Uganda Vatandaşı Nasıl Olunur ?

Ülke vatandaşlıkları oldukça merak edilirken sizler için “Uganda Vatandaşı Nasıl Olunur?” sorusunun cevaplarını içeren bir makale hazırladık. Uganda Cumhuriyeti, Türkiye’de şöhreti çok iyi olmayan bir ülkeydi. Bunun nedeni 90’lı yıllarda özellikle medya ve siyasi kurum temsilcilerinin kötü örnek benzetmelerine maruz kalmasıydı. Oysa ki bu benzetmelerin herhangi bir dayanağı yoktu, yalnızca Afrika ülkesi olması hasebiyle bu durum ortaya çıkarılmıştır.Gerçeklere gelince Uganda Cumhuriyeti, bizim bildiğimiz adıyla Uganda gerek nüfusuyla gerek milli geliriyle özellikle Afrika için büyük bir ülke sayılabilir. Kırk milyona yaklaşan nüfusu ile Uganda, Doğu Afrika’nın önemli bölgelerinden birisidir. Uganda’nın Başkenti Kampala, resmi dili İngilizcedir ve İngiliz anayasasına göre oluşturulmuş bir yasayla yönetilir. Çoğunluğu Hristiyan olan ülkede yüzde 10’a yakın bir oranda Müslüman nüfusu yer almakta.

Neden Uganda vatandaşı olayım ki sorusunu zaten siz kendinize sormuş ve cevabını vermişsinizdir. Dolayısıyla bize düşen bulduğumuz yabancı kaynaklardan derlediğimiz kadarıyla nasıl Uganda vatandaşı olunur sorusunun cevabını yazmak.Bunun için tabi ki Uganda Vatandaşlık Yasası’ndan yararlanmakta fayda var. Bu yasaya göre Uganda vatandaşı olabilmenin bir yolu doğum.

Eğer Uganda’da veya Uganda dışında doğmuş iseniz, ebeveynlerinizin ya da onların ebeveynlerinin Uganda vatandaşı olması durumunda Uganda vatandaşı olabilirsiniz. Eğer anne ve baba belli değil, ancak çocuk beş yıldan beri Uganda’da bulunduysa vatandaş olma şansı yine bulunuyor.

Bunun dışında eğer 18 yaşın altındaysanız bir Uganda vatandaşının sizi evlat edinip başvurunuzu yapmanız durumunda Uganda vatandaşı olunabilmekte.

Başvuruyla kayıt edilme şekillerine baktığımızda yine doğumdan ve 1962’den beri devamlı yaşama durumlarından bahsedilmiş. Bunları geçiyoruz.

Evlenerek Uganda vatandaşı olmak için; üç yıl süreyle Uganda vatandaşı birisiyle evli olduğunuzu ve kanunlar dahilinde geçindiğinizi ispatlamanız gerekecek. Meclisin belirleyebileceği başka bir süre olduğu da belirtilmiş.

Eğer yasal olarak ve kendi isteğinizle göçmüş halde Uganda’da en az 10 yıldır yaşıyorsanız (burada da meclisin belirleyeceği şekilde süre değişebilir) da Uganda vatandaşı olabilirsiniz.

Eskiden Uganda’da çifte vatandaşlık görünmüyordu. Tıpkı Japonya’daki gibi. Yani hem başka bir ülkenin vatandaşı hem de Uganda vatandaşı olunmuyormuş anlamı çıkıyor bundan. Ancak araştırmalarımıza göre 2009’da bir düzenleme yapılmış bununla ilgili. Böylece çifte vatandaşlık opsiyonu sağlanmış ama ayrıntılar ve başvuru şartları ile ilgili olarak aşağıdaki kaynakları takip etmelisiniz.

Burada işe yarayabileceğini düşündüğümüz kısımları becerebildiğimizce aktarmaya çalıştık. Güncel veriler için lütfen resmi kaynakları takip ediniz. Burada yazanlar resmi değildir unutmayınız.

Göçmenlik ile ilgili merak etikleriniz için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

http://ugandaimmigrationservices.com/

Uganda Vatandaşlık Anlaşması’nı mutlaka okumalısınız. Asıl okunması gereken metin bu. Özellikle evlilik ile ilgili ayrıntılara dikkat etmeli: http://www.ulii.org/ug/legislation/consolidated-act/65 adresine bakabilirsiniz, hadi bakalım kolay gelsin.

“Uganda Vatandaşı Nasıl Olunur ?” için 1 yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top