nasıl Olunur ?

1. Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesi, eğitimin ilk iki yılını kapsar. Biyoloji, fizik, kimya dersleri ile anatomi, fizyoloji, mikrobiyoloji vb. temel tıp dersleri verilir.
2. Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesi, eğitiminin 3., 4. ve 5. sınıflarını kapsamakta ve bazı temel tıp bilimleri dersleri ile klinik, poliklinik gibi uygulama alanları ve gerekli laboratuar çalışmalarını içermektedir. 4., 5. sınıflarda hastane içinde ve hasta başı eğitimleri (klinik stajlar) yapılır.
3. Eğitimin 6. yılını kapsayan Aile Hekimliği Kademesi, klinik ve poliklinik uygulamalarını içermektedir. 6. Sınıftaki tıp öğrencisine “intern” adı verilir. İnternler eğitim hastanesinde bir hekim gibi çalışarak iş başında eğitim görürler.
Ayrıca unutmamak gerekir ki doktor olabilmek için aşacağınız bu yolda kadavra görmekten tutun, kırılmış, kopmuş kol, bacak görmeye kadar birçok şey sizi beklemektedir. Tıp fakültesinde derste kan görmek zaten herkesin bildiği bir muhabbet konusudur.
Tıp fakültesini bitirdiğiniz taktirde önünüzde iki yol vardır:
Birinci yol uzman doktor olmak. Hangi bölümde (Kardiyoloji, fizik tedavi, kadın doğum vs.) uzmanlaşmak isterseniz isteyin TUS(Tıpta Uzmanlık Sınavı)’na hazırlanmak ve bu sınavı kazanmak zorundasınız. Tabi sınavı kazanmakla bitmiyor. Kazanılan bölüme göre 3-5 sene arasında tekrar tahsil hayatınız olacaktır. Bu eğitim döneminde alacağınız isim stajyer doktor olacaktır. Uzmanlık eğitiminin sonucunda artık uzman doktorsunuzdur.
İkinci yol ise pratisyen hekimliktir. Pratisyen hekim tıp fakültesini bitirir bitirmez isteğe bağlı olarak ataması yapılır. Burada unutulmaması gereken durum şudur: ülkemizde yeni yeni ortaya çıkan aile hekimliği uygulaması ile birlikte pratisyen hekimler artık sadece hastanelerin acil servislerinde, 112 acil servislerinde yada köylerde çalışabilmektedir. Daha düzenli bir iş ve daha dolgun maaş için isteyecekleri aile hekimliği, ancak pratisyen olarak belli bir süre çalışıp puan biriktirenler için geçerlidir. Yani, aile hekimi olmak için de ayrı bir bedel gereklidir.
Son olarak diyeceğim şu ki ister uzman doktor olun ister pratisyen doktor olun devlete en az iki sene zorunlu olarak hizmet etmeniz gerekmektedir. Yoksa mezun olduğunuz üniversite diplomanızı vermeyecektir. İki sene zorunlu hizmetin ardından isterseniz özel hastanelerde çalışma hayatınıza devam edebilirisiniz.

Lys tıp taban puan, intern nasıl olunur, aile hekimliği, pratisyen çalışma alanları, pratisyen hekim çalışma alanları, pratisyen hekim çalışma koşulları.

Okumak İster misiniz ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde …

1 Yorum var

  1. inşallah herkes bir gün hayallerine kavuşur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir