Açık Öğretim Lisesi Öğrencisi Nasıl Olunur ?

Açık Öğretim Lisesi Öğrencisi Nasıl Olunur ? Uzaktan eğitim; geleneksel eğitim uygulamalarının öğretim yaşı, zamanı, yeri, yöntemi, amaçları vb. sınırlamalarına bağlı kalmadan; özel olarak hazırlanmış yazılı gereçler, kitle iletişim programları ve kısa süreli yüz yüze öğretimin bir sistem bütünlüğü içinde kullanılması ile yürütülen etkinliklerden oluşur. Bu sayede öğrencilerin diledikleri zamanda diledikleri yerde eğitim etkinliklerinden yararlanabilmeleri sağlanır. Bu amaçla ülkemizde 1992 yılında uzaktan öğretim teknolojilerini kullanarak lise öğrenimi veren ve bu hizmeti merkezi sistemle yürüten, Film Radyo ve Televizyonla Eğitim Başkanlığı bünyesinde Açık Öğretim Lisesi kurulmuştur. Çeşitli nedenlerle lise eğitimini gerçekleştirememiş kişilerin faydalanabilmesi için kurulan Açık Öğretim Lisesi program içeriği bakımından örgün eğitimdeki genel liselerin program içerikleriyle aynıdır. Açık Öğretim Lisesinde okutulan ortak ve seçmeli dersler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca örgün öğretime paralel olarak belirlenmiş ve 2010-2011 yılından itibaren sürdürülen alan uygulaması kaldırılmıştır. Öğrenciler alınması ve başarılması zorunlu ortak dersler ile alınması zorunlu olmayan seçmeli dersleri seçerler. Yönetmelik gereği ders geçme ve kredi sistemine göre işleyen yapıda eğitim süresi 4 yıl olarak belirlenmiştir.

Açık Öğretim Lisesi Öğrencisi Nasıl Olunur ?Açık Öğretim Lisesinde eğitim yüz yüze öğretim uygulaması yerine TV ve Radyo ile yapılmakta ve basılı materyallerle desteklenmektedir. Basılı materyaller 81 ilde dağıtım noktası olarak belirlenmiş toplam 548 adet Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne kargo yolu ile gönderilmekte ve e-kitap olarak internet üzerinden yayınlanmaktadır. Açık Öğretim Lisesinde bir öğretim yılı iki dönemden oluşur. Öğrenciler çalışma takviminde belirtilen zamanlarda her dönem (yılda 2 kez) internet üzerinden kayıt yenilemek zorundadır. Bir dönem kayıt yenilemeyen öğrencilerin kaydı “donuk”, iki dönem üst üste kayıt yenilemeyen öğrencilerin kaydı “silik”olarak düzenlenir. “Silik” durumdaki öğrencilerin daha önceki kredileri saklı tutulduğundan tekrar kayıt yaptırmaları halinde kaldıkları yerden devam etmeleri mümkündür.

Açık Öğretim Lisesi sınavları dönem sonlarında, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Sınav Hizmetleri Grup Başkanlığı’nın belirlediği okullarda, merkezi sistem sınavıyla çoktan seçmeli test yöntemiyle yapılmaktadır. Sınavlarda her dersten 4 seçenekten oluşan 20 soru sorulmakta ve sınavlardan başarılı olabilmek için bu 20 sorudan en az 9’unun doğru cevaplanması gerekmektedir. Tüm derslerini başarıyla tamamlayan ve gerekli kredileri alan öğrenciler Açık Öğretim Lisesinden mezun olma hakkını kazanır. Öğrencilerin gerekli krediyi (192 ve üzeri) tamamlayarak en erken 4 yıl (8 dönem) içerisinde mezun olabilmesi mümkündür.

Açık Öğretim Lisesi’ne kayıt yaptırma şartlarını taşıyan kişilerin kayıt için gerekli evraklarla tüm genel liseler ve Milli Eğitim Müdürlüklerince görevlendirilen Anadolu Liselerine ya da en yakın irtibat bürosuna başvurarak kayıtlarını yaptırabilmeleri mümkündür.

Açık Öğretim Lisesi’ne kayıtlarda yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bununla birlikte ilköğretim okulu/ortaokuldan mezun olanlar ile ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu tamamlayanlar; orta öğretim okullarının ara sınıflarından (meslek liseleri dahil)  tasdikname alanlar ve yurt dışında öğrenim görmüş olanlardan öğrenim düzeylerini gösteren denklik belgesini yaptıranlar Açık Öğretim Lisesi’ne kayıt yaptırabilirler. Açık Öğretim Lisesi’ne yeni kayıt yaptıracak öğrenci adaylarının her yıl belirlenen yeni kayıt katılım bedelini ödemeleri zorunludur ve kayıt esnasında katılım bedelini ödediklerine dair dekontlarını ibraz etmeleri gereklidir.

Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt yaptıracak olan öğrencilerden, 18 yaşını doldurmamış olanların velileri ile birlikte, 18 yaşını doldurmuş olanların ise bizzat kendilerinin genel liseler ile Milli Eğitim Müdürlüklerince görevlendirilen Anadolu Liselerine kayıt için gerekli evraklarla gitmesi gerekmektedir. Kayıt yaptırılabilecek okulların ve irtibat bürolarının adresleri açık öğretim lisesinin resmi web sitesinde yer almaktadır.

Yeni kayıt başvurusu için öğrencilerin ibraz etmesi gereken evraklar

– T.C. Kimlik No Beyanı,
– Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5×6 cm. ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf,
– Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı,
– Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayardan alınacak yeni kayıt öğrenci raporu (Bu belge kayıt sırasında irtibat büroları tarafından hazırlanır ve öğrenci tarafından imzalanır).
– İlköğretim Okulu veya Ortaokul Mezunu Öğrenciler için ilköğretim okulu / ortaokul diplomasının veya denklik belgesini aslı; Orta Öğretim Ara Sınıflarından Ayrılanlar için tasdikname ve başarı durum belgesinin aslı;  Yurt Dışında Öğrenim Görmüş Olanlar için Eğitim Ataşeliklerinden veya İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan kredisi ve toplam dönemi yazılı denklik belgesinin aslı,

Kayıt işleminden sonra öğrencilik durumunun“aktif”hale gelmesi ile birlikte verilen öğrenci numarası ve şifreyle sisteme girip dersler seçilir. Ders seçimi yapıldıktan sonra kitap dağıtımı yapılan okullardan kitapların temin edilebilmesi mümkündür.

Açık Öğretim Lisesi ile ilgili bilgilerinize ulaşmak ve merak ettiğiniz konuları öğrenmek için Alo 147’yi 7/24 saat Türkiye’nin her yerinden arayabilirsiniz. Ayrıca Açık Öğretim Lisesi resmi web sitesi adresinden de “www.aol.meb.gov.tr “ merak ettiğiniz konular hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Okumak İster misiniz ?

Vampir Nasıl Olunur ?

Vampir Nasıl Olunur ? NasilOlunur.Net heyecan verici konular kuşağından hepinize merhaba. Vampirler gerçekten var mı, …

1 Yorum var

  1. Tuğba güneş

    Bu yıl açık liseden mezun olacağım, üniversite sınavına girmeden açık öğretim fakültesine kayıt yaptırabilirmiyim acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir