Distribütör Nasıl Olunur ?

Distribütör Nasıl Olunur ? Distribütör Nedir ? Distribütör Garantisi Nedir ? Günümüz ekonomik şartlarında artık meslek sahibi olmak gittikçe zorlaşmaktadır. Sitemiz içerisinde sizlere sürekli olarak farklı merak ettiğiniz mesleğin nasıl olunduğunu ve o meslek sahibi nasıl olabileceğiniz konusunda bilgiler vermeye çalışıyoruz.

Genellikle sitemizde en çok aranan Nasıl Olunur ? sorusunda öne çıkan  meslekler kategorisi ve  kamu personeli olmaya yönelik soruları cevaplayan yazılarımızdan oluşmaktadır. Ancak, bildiğiniz üzere kamu personeli olmak dışında da meslek sahibi olunabilmektedir, yine bunlarla ilgili başlıklarımızı da inceleyebilirsiniz.
Bu makalemizde de bir ürünün distribütörü nasıl olunur onu detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Distribütörlük, her hangi bir firmanın ürettiği veya tedarik ettiği ürünü, o ülkede daha fazla bayiye ulaştırabilmesi için kullandığı bir aracıdır. Şirketler ürünlerin tanıtımını, dağıtımını hızlı bir şekilde yapmak isterler ve bunu da distribütörleri aracılığıyla sağlarlar. Daha detaylı olarak açıklamak gerekirse ;

Bir şirket, neden distribütör ağına gereksinim duyar?” sorusuna cevaplar verelim.

-Bir şirket ürettiği milyonlarca adetteki yada tonlarca ağırlıktaki ürünü küçük parçalar halinde bayisine taşıyamaz, bunun olası maliyeti çok yüksektir. Distribütör ise bu ürünleri kendi ekibiyle dağıtır. Böylelikle tedarikçi firma önemli bir lojistik maliyetinden, bölgelerde oluşturdukları büyük depolarıyla toplu sevkiyat yaparak kurtulur. Ayrıca üretici şirket direkt dağıtım ekibi kurduğu anda onlarca satış temsilcisini kendi personeli olarak bordrolu olarak çalıştırmak durumunda kalır. Distribütör ile çalışan şirketler bir nevi satış ekibini “outsource” (alt yüklenici) yapmış olur, yani distribütörün satış ekibini kullanır.

  • Üretici firma, ürünlerinin dağıtımını kendi üstlenirse tüm bu ürünleri ayrı lokasyonlarda stoklayabilmesi ve dağıtıma hazır hale getirebilmesi için ek depo maliyetini alması gerekir. Bu deponun tüm temel giderlerinin dışında mali giderleri ve personel giderleri de artı maliyet demektir. Üretici firma, distribütör ağıyla bu maliyetten de kurtulmuş olur.
  • Üretici firma, distribütör ağını kullanarak, birçok ayrı müşterisinin hesabını takip etmek yerine, sadece bir distribütörünün hesabını takip eder. Distribütör anlaşmadaki şartları yerine getirdiği sürece sahadaki sürecin hesabıyla, tahsilatıyla, riskiyle ve kârıyla kendi ilgilenir.
  • Ayrıca üretici firma, ürünlerin satışı için gerekli olan ve personelleri tarafından kullanılacak olan araçları yenilemek, el terminalleri ve diğer teknolojik ekipmanı yenilemek, depo sistemlerini yenilemek ve tamir bakım masrafı gibi bir sürü yan maliyetten kurtulur.

Üreticilerin daha bunlar gibi bir çok maliyeti hesap ederek bu satış,depolama vs. işlerini distribütörleri aracılığıyla sağladığını ve bu şekilde tasarruf yaparak daha kârlı hale geldiklerini yukarıdaki maddelerde açıklamaya çalıştık. Ama tabii ki üreticiler her karşılarına gelen şirkete de distribütör vermemektedir. Üretici firmaların distribütörlerin de de aradıkları şartlar bulunmaktadır. Yani Nasıl Distribütör Olunur? onu açıklama zamanı geldi.Distribütör Nasıl Olunur ?Distribütör Olma Şartları :

* Bulunduğu ülkede/bölgede ana bayiler, alt bayiler ve satış temsilciliği sistemini kurabilecek yeteneğe sahip olması
* Bulunduğuülkede/bölged marka yaratabilecek kabiliyette olması
* Bayilerinin etkin bir şekilde çalışmasını takip edebilecek kabiliyeti olması
* Ürünlerin depolanması ve sevkiyatını sağlayabilmesi
* Personel eğitimi, reklam, tanıtım, fuar organizasyonlarını oluşturabilecek kabiliyeti olması
* Pazarlama tekniklerini etkin bir şekilde uygulatabilir olması
* Satış sonrası teknik destek ve müşteri memnuniyeti sağlaması
* Distribütörlük alacak şirketlerin; resmi gazete, vergi levhası, imza sirküsü, ortaklık gösteren karar defter örneği,
* Tüzel kişilerde ise ikametgâh belgesi ve kimlik fotokopisi belgelerini temin ediyor olabilmesi

Distribütörün faaliyetlerinin kapsamı, üretici veya tedarikçi ile yapmış olduğu sözleşme ile belirlenir. Bazı distribütörler ürünleri stoklayarak satış yaparken, bazıları sadece gelen siparişleri tedarikçi firmaya veya bölge müdürlüklerine iletirler.

Distribütörler genellikle gerçekleştirdikleri veya gerçekleşmesine aracı oldukları satışlar üzerinden alacakları komisyon usulü ile çalışırlar.

Okumak İster misiniz ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde …

3 comments

  1. mehmet coşğun

    Distrirütür şirketten almış olduğu ürünü tüketiciye ürünün üzerine % … kar bırakarak satma yetkisi var mı? varsa şayet bu elde ettiği karı şirketle paylasşır mı Örnek: Distribütür şirketten 100 birime bir ürün alsın tüketiciye 150 birimden satış yaptı ve o üründen % 50 kar elde etti bu kar tamamen distribütüre mi ait ” Şirket müdele edebilir mi benim ürünümü neden 100 birinden aldın 150 birimden satıyorsun diye” tesekkürler.

  2. ÖZKAN POLAT

    Hayır, karınızı öğrenmek zorunda değildir. Fakat sizin alt bayilerinize vermiş olduğunuz iskonto oranı aynı olmak zorundadır. Farklı olması durumunda haksız rekabetten sorun yaşanabilir.

  3. selamlar,ana bayi ile yapacagımız distribütör anlaşması için peşin ödeme yapılır mı?veya herhangi bir ücret ödemesi yapılır mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir