Sivil Polis Nasıl Olunur ?

Sivil Polis Nasıl Olunur ? Emniyet teşkilatına ayak basan polis okulu mezunu polis memurlarının yada Polis Akademisi mezunu Komiser yardımcılarının en çok istedikleri iki şey; Birisi sivil olmak ikincisi de güzel bir yerde çalışmaktır. Türkiye’de özellikle üniforma alerjisi emniyet mensuplarının sivil çalışmak istemelerini de kamçılayabilmektedir.

Tabi bir yerin taliplisinin çok olması orada bulunmayı da zorlaştırır. Sivil polislikte bu şekildedir.  Terör, asayiş, kaçakçılık, istihbarat, olay yeri inceleme ve mali polis şubeleri genelde sivil olarak görev yapıldığı bilinen şubelerdir. Bu şubelerden bazıları gerçekten gece gündüz çalışmayı gerektirip, stresi bol olan yerler olduğu gibi bazıları da tabir-i caizse yatış yeri diye nitelendirilebiliyor(e tüm işlerde böyle). Türkiye gibi ülkeler de teröre harcanan emek ve mesai ile bilişim suçlarına harcanan emek ve mesai tabi ki bir olmayabilir.

Peki nasıl sivil polis olunur? Sivil polis olmak demek, çoğunlukla yukarıda saydığımız şubelerden birinde çalışmak demektir. Dolayısıyla sivil polis olmak için ilk yapılacak şey polis olmaktır. Eğer bu aşamayı geçmiş iseniz sivil olarak çalışılabilmek için iki yol olduğunu söyleyebiliriz.

Birinci yol amirlerinizin kafasında sizin o işi yapabileceğiniz fikrinin oturmasıdır. Bilindiği gibi emniyet teşkilatında birinci amir ve ikinci amir vardır. Eğer sizin bir üstünüzdeki amiriniz (ikinci amir) sizden memnunsa, sizin bu işi yapabileceğine inanıyorsa ve özellikle aranızda herhangi bir sıkıntı yoksa bu durumu birinci amire (İl emniyet müdürü) bildirebilir.  Ancak şubelere genellikle meslek içi başvurularla alım yapılmaktadır. Bunun yanında, özellikle istihbarat biriminde çalışacak olanların seçimi, okullarda yılsonuna yakın zamanda yapılmaktadır. Seçimde iyi bir derece gösterenler istihbarat biriminde sivil olarak çalışabilmektedirler.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her isteyen istediği yere verilmiyor. Eğer “nasıl sivil polis olurum” diyorsanız ve istihbarat şubeyi de isterseniz yabancı dilinize muhakkak bakacaklardır. Bilişim şubeyi isterseniz bilgisayar ve sair bilişim teknolojisini bilmeniz ve bunu ispatlamanız istenir. Terör ve asayiş isterseniz daha önceki meslek hayatınızda gece gündüz verimli çalışmış mı, riske girebiliyor mu diye bakarlar. Mesela üniversitelerde görev yapan polisler güvenlik şubesine bağlıdırlar. Bu polislerin özellikle gençlerle kolay diyalog kurabilen kişilerden olması beklenir.

İkinci yol ise çok düşük ihtimal de olsa şanstır.

Referans-torpil takıntılarına cevap olarak: Bazı durumlar, bazı şube ve birimler vardır ki ne kadar torpilli olursanız olun birinci madde de belirttiğimiz özelliklerden kişide bulunmuyorsa pek şansının olmadığını belirtmek gerekir.

 

#r #n #i

“Sivil Polis Nasıl Olunur ?” için 1 yorum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top