Akvarist Nasıl Olunur ?

Akvarist Nasıl Olunur ? “Akvarist nedir yahu kardeşim?” diyenlere cevabımız “Akvaryumcu, akvaryum içerisinde su canlılarını yaşatmayı, beslemeyi, üretmeyi hobi edinmiş kimse” olacaktır. Tanımından da anlaşılacağı üzere akvaryum işi ile ilgilenmek de gönüllük esastır. Sadece merak duygusu bu işe başlamak için yeterli olabilir ancak devam ettirmeniz için su canlılarına karşı (Zabıtalarla kavga edebilecek bir Panter Emel olamasanız da) derin bir hüsn-i zanna sahip olmadan bu işe başlamamanız önerilir. Aksi takdirde akvaryumunuzun genel bir bakımı sırasında film kopabilir, akvaryum balkona yönlendirilirken balıklar için en iyi ihtimalle mutlu son yakın bir arkadaşınızın akvaryumu olabilir. Akvaristliğe başlarken yakınınızda bu işlere meraklı birisinin (hiç değilse mahallede bir pet shop) olması ilk aşamada size çok büyük yarar sağlayacaktır.

Akvarist olmak için, adından da anlaşılacağı üzere bu işin ilk aşaması bir akvaryum edinmek olacaktır. Çevrenizde daha önce (ya da halen) akvaristliğe meraklı bir dostunuzun kenara ya da kilere kaldırdığı bir akvaryum işinizi görebilir. Böylece gidip gelen hayvan sevginizin göç etmesi durumda en önemli harcamayı yapmadan bu işten, akvaristliğin maliyetinden, çoğunlukla sıyrılmış olursunuz. Pet shop’tan satın almak ya da bir camcıda hazırlatmak da alternatifler arasındadır. Ancak eğer akvaryum camını camcıda hazırlatacaksanız, silikonun akvaryuma koyacağınız canlıları zehirlememesi için akvaryumu aldıktan sonra içerisine su doldurup 3 günde bir değiştirmeniz ve bu işlemi 1-2 hafta boyunca tekrar etmeniz önerilir.

Akvarist Nedir ? Akvarist Nasıl Olunur ? Akvaryum BakımıAkvaryumumuzu edindikten sonra sıra içerisinde canlıların yaşayacağı ortamı hazırlamaya geldi. Bunun için içerisine su doldurulduktan sonra en az 3 gün yerinden kıpırdamadan duran 5 lt’lik (ya da daha büyük) pet şişelere ihtiyacımız var. “Pet şişelerle napçaz ki” demeyin bize lazım olan içerisindeki “Su”dur. Bir pet shop’tan kolaylıkla temin edebileceğiniz kimyasalları da ekleyerek suyu doğal ortamına benzetmeye ve içerisindeki zararlı mikroorganizmaları yok etmeye çalışıyoruz. Alın size bir canlının yaşaması için başkalarının ölmesine bir örnek daha…Doğanın kanunu böyle napalım 🙂

Ortamı hazırladıktan sonra içerisine kum, bitki vs. gibi dekorları da temin etmeyi unutmayın. Akvaryumun arka kısmını kapatmak için kullanılan sualtı manzaralı kâğıtlardan da istifade edebilirsiniz. Balık vs. türlerini seçmeden önceki son aşamamız su içerisindeki oksijen, ısı vs.yi sağlayacak olan cihazları edinmektir. Bunun için akvaryumunuzun litre cinsinden hacmini bilmenizde yarar var. Öncelikle su içindeki filtrasyonu sağlayacak bir motor, sonrasında da hava taşı ve ısıtıcı gerekiyor. Japon balıkları (gold fish) gibi bazı türler için ısıtıcı gerekmese de yavrulama için suyun belli sıcaklıkta olması önemli. Eğer canlı bitki bulunduracaksanız bunların ihtiyacı için de karbonmonoksit üreten tüplerin bağlı olduğu tesisatlardan temin etmeniz gerekiyor.

Sualtı canlıları familyasında balıktan başka canlılar da mevcut olup pet shoptan temin etme şansınız olsa da annenizle olan bunca yıllık muhabbetinizin sekteye uğramaması için bunların isimlerini vermiyorum:) Akvaristliğe yeni başlayanlar için ciklet (cichlid) denilen türlerden başlamaları genellikle tavsiye edilir. Çünkü doğal ortamı Afrika ve Avrupa’daki göller olan bu balıklar canlı yaşamını tehdit eden bir çok unsura karşı oldukça mukavemetlidir. Özellikle, Amerika cichlidi olan zebralardan bir çifti tercih ederseniz, yavru edinme konusunda ilk tecrübenizi de edinmeniz kuvvetle muhtemel.

İnternette tüm türlere dair ansiklopedik bilgilerden tecrübeli akvaristlerin deneyimlerini paylaştığı forumlara kadar çok farklı bilgi hazinesini barındıran internet sitelerini göreceksiniz. Bunun haricinde pet shoptaki görevlilerden de yardım almak mümkün. E bizden bu kadar yönlendirme yeter. Artık bir uzman bir akvarist olmayı isteyen milyonların arasına karışıp gitmek de size kalıyor. Bol şans!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top