İtfaiyeci Nasıl Olunur ? İzlediğiniz filmlerdeki kareleri hayalinizde harmanladınız ve kulağınıza taktığınız kulaklıktaki müziği fona koyduğunuz sahneyi zihninizde canlandırdınız: Binada çıkan büyük bir yangın ve içerde kalan masum bir çocuk. Kimsenin içeriye girmeye cesaret edemediği noktada(tabi bir de fondaki müziğin sertleştiği anda) siz içeri giriyorsunuz, o küçüğü kurtarıyorsunuz, ve artık bir kahramansınız. Ne kadar karizmatik değil mi? Bazıları için itfaiyecilik gerçekten öyle, birçokları içinse sadece bir iş.
Sürekli hayallerini kurmaya başladığınız bu kutsal mesleğe nasıl girilir anlatalım. Nasıl itfaiyeci olunur ?
Eğer lise mezunu iseniz, belediyelerin bünyelerinde faaliyet gösteren şehir itfaiyelerinin ilanlarını takip edebilirsiniz. İtfaiyeci ilanlarına yapılan başvuruların çokluğu, sınavların zorluğu, itfaiye sınavında yapılan torpil vs. konulu söylenti ve haberler sizi yıldırmasın. Başvuru çok olduğu için magazin de çok olabilmekte. Ayrıca siz ideallerinin peşinde koşan birisiniz, böyle şeyler sizi yolunuzdan alıkoyamaz. İlanlar belediyeye ve ilanın dönemine göre değişmekle birlikte biz örnek bir ilandan aldığımız şartları inceleyelim:
“İtfaiye Erliğine başvuruda bulunmak için 657 sayılı Kanunun 48.maddesindeki genel şartların yanı sıra;
1 -Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak.
2-Kamu haklarından mahrum bulunmamak.(Ağır hapis veya bir yıldan fazla hapis cezası ile yüz kızartıcı bir suç ile hüküm giymiş bulunmamak)
3-Sağlık açısından kapalı mekan, dar alan ve yükseklik gibi fobisi olmamak kaydıyla itfaiye teşkilatının çalışma şartlarına uygun olmak,
4-Tartılma ve ölçülme aç karnına, soyunuk ve çıplak ayakla olmak kaydıyla erkeklerde en az 1.67 m. kadınlarda en az 1.60 m. Boyunda olmak ve boyun 1 m den fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kg.dan fazla fark olmamak.
5-İtfaiye Eri sınavının yapılacağı günü itibariyle 30 yaşını doldurmamış olmak.
6-2010 yılı KPSS sınavına girmiş ve sınav sonucunda en az 70 puan almış olmak.
7-Erkek adaylar için askerliği yapmış, tecilli ya da muaf olmak.
8-Kalıcı, bulaşıcı hastalığı olmamak, görevini düzenli bir biçimde yapmaya engel olacak, bedence ve akılca bir sakatlığı bulunmamak.” Ayrıca ilanda lise ve dengi okul mezunu olma şartı arandığı belirtiliyor. Ancak, özellikle büyük şehirlerde üniversite mezunu itfaiye eri alımı sıklıkla yaşanan bir durum. Belli yaş ve boy/kilo şartları vb. ilanlara göre değişebiliyor.
Buradan sonra sıkı eğitimlerle sizin gerçek anlamda bir itfaiyeci olup olamayacağınıza karar verilir.
Şimdi gelelim alaylı değil okullu itfaiyecilere. Bu sözünü edeceğimiz ikinci yol iki yıllık meslek yüksekokullarının Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, İtfaiyecilik ve Yangın güvenliği bölümlerinden mezun olmaktan geçiyor. Yani üniversite sınavına girip iki yıl okuyacaksınız. Sonra tekniker ünvanınızla iş ilanlarını takip etmeye devam. Kendiniz belki parlak fikirlerinizle bir kurs bile açabilirsiniz belli mi olur. Normal itfaiye erlerinin çalışma saatleri normal memur gibi değildir. 24 saat sürekli nöbette olma gibi durumlar vardır. Ancak bu sizi korkutmasın. Yangın olmadığı zamanlar itfaiyeciler arası sosyallik, bir çok kuruma göre daha fazladır.
Gerek okurken gerek çalışırken, cinsiyet temelli farklı eğitim ve görevler de görebilirsiniz. Erkek iseniz askerde bu kutsal mesleği görev olarak devam ettirmeniz çok olası.
Son olarak, itfaiyecilik ciddi ve zor bir iştir, delice davrandığınız hayalleri gerçeğe dönüştüremeyebilirsiniz. Ama bir çocuğu alevlerin arasından kurtarma ihtimaliniz var. ABD’deki kadar popüler bir itfaiyeci ikonu ülkemizde yok gibi görünse de Hollywood filmlerine aldanmamak lazım. Allah korusun bir yangında can ve mal kaybını önlemek için yegane çalışan itfaiyecilerdir.
Mevzuatta ortaya çıkabilecek güncellemelerden dolayı makalemizde ki bilgilerde eksiklikler bulunabilmektedir. Lütfen araştırmalarınızı sitemizle kısıtla bırakmayınız.
#n #i #bir
itfaiyeciler ne kadar maaş alır,normal memur gibi mi,onu da yazarsanız
mühendis maaşıyla düz memur maaşı arasında bir yerde olması lazım arkadaşım, sen yine de bir sor itfaiyeci arkadaşın varsa
ben itfaiyecilik okulumuu okusam açıkta kalırmıyım okulumu bitirdikten snra atanırmıyım
İtfayecilik düşünüyorum arkadaslar. 48saat çalışıp 24saat yatıyorlar.Aldıkları maas 1.800 2.200 e kadar tırmanıyormuş.Açık lise okuyorum.2yıl üniversite okuyup.KPSS ye girecegim iyi bir dereceyle kazanırım.Protez olarak gözlğk kullanıyorum.Oda 22yaşımda amelıyat olarak düzeltirim.30yaşımı doldurmadan başvuru yaparsam girebilme ihtimalım çok yuksek baska yerledede okudum. İETT den ucretsız yararlanma.Sosyal Tesislerden%25 %50 indirimden yararlanma.Yıpranma payından tutun erken emeklılıge kadar herşeyı on numara.Teknoloji çok gelıştı.Heryerde yangın cıkmıyor artık.Çıksa bile ormanlarda çıkıyor.Orman yangınlarına O bölgedeki orman işletme bakıyor zaten.Arada bir okullarda egitim verirsiniz 2gun çalışıp 1gun yatarsınız.Kebab….
Benm babam itfaiyeci 24saat calisip 48 saat yatiyo suanki ayligi ise 2700 TL oda okumayarak ise girdi tekniker itfaiycler 3000 civarinda bisyler aliyor
Ben liseden yeni mezun oldum itfaiyeci olmak istiyorum ne yapmam gerekiyo ?
24 saat yatiyorlar ama bir yere gidemiyorsun diye biliyorum yangin falan olunca takviye almak icin seni cagiriyorlar mesela