ÖSYM Sınav Gözetmeni Nasıl Olunur ?

ÖSYM Sınav Gözetmeni Nasıl Olunur ? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani kısa adıyla bildiğimiz ÖSYM yılda yaklaşık 5o başlıkta sınav düzenlemektedir. Çok büyük bir organizasyon olan sınav süreci için çok farklı unvanlarda görevlendirme yapan ÖSYM’nin, sınav görevlilerine verdiği ücretler aşırı yüksek olmasa da ciddi bir ek gelir kapısı olmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi ÖSYM yılda yaklaşık 50 başlıkta sınav yapıyor ama sınav sayısı ile oturum sayısı aynı olmuyor. Yani kaba taslak bir hesapla bu 50 başlıkta ki sınavın toplam  oturum sayısı 15o civarında diyebiliriz. Yapılan sınavların büyük çoğunluğu büyükşehirlerde gerçekleştirilse de tüm ülke çapında sınav sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Hal böyle olunca ek iş yapma imkanı olmayan devlet memurları için ciddi bir ek gelir kapısı olmaktadır ÖSYM sınavları.

Ancak, bu devlet memurları genellikle eğitimciler içerisinden görevlendirilmektedir. Elbette istisnai durumlarda mevcuttur. Üniversitelerde görevli idari memurlarda gözetmenlik yapabilmektedir.

ÖSYM sınavlarında çok çeşitli unvanlarda görevlendirme yapıldığını yukarıda belirtmiştik. Ancak, bu ünvanların tamamının sınavlarda görev alabilmek için tek başvuru noktası bulunmaktadır. O da ÖSYM’nin elektronik portalı içinde yer alan Görevli İşlemleri Sistemi (GİS)’dir.

Sınavlardan yaklaşık 10-15 gün önce ÖSYM sınavda görevli olmak isteyenler için sınavları ve tarihlerini GİS üzerinden duyurarak talep toplamaktadır. Sınavlarda görevlendirilen ünvanlar; bina sınav sorumlusu, bina sınav sorumlusu yardımcısı, bina yöneticisi, bina yöneticisi yardımcısı, salon başkanı, gözetmen, yedek gözetmen, yardımcı engelli gözetmen olarak sıralanmaktadır. Bu makalede sınav gözetmeninden ve dolaylı olarak salon başkanı ve yedek gözetmenden bahsedeceğiz.

ÖSYM Sınav Gözetmeni Nasıl Olunur ?

 

Öncelikle, ÖSYM sınav gözetmenliğine başvuru yapabilmeniz için ÖSYM tarafından hazırlanan GİS sistemi için şifre oluşturmanız ve buradan tercih işlemlerinizi yapmanız gerekiyor. GİS sistemine kayıtlı olabilmeniz için Milli Eğitim Bakanlığı personeli olmanız yada üniversitelerde akademik/idari personel olmanız gerekmektedir. Eğer bu gruptaki personel iseniz ve GİS şifreniz yoksa bulunduğunuz şehirdeki ÖSYM Temsilciliğine mesleki kimlik kartınız yada kurumunuzdan alacağınız görev belgesi ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Ancak, başvuruyu sizin yerinize çalıştığınız kurumun yapması daha hızlı ve sağlıklı bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Öncelik olarak kurumunuzdan bu konuyla ilgili bilgi almanızı öneririz.

ÖSYM Sınav Gözetmeni Nasıl Olunur ?

ÖSYM Temsilciliğine başvurunuzu tamamladıktan sonra büyükşehirlerde iseniz haftalık olarak diğer şehirlerde iseniz bulunduğunuz şehirde yapılacak olan sınavları takip ederek GİS sistemini o tarihlerde kontrol etmeniz gerekmektedir.

GİS Sistemi üzerinden gözetmen, salon başkanı başvurusu olan sınavlara başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Sınav başvurusu yaparken ÖSYM sınavın yapılacağı okulları da size sunar ve dilerseniz bu okullardan da seçim yapma imkanı tanır. Tercihlerinizi tamamladıktan sonra eğer size sınavda görev verildi ise ÖSYM cep telefonunuza bir sms göndererek görevlendirmeniz hakkında bilgi verir ve görev almaya devam etmek istiyorsanız  görevinizi onaylamanızı ister. Görev onayının gerekçesi şu şekildedir; ÖSYM hangi sınav merkezinde hangi unvan ile görevlendirildiğinizi bildirir. Örneğin siz sadece salon başkanı olmak isterseniz ve tercihinizde belirtmiş olmanıza rağmen ÖSYM kendi sistemi içinde yaptığı görevlendirme skorunuza bakarak sizi gözetmen yada yedek gözetmen veya istisnai olarak  bina Sorumlusu  ve bina sorumlu yardımcısı gibi diğer unvanlarda  görevlendirmiş olabilir.

Her unvanın ücreti farklı olmakla beraber sorumluluğu ve sınav sırasında ki görevleri de değişmektedir. Bu sebeple görevlendirmeniz sizin onayınıza bırakılmıştır. Sınava görev tercihinden bulunup onaylamazsanız size sonraki sınavlarda erilecek görev sayısında azalma olabilir. ÖSYM bu konuda da ciddi kurallar belirlemiştir. Yine bir örnek vermek gerekirse ÖSYM sınavında sizi herhangi bir unvan ile görevlendirmiş olsun sonrasında siz de görevi kabul ederek onaylamış olun. Ancak sınav günü özel bir durum olmamasına rağmen sınav görevinize gitmediğinizde ÖSYM tarafından 1 yıl boyunca hiç bir sınavda görev alamazsınız.

Kısaca özetlemek gerekirse; ÖSYM Sınav Gözetmeni olabilmek için öncelikle ya üniversite personeli olmanız yada MEB personeli olmanız gerekmektedir. Bu kurumlarda görevli iseniz sonrasında bulunduğunuz şehirdeki ÖSYM Temsilciliğinden GİS (Görevli İşlemleri Sistemi) şifresi almanız gerekmektedir. GİS şifresini de elde ettikten sonra ÖSYM tarafından yapılan sınavları takip ederek vakitleri sizin için uygun olan sınavlara GİS üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir.

ÖSYM Sınav Görevlisi ücretleri, ÖSYM Salon Başkanı ücretleri, ÖSYM Bina Sorumlusu Yardımcısı ücretleri, ÖSYM Bina Soumlusu ücretleri ÖSYM tarafından her sene başında yeniden tespit edilerek duyurulmaktadır.

Okumak İster misiniz ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir