Malulen Emekli Nasıl Olunur ?

Malulen Emekli Nasıl Olunur ? Malulen emeklilik herhangi bir kaza veya hastalık sonucunda çalışabilecek durumda olmayan kişilerin olabildiği emekliliktir. Malulen emekli olabilmek için sağlık kurumlarının raporlarıyla bunu tespit etmesi ve bunun sonucunda malulen emekliye ayrılma durumu söz konusu olabilmektedir. Malulen emekli olmak için süregelen bir işte çalışılması ve sigortasının işlenmesi gerekmektedir. Eğer bir işte çalışmayan bir kişinin başına kaza veya hastalık gelmesi durumunda malulen emekliye ayrılma durumu söz konusu olmaz. Bunun için çalışmaya başladığı tarihten sonra olabilecek kötü durumlar için malulen emekli olunabilir.

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir ?

Malulen emekli olunması için sağlık kuruluşları tarafından kaza veya hastalık geçiren kişinin tespit edilmesi gerekir. Bu tespit sağlanması için kişinin iş kazası, iş hastalığı veya çalışma gücünün yetersizliği sonucunda, meslekteki performansının ve iş gücünün %60’nı kaybetmiş durumunda olması gerekmektedir. Eğer önceden olan ancak çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkan bir hastalık varsa ve çalışan malul durumda olursa bu şekildede malul emekliye ayrım olunmaktadır. Sigorta malulunun olması için 10 yıllık sigorta süresini tamamlamış olmalı, 1800 gün malulluk, yaşılık ve ölüm sigorta primlerini ödemiş olması gerekir. Tamamlanmamış sigorta durumunda eksik kalan ödemeler borçlandırılarak malulen emekli olabilmek için hak kazanılabilir.

Malulen Emekli Nasıl Olunur ?Malulen emekli başvurusu yapılması için Sosyal Güvenlik İl veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne başvurulması gerekir. Malullük aylığı alırken işe başlayan bir kişinin malullük aylığı kesilebilir ancak işten ayrıldıktan sonra tekrar malulluk aylığı almak için başvurma imkanı vardır. Sağlık kurumları tarafından tespit edilerek yeniden malullük aylığı alınıp, alınmamasına karar verılır. Eğer kişinin maluliyet hali ilerlemiş ve muhtaç duruma düşmüş olduğu saptanırsa o zaman maluliyet aylığı yeniden hesaplanır.

Malulen emekliliği alabilmek için aranan şartlar;

Sağlık Kurumlarınca tespit edilerek kişinin malul sayılması, en az 5 senelik sigortalık süresini tamamlamış ve bu 5 senelik süre içinde 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarını ödemiş olması gerekir. Maluliyet dosyasında ise; maluliyet talep dilekçesi, ilk işe giriş bildirgesi, erkek sigortalılar için askerlik süre belgesi, ilk işe giriş sağlık raporu, sağlık raporu aslı ve tıbbi belgeler, kişinin mevcut olduğu rahatsızlıklar ve daha öncesinden aldığı raporlar gereklidir. Vergi indiriminden yararlanabilirsiniz bunun içinse özür oranınızı bildiren raporu ilinizde bulunan vergi dairesine başvurarak yapabilirsiniz. Bu sayede aylık tutarlar, hizmet erbabı ücretinden indirilir. Birden fazla sosyal güvenlik kuruluşunda çalışan kişinin malullük aylığı Sosyal Sigortalar Kurumunca bağlanması, kişinin son çalışmalarının Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi olarak geçmesi durumuna bağlı olmaktadır. Malul aylığınızın başlangıcı ise; malul sayıldığınızın gösterildiği rapor tarihi, talep tarihinden önce ise yazılı isek tarihini takip eden ay başından itibaren başlatılır. Rapor tarihi, talep tarihinden sonraysa rapor tarihini takip eden ay başından itibaren başlatılır.

Ayrıntılar ve diğer sorular için ilgili kurumlarla(mesela SGK) görüşebilirsiniz. burada yazılan bilgiler güncelliği sağlamayabilir.

#i #n #k

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top