Özel Dedektif Nasıl Olunur ?

Özel Dedektif Nasıl Olunur ? Bir çok filme konu olan özel dedektiflik hakkında bilgiler içeren yazımızda detaylı olarak özel dedektiflik anlatışmıştır. Sherlock Holmes’u ve ününü duymayan yoktur. Doktor Watson’ın diliyle bize hikayeleri aktaran Sir Arthur Conan Doyle dünyaca ünlü dedektiflik hikayeleriyle okuyan okumayan herkesin, dedektiflik denildiğinde aklına gelen muhtemel ilk ismin Holmes olmasına vesile olmuştur.

Özel dedektiflik dışarıdan eğlenceli, heyecanlı ve iş tatmini olarak oldukça değerli bir uğraş/iş olarak görünür. Ancak her işte olduğu gibi işin kendisi oldukça zorlu, kimi zaman tehlikeli bir iş de olabilmektedir. Üstelik özel dedektifliğe ilgi duyuyorsanız, başlamadan önce şunu iyi bilmelisiniz ki özel dedektiflik oldukça üstün ahlak ve etik kurallarını uygulamanız gereken, bu gibi konularda oldukça dikkatli olmanız gereken bir iştir. Üstelik tam anlamıyla Türkiye’de bir yasası da yoktur.

Peki nasıl özel dedektif olunuyor, buna bakalım. Nereden başlamamız gerektiği konusunda teknik aşamaları burada paylaşırsak daha verimli bir çalışma yapmış olacağız.

Özel Dedektif Nasıl Olunur ?Özel Dedektif Nasıl Olunur ? Özel Dedektif Eğitimi Var Mı ?

Özel dedektifliğin bir okulu yok, peki özel dedektiflik herkese açık bir uğraş mı? Elbette değil. Böyle her önüne gelen özel dedektif olamıyor dedik ancak, ortalıkta alakası olmadığı halde dedektiflik yaptıklarını iddia eden ne olduğu belirsiz bazı kişiler de var.

Burada yapılması gereken dedektiflik amaçlı kurulmuş olan az sayıda şirketlerden biri olmak ya da bu şirketlerde çalışmak. Bunun için de belli sertifika programlarına, eğitimlere katılmak gerekiyor ama yurtdışında yasal olduğunu hatırlatalım. Bu noktada bir sorun var diyebiliriz. Bu da söz konusu standartları belirleyen bir kanun olmaması. Dolayısıyla buradaki boşluk meslek standartları konusunda da mevcut. Yani siz bu mesleğin kanununun olduğu ülkelerde bu işe girerseniz daha doğru olacaktır. Belki kanun çıkar ama bu yazı Nisan 2013 yılında yazılmıştır ve yazımız 2021 Ağustos ayında güncellenmiştir ancak henüz ilgili kanun ortalıkta yok.

Özel Dedektiflik Kanunu ile ilgili çalışma ile ilgili kısa bir bilgi vermek gerekirse, 1994 tarihli 3963 sayılı Özel Dedektiflik Kanunu T.B.M.M. tarafından o tarihlerde kabul edilmiş olup resmi gazete de yayımlanmak üzereyken, yayımlanmamış o şekilde bırakılmıştır.

Bu yüzden özel dedektiflerin dernekleriyle irtibata geçebilir, çalışma koşulları ve özel dedektif nasıl olunuyor sorusunun cevabını güncel olarak edinebilirsiniz. Bu bir yöntem. Diğeri ise internetten ilgili birkaç firmanın ticaret sicillerine nasıl kayıt olduklarını da görebilirsiniz. Ancak bu işin şirket kısmı bu illa ki yapılır. Ancak müşteri kazanmak açısından popülerliğinizin olması gerekiyor. Genelde özel dedektifler kolluk kuvvetlerinden, subaylıktan emekli olmuş kişilerce yürütülüyor ve işin oldukça fazla teknik boyutu var uygulamada.

Tabii ki bir özel kanun olmasa bile dedektiflik mesleğinde de diğer mesleklerde genel olarak geçerli olan Türkiye Cumhuriyeti kanunları geçerli olup, dedektiflik alanında gerçekleştirilen çalışmalarda hizmet verilen kişiler ve kuruluşlar da “İnsan hak ve özgürlüklerine saygı duyularak” hizmet verilmektedir. Aynı şekilde, hizmet verilene karşı hiç bir şekilde dil, din, mezhep, siyasi görüş ayırt etmeksizin kişi hak ve hürriyetlerine saygı duyarak hizmet verilmelidir.

Hevesiniz kırılmasın, belki bir gün Özel Dedektiflik Kanunu yasalaşır ve belli mi olur siz başarılı bir dedektif olabilirsiniz. Kanun bulunmaması bu mesleğin icra edilemeyeceği anlamına gelmemektedir, şayet özel dedektifliği kısıtlayan yada yasaklayan bir kanunda bulunmamaktadır.

#zel #bir #i

“Özel Dedektif Nasıl Olunur ?” için 2 yorum

  1. Sherlock Holmes Hayranı

    Çok güzel olmuş, bu bilgileri benimle paylaştığınız için teşekkürler.. 🙂

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top