Budist Nasıl Olunur ? M.Ö 500’lerde ortaya çıkmış bir dindir. Kurucusu Buda lakabıyla anılan Siddhartha Gautama’dır. Daha çok Hindistan, Çin, Tayland, Nepal, Tibet gibi Uzakdoğu ülkelerinde yayılmıştır. 500 milyon takipçisi vardır. Liderleri Tibette bulunan Dalaylama’dır. Semavi din temsilcilerine göre muhtemelen Allah tarafından gönderilmiş bir peygamber olan Buda’nın öğretileri daha sonra ardılları tarafından bozularak paganist bir hale gelmiştir. Budizm bir din ve felsefe karmasıdır.
Buda bir prensin oğluydu. 29 yaşına kadar sarayda nefsinin her isteklerini yerine getiren bir hayat yaşadıktan sonra yolda ıstırap çeken yaşlı bir adam gördü. Bundan sonra hayatını değiştirmeye karar vererek kendisini uzun zaman aç bıraktı. Nefsin hiç isteğini yerine getirmedi. Ancak buda kendisini tatmin etmeyince bu sefer orta yol adını verdiği, nefsin bazı isteklerini yapıp bazılarını yapmama şeklinde bir yol izledi. Bu süreç kendisini Nirvana’ya ulaştırdı ve aydınlandı. Budizm bir nevi Brahmanizm’e tepkidir ve Brahmanizm’deki sınıf ayrılıklarını reddeder. Paryaları insan olarak görür.
– Semavi dinlerde veya diğer dinlerde ki gibi bir Tanrı inancı yoktur. Tek kutsal şey Budadır.
– Peygamberlik, kutsal kitap vs. gibi şeyler yoktur.
– Ahiret hayatı yoktur ancak aynı Brahmanizm’de ki gibi reenkarnasyon vardır.
– Hayat, ıstırap ile doludur. Bu nedenle hayatın aldatıcı hayallerinden uzak kalmak gerekmektedir.
– Bu ıstıraptan kurtulmak istemek şarttır. Buna mani olan şeyler olan dünya hevesi ve sonsuz yaşama arzusunu yenmek gerekir.
– Her Budist Nirvana’ya ulaşmak istemelidir. Nirvana heves ve ihtirastan kendini kurtarmış insanın, kutsal istirahate ulaşması demektir.
– Bu sayılanları yapmak için her Budist şunları hayatına uygulamak zorundadır: doğru itikat, doğru karar, doğru söz, doğru hareket, doğru hayat, doğru çalışma, doğru tefekkür (düşünce), doğru muhakeme.
– İnsan kutsal değil bilakis günahkârdır.
Budizm’de ruhu arındırmak için çeşitli terapi yöntemleri bulunmaktadır. Bunları uygulayarak Nirvana ya ulaşacaklarını düşünürler.