Entelektüel Nasıl Olunur ? Yıllar önce Türkçemize girmiş olan entellektüel kelimesi ya da halk arasındaki deyimiyle entel kelimesi nedir, entel nasıl olunur sizler için bu yazımızda açıklamaya çalışacağız. Geçmişte tahsilli, bilgili kişiye münevver denilirdi. Daha sonraları aydın sözcüğü “kültürlü, okumuş, görgülü, ileri düşünceli (kimse)” anlamında kullanılmaya başlandı. Entelektüelin ise, düşünüre yakın bir anlamı vardır. Entellektüel nasıl olunur sorusunu cevaplamaya çalışırken öncelikle entelektüel kelimesini wikipedia yazarları tarafından nasıl açıklandığını bakıp sonrasında nasılolunur.net açısından bakacağız;
Entellektüel kelimesi vikipedi’de şu şekilde tanımlanmış;
Entelektüel, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da şahsî amaçlarına erişmekte kullanan kişi. Entelektüel kelimesinin kökeni Latince intellectus (anlamak) sözcüğüne dayanır ve günümüzde genellikle şu anlamlardan birinde kullanılır:
- Kapsamlı bilgi ve birikim gerektiren soyut konularla derinlemesine ilgilenen kişi.
- Mesleği, mal ve hizmet üreten diğer meslek gruplarından farklı olarak, fikir ve bilgi üretmek ve/veya yaymak olan kişi (akademisyenler, bilim insanları vb).
- Kültür ve sanat konularında uzman kabul edilen, bu konulardaki bilgisi birikimi kültürel bir otorite olmasına olanak sağlayan ve toplum karşısında çeşitli konularda değerlendirmeler yapan kişi.
- Genellikle entelektüel çalışmalar, edebi eserler, felsefi düşünceler veya bilimsel araştırmalar üzerinde yoğunlaşır. Entelektüeller, toplumsal konularda düşünce üreten ve tartışan kişiler olarak da tanımlanabilirler.
Şimdi nasılolunur.net olarak “Entelektüel Nasıl Olunur ?” açıklamaya çalışalım; Aydın kelimesi de yaklaşık olarak entellektüel kelimesini karşılayabilir. Aslında genel olarak entelektüel denilince eminim hepinizin aklına yakın gözlüğü takan, sabahtan akşama kadar ders çalışan bir şeyler okuyan, kaba tabirle inek olarak nitelendirilen insanlar geliyor. Hemen aklınızdan çıkarın bu fikri, belki siz de gizli bir entelektüelsiniz ve farkında değilsiniz. Bakalım entelektüel nasıl olunurmuş ?
Entelektüel kişiler genel olarak okuma konusunda başarılı kişilerdir. Kendilerine faydalı olacak her türlü makale, dergi ve kitabı okurlar. Önemli olan bu kişilerin okuması değil, okuduklarından dersler çıkarabilmesidir. Entelektüel kişiler bu bilgileri sentezlemeyi, sonrasında hayatının bir tarafında kullanmayı başarabilen insanlardır. Ayrıca entelektüel insan demek sadece okuyan insan demek değil, aynı zamanda yazabilen, konuşabilen insandır.
Entelektüel insan ne zaman, nerede ve nasıl konuşması gerektiğini bilen, duygu ve düşüncelerini kolaylıkla dile getirebilen kişidir. Ayrıca ek olarak entelektüel insanlar güncel olayları, siyaseti, gündemi yakından takip ederler. Güncel hayattan kopmamak da entelektüel insanların ayrı bir özelliğidir diyebiliriz. Entelektüel insanlar bilmediği konu hakkında yorum yapmayacak kadar mütevazı, bildiği konuda da sonuna kadar tartışabilecek kadar bilgili ve ısrarcı insanlardır.
Genel olarak düşündüğümüzde bu özellikleri taşıyan yani okuma gücü olan, yazma konusunda başarılı olan, konuşması yerli yerinde olan, gündemi kaçırmayan kişilere entelektüel insanlar diyebiliriz.
#el #ve #n
Yani ben entelektüel biriyim sanırım,herhangi bir konuyu araştırıp okumayı çok severim meraklıyım herhalde şiir yazarım amatörce ve yine amatörce kara kalem ve beni anlayacağını dinlemesini bilen insanlarla konuşurum
Entellektüel sıfatını bence kişi kendine değil de, başkası o kişiye koymalı diye düşünüyorum.