Boksör Nasıl Olunur ?

Boksör Nasıl Olunur ? Yaşı yetenler Muhammed Ali’nin maçlarını izlemek için gecenin üçünde siyah beyaz televizyonların karşısına geçildiğini hatırlarlar. Boksun o zamanlar bu kadar popüler olmasının Muhammed Ali gibi birçok nedeni vardı.  Elbette Rocky serisinden bahsetmeden olmaz. O filmleri izleyip de boksör olma hayali kuran gençlerin sayısı tahmin edilemeyecek kadar çoktur.  Her neyse ya Rocky filmleri olsun ya da bir rap parçayı dinlerken gaza gelen ergenlik hezeyanları olsun boksa başlamak ciddi ve erken verilmesi gereken bir karardır. Herkesi dövmek için boksa başlanmaz boks bir spordur ve sadece yumruk atmakla tasvir edilecek bir spor hiç değildir. Tarihi çok eskilere dayanan köklü bir spordur üstelik boks. (Merak edenler için, olimpiyatlarda kabul edilmiş resmi bir branştır aynı zamanda).

Nasıl boksör olurum sorusunun cevabı basit, kendisi zor mu o size kalmış.Tek bir yol var, o da boks dersleri veren hocalarla, boks kursları veren salonları bulmak. Buralarda sizin durumunuza ve yaşınıza göre verilen eğitimler almak.

Koşu kondisyondan tutun da taekwando, kickbox gibi bilgi ve eğitimleri de alabileceğiniz bu süreçten sonra önemli bir dönemeçe geliniyor. “Müsabaka” yapabilecek duruma gelmek. Buna siz ve hocanız karar veriyorsunuz, gerekli denemeleri yapıyorsunuz ve tamam, artık istenen seviyeye geldiniz. Yalnız…

Boksör Nasıl Olunur ?Türkiye’de boks sporunu yöneten bir federasyon var ve doğal olarak bu federasyona başvuru yapıp lisans almadan resmi olarak müsabakalara katılamazsınız.

Birçok sporda olduğu gibi boksta da ferdi ve kulüp lisansı çıkartmak mümkün. Bunun için başvurulacak kaynak, “Boks Federasyonu Lisans Tescil, Vize Ve Transfer Talimatı”. Bu talimatta yazan maddeleri çok sevgili boks heveslisi arkadaşlar için özetleyelim:

Şuradan başlayalım, altıncı maddeye göre, “İlk defa Ferdi Boks lisansı çıkartan sporcular hiç beklemeksizin bir kulüp adına lisans çıkartabilirler. Kulüp adına lisans çıkartan Sporcu Boks branşı için tescil süresi olan (1) bir yıl o kulübünde doldurmadan ferdi sporculuğa geçemez ve lisans çıkartamaz.”

Lisansı her yıl yeniletmek gerekiyor. Eğer kulüp oyuncusu iseniz bir sezon içerisinde sadece bir kez transfer olabiliyorsunuz.

Madde sekize göre ise; “İlk lisans tescilinde, işlemler için aşağıdaki belgeler gereklidir.

a) Sporcuya ait nüfus cüzdanı (reşit olmayan sporcular için veli muvafakatnamesi)
b) Ferdi lisans için fotoğraflı bir lisans iki tescil fişi, kulüp adına çıkartılacak lisans için fotoğraflı bir lisans için 3 tescilli fişi, kulüp veya şahıslara daktilo ile doldurulduktan sonra sporcu sağlık muayenesinden geçirilir ve lisans işlenir. Tamamlanan bu belgeler Federasyon Başkanlığına teslim edilir.
c) İl Müdürlüklerince kontrolleri yapılıp, bölge lisans kayıt numarası verilen lisans ve tescil fişleri tescillerinin yapılması için İl Müdürlüklerince Boks Federasyonu başkanlığına gönderilir.
d) Boks Federasyonu Başkanlığı tarafından tescil ve tasdik edilen ve Federasyon Lisans Kayıt Numarası verilen tescil fişlerinden bir adedi Federasyonda saklanır. Diğer lisans ve tescil fişleri ilgili İl Müdürlüklerine gönderilir. İl Müdürlükleri tescil fişlerinden bir adedini saklamak üzere alıkor diğer lisans ve tescil fişini kulübüne veya yalnız ferdi lisansı sporcuya verilir.”

Yani bu aşamada il Müdürlükleri(Gençlik spor) ile temasa geçmekte fayda var.

Reşit olmayan sporcular için veli muvafakatnamesi federasyonun sitesinde mevcut. Reşit olmayan demişken, “ferdi veya kulüp adına lisans çıkartmak için erkeklerde en az 10, bayanlarda 14 yaşında olunması gerekmektedir” hükmü yönetmelikte yer almakta.

Madde dokuzda ise boks lisans vize süreleri ile ilgili ibareler yer almakta: “Boks Federasyonu lisans ve vizesini her ayın sonunda İl’ler de yapılan lisans vize işlemlerinden sonra isim listelerini federasyona göndereceklerdir. Sağlık muayenelerini yaptırıp lisanstaki bölümüne işleten sporcular vize işlemleri için lisanslarını kendi Spor il Müdürlüklerine teslim ederler. Gerekli kontrolleri yapılan lisanslar, vizeleri yapılmak üzere Boks Federasyonu Başkanlığına gönderilir. Federasyon Başkanlığı tarafından vizeleri yapılan ve kayıt defterine işlenen lisanslar kulüp veya şahıslara verilmek üzere ilgili il  müdürlüklerine gönderilir.”

Boksa başlama yaşı çoğu branşta olduğu gibi önemli. Federasyonun belirlediği lisans yaş sınırına da dikkat ederek seçimlerimizi yapalım. Dediğimiz gibi boks hem tüm vücut ve koordinasyonu ile ilgili hem de sağlık durumunun izlenmesi ile ilgili konuları da kapsayan oldukça karmaşık bir spor dalı. Göründüğü kadar basit değil.

Başarılı sporculara baktığımızda kendi stilini oluşturup, bunun üzerine çok çalışan boksörler olduğunu görüyoruz. Bir boksör tam anlamıyla boksör olduğunda normal bir insandan çok daha ağır yumruk atabilme yetisine sahip oluyor, ine de siz sevdiklerinizi düşünüp başınızı beleya sokacak şekilde değil, “müsabaka” sırasında bu yetinizi kullanın. Başarılar.

Daha fazla ve güncel bilgi ve duyurular için: http://www.turkboks.gov.tr/turkiye-boks-federasyonu.aspx

#i #lisans #ve

“Boksör Nasıl Olunur ?” için 3 yorum

  1. Boksörlük çok farklı bişey ağırda bir spor içinden gelmesi lazım insanın doğru çalışman lazım çok değil inşallah emek veren tüm arkdaşlarım ve boks camiası bende iyi yerlere geliriz ALLAH önümüzü açsın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top