Vegan Nasıl Olunur ?

Vegan Nasıl Olunur ? Sıklıkla vejeteryanlıkla karıştırılan, vejeteryanlıktan tanım olarak daha yeni, ama bazı önemli noktalarda vejeteryanlıktan farklı bir hayat tarzı veganlık.

Vegan nedir, vegan kime denir açıklayarak başlayalım:

Vegan, akla gelebilecek tüm hayvansal işlenmiş ürünleri kullanmayı reddeden kişidir. En popüler örnek elbette yemekler. Örneğin veganlıktan bahsederken, veganların yumurta yememesi örneği mutlaka konuşmalar sırasında işittiğiniz sıradan geyikler. 

Ama vegan, sadece yemekle değil deri eşyalardan tutun da, kozmetik ürünlerine kadar hayvansal tüm ürünleri kullanmayı reddeder.

Peki nasıl vegan olunur. Vegan olmak için bir yere başvuruda bulunmanız ya da prosedürleri uygulamanız gerekmiyor. Veganizm bir hayat tarzı diyebiliriz sonuçta.

Sosisten, salamdan, yumurtadan iğreniyorsanız vegan olmuş sayılmazsınız. Hayvanları sevmiyorsanız da vegan olmazsınız. Vegan hayvanları sever ve onları korumaya çalışır(istisnaları mutlaka var). Doğanın hapsedilmesini, giderek yok edilmesini eleştirir.Vegan Nasıl Olunur ?

Hayvan refahını koruduğunu iddia etse de hayvansal ürünlerin işlenmesi demek, hayvanların belli koşullarda yaşamaya zorlanması demek. Son derece sıra dışı ve kötü örnekler dünyada mevcut. Tabiî ki eğer bu işlenmiş ürünlere talep olmazsa, doğal olarak arz da gerçekleşmeyecektir. Tüm yapay üreme yöntemleri gibi genetik uygulamalar da son bulacaktır. Ancak günümüzde de bu hayal gibi görünüyor. Tüm dünyadaki özellikle et ve süt tüketimine bakıldığında…

Vegan olmak için ayrıca çok dikkatli bir araştırmacı olmak gerekiyor. Söz konusu insan ihtiyacı besinlerin bitkisel alternatifleri, kök bitkiler ile ilgili beslenme alternatiflerini iyi bilmek durumundasınız. Bunun için internette bloglar, vegan yemek tarifleri vb. içerikleri bulabilirsiniz. Ayrıca şaşırtıcı bilgilerle karşılaşacaksınız. Hangi besinlerden protein aldığınızı görünce vay be tepkisi verebilirsiniz.

Hayvansal ürünlerin nerelerde kullanıldığıyla ilgili çok geniş bir bilgi yelpazesine ulaşmış olmalısınız. Bununla birlikte günlük alışkanlık haline getirmiş olduğunuz faaliyetlerde hangi hayvansal ürünlerin kullanıldığını öğrenmeli ve bunları terk etmeli ya da yerine vegan alternatifler bulmalısınız.

Merak etmeyin bu dünyada yalnız değilsiniz, vegan olmak için en önemli aşama veganlarla iletişime geçmek. İletişim ve paylaşım bilgiyi ve onu kullanabilme yeteneğinizi artıracaktır. belki de bu yazıya yorum yaparak bir kaç vegan arkadaşınız olabilir, belli mi olur.

Son olarak, sıklıkla “hayvanlar tamam da bitkiler de canlıııı onlar nolcak peki ekiekieki” diye sırıtan kişilerle karşılaşacaksınız bol bol. Bunlara bulgur yemenin güneş yüzü gösterilmeden makinalara sokulan tavuklarla beslenmekten daha faydalı olduğunu söyleyebilirsiniz.

Çok da zor görünmüyor. Ancak bu hayat tarzı da belli bir felsefenin ortaya çıkardığı sağlam temellere dayanan bir olgu. Dolayısıyla hayata bakış açınızı değiştirmeden vegan olmak zor.

#z #n #r

“Vegan Nasıl Olunur ?” için 1 yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top