Sözleşmeli Bilişim Personeli Nasıl Olunur ?

Sözleşmeli Bilişim Personeli Nasıl Olunur ? Özellikle kamu kurumlarında çalışmak isteyen, bilgisayar ve bilişim alanlarına meraklı kişilerin sık sık karşılaştığı bir kavramdır bilişim uzmanı kavramı. Bakalım sözleşmeli bilişim personeli olabilmek için ne gibi vasıflara sahip olmak gerekiyor, neler yapmak gerekiyor ve bu uzmanların imkanları neler? Sözleşmeli bilişim uzmanlığı, 2008 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Büyük Ölçekli Bilgi İşlem Birimlerinde Sözleşmeli Bilişim Personeli İstihdamına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” ile resmen bir ünvan olmuş ve kamu kurumlarında da bu ünvanla personel alımına olanak sağlamıştır.

Sözleşmeli olmasını kafanıza bile takmayınız, bu kadronun sözleşmeli olarak açılmasının en büyük nedeni isteyeceği sertifikalara ve vasıflara uygun olarak maaş verebilecek olmasıdır. Aksi taktirde kadrolu kişilerin maaşları belirli bir seviyenin üzerine çıkamaz. Özellikle 666 sayılı kanunla maaşlarda eşitleme ve üst sınır getirilmiş ve kadrolu kişilerin maaşları belirli sınırlarda kalmıştır.

Sözleşmeli bilişim personeli alımları genelde belirli alanlarla sınırlı tutulmuştur. Bu alanlara sistem uzmanı, ağ uzmanı, yazılım uzmanı, ağ güvenliği uzmanı ve veri tabanı uzmanı örnek olarak verilebilir. Bu uzmanlıkların hepsi için ayrı ayrı vasıflar gerekmektedir, şimdi de bu vasıflardan bahsedelim.

Örneğin sistem ve ağ uzmanı kadrolarında genelde aşağıdaki sertifikalar ve yeterlilikler istenir.

-En az 2-3 yıl tecrübe
-İyi derecede Microsoft ürünleri bilgisi
-CCNA, CCNP sertifikaları (Temel network bilgisi )
-Firewall, IPS/IDS konularında tecrübeli,
-CEH sertifikasına sahip (Etik Hacker Sertifikası)
-Sanallaştırma konusunda tecrübeli

Sözleşmeli Bilişim Personeli Nasıl Olunur ?

Sertifiklar, söz konusu yönetmeliğe göre zorunlu olmasada kamu kurumları Sözleşmeli Bilişim Personeli alım ilanlarında bu sertifikalarıda tercihen isteyebilmektedir.

Bu özelliklere ek olarak vereceği ücrete ve çalıştıracağı alana göre ek özellikler de istenebilmektedir.
Yazılım uzmanı için ise C/C++ , java, .net gibi yazılımlar konusunda tecrübeli, yazılım güvenliği konusunda eğitimli, alanında belirli yıllarda tecrübeli kişiler aranmaktadır.

Sözleşmeli olmasının artılarından bahsetmiştik, bu artılar arasında en önemlisi maaşın fazla olmasıdır. Kurumlar maaşın iki, üç ya da dört katı kadar maaş teklifiyle ilana çıkarlar. Bunun sebebi özel şirketlerde çalışan kalifiye personeli ikna edebilmektir. Genelde maaşlar işin önemine, kişinin tecrübe ya da bilgisine oranla artıp azalabilmektedir.

Kamu kurumlarına özellikle son yıllarda yapılan siber saldırıların ardından bilişim uzmanı alımları oldukça artmıştır. Başta bakanlıklar olmak üzere neredeyse tüm kamu kurumları artık sözleşmeli bilişim personeli çalıştırmaya başlamıştır. Hatta bunun yanında adı bilişim uzmanı olarak adlandırılmasa da, özel şirketler de bilişim güvenliği konusuna oldukça fazlasıyla eğilmişler ve bu alanda personel yetiştirmeye ve personel alımlarına başlamışlardır.

Çağımız düşünüldüğünde, elimizdeki telefonlardan tutun da evdeki televizyonlara kadar olan her şey, akıllı teknolojilere sahiptir. Bu yüzden son yıllarda bilişim konularına eğilmenin gayet doğal bir durum olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

#n #r #ve

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top