DSİ’de Mühendis Nasıl Olunur ?

DSİ’de Mühendis Nasıl Olunur ? Devlet Su İşleri (DSİ) 1954 yılında ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması ve yönetimi için kurulmuş bir kurumdur. Birçok ülkede ve özellikle Ortadoğu ülkelerinde muadilleri olan bu kurumun önemi giderek sıkıntılı bir hal alan su kaynaklarının tükenmesi ile daha da artmıştır. DSİ sadece su kaynaklarının planlamasını yapmaz. Aynı zamanda toprak erozyonu ve taşkınların önlenmesi içinde çalışmalar yapar. Örnek olarak bu amaçlarla yapılan veya su kaynaklarının etkin kullanılması ve bu kaynaklardan enerji elde edilmesi için yapılan barajlardan da DSİ sorumludur. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Merkezi Ankara’da dır. Bakanlık olarak Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak çalışır.

Ağırlıklı olarak Jeoloji, İnşaat ve jeofizik mühendislerinin çalıştığı Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü zaman zaman farklı mühendislik dallarından da alımlar yapabilmektedir. Bunlardan bazıları: Bilgisayar, Elektrik Elektronik, Harita, Kimya, Maden, Makine, Matematik, Meteoroloji, Su ürünleri, Ziraat mühendislikleridir. Her mühendis grubu kendi alanlarına yönelik çalışabilmektedir. Örneğin İnşaat mühendisi barajlarda veya baraj inşaatlarında, jeoloji mühendisi ise yer altı suları ile ilgili alanlarda çalışabilmektedirler.

DSİ'de Mühendis Nasıl Olunur ?

Peki DSİ’de mühendis nasıl olunur derseniz bunun cevabı KPSS(Kamu Personel Seçme Sınavı) B grubu sınavına girip açıktan atama iledir. Bilindiği gibi KPSS B grubu sınavı Genel Kültür, Genel Yetenek sınavlarından oluşur. Bu sınavdan en az 80- 85 aralığında bir puan almak gerekmektedir. Ankara merkez kadrosu için puanlar daha da yükselerek 90 aralığında kapanmaktadır.

Puan durumuna göre yapılan sıralamada ihtiyaç olunan personel kadar alım yapılır. Alınan mühendisler 657 sayılı devlet memurları kanununun 4/b maddesine göre istihdam edilir.
DSİ mühendis maaşları bir çok kuruma göre düşük olarak düşünülse de, sağladığı sosyal ortamlar ve sağlam aile yapısı nedeniyle, tercih edilebilir bir kurum. Hangi kurumun bekarları için lojman imkanı(ankarada) var mesela ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!