Mason Nasıl Olunur?

Masonluk Nedir? Mason Nasıl Olunur? Son zamanlarda oldukça merak edilen bu soruların cevabını yazımızda bulabileceksiniz. Masonluk tarihinin 16 yy’a kadar gittiği bilinse de 13. yy’a ait bazı eserlerde ve İngiltere Kraliyet arşivlerinde Mason Ustalarından bahsedilmektedir. Resmi olarak 1717 yılında İngiltere’de 4 adet locanın bir araya gelerek kurmuş olduğu Büyük Mason Locası günümüze kadar faaliyetlerini sürdürmüştür. Genel olarak birçok komplo teorisinin de kaynağı olan ve gizliliği ile bilinen Masonlardan bazı localar Masonluğun kökenini Süleyman Mabedinin yapımında çalışan Hiram Ustaya, bazı localar ise Haçlı Seferlerinde önemli bir unsur olan Tapınak Şövalyelerine dayandırmaktadır.

Masonluğun genel amaçları nelerdir?

Bu soru yıllarca farklı şekilde cevaplandırılmıştır. Bunun nedeni Mason locaları tarafından kamuya bildirilen amaçlarla, asıl amaç ve faaliyetlerin farklı olmasıdır. Peki Masonların genel olarak amaçları nelerdir?

–   Masonlar Bilime sonsuz derecede inanırlar. Bilim bilinmezlerin bilinmesi için bir ışıktır.
–   Masonlar İdeal insana ulaşmayı isterler. Bunun için yardımlaşma önemlidir.
–   Mason olan herkes birbirinin kardeşidir. Bu nedenle bir mason herhangi bir kardeşinin zor durumunda ona yardım etmekle mükelleftir.mason
–   Masonlukta gizlilik esastır. Bu nedenle localarda öğrendikleri sırları ve mason localarının işleyiş biçimlerini başkalarına aktarmazlar.
–   Masonlukta evrensellik esastır.
–   Bazı localarda özellikle İskoç ritinde Tanrı inancı önemli iken Fransız ritinde Tanrı inancının olup olmaması çok bir önem taşımaz.

İskoç ritinde masonluk 33 dereceye ayrılmıştır. Her derecede bir sır öğrenilir ve mason olan kişinin kişisel gayret ve locaya devamı ile dereceler alınır. Bu sırların ne olduğu tam olarak bilinmese de özellikle üst derecelerde kabalist felsefeye dayalı, kadim büyü ve bilimlerin öğretildiği sanılmaktadır.

Mason Nasıl Olunur ?

Bu sorunun cevabı için mason adayının taşıması gereken bazı şartlardan bahsetmek gereklidir:

–   Mason olacak kişi 21 yaşının doldurmuş olmalıdır.
–   Erkek olmalıdır.
–   Tüm vatandaşların sahip olduğu haklara sahip olmalıdır.
–   Fiziki ve ruhi bir rahatsızlığı olmamalıdır.
–   Dernek aidatını ödeyebilecek maddi gücü olmalıdır ki bu aidat çok yüksektir.
–   Yeterli bir eğitim ve öğretimden geçmiş olmalıdır
–   Herhangi bir sabıkası olmamalıdır.
–   Bunlar haricinde ekseri yerlerde söylenilen bazı şartlarda, yardımsever olması, demokrat olması, dürüst olması gibi spesifik ve yoruma açık özellikle belirtilmiştir.

Bu şartları taşıyan ve Mason olmak isteyen kişi aynı locaya bağlı en az iki masonun kefilliği ile aynı locaya Masonluk için başvurmalıdır. Başvurduğu locadaki gündemde toplantıya katılanlara bu şahsın mason olmak istediği sorulur ve görüşleri alınır. Eğer katılanlar olumlu bir görüş sunarlarsa bir sonraki aşamaya geçilir. Bir sonraki aşamada ise tüm dernek binalarında bu şahsın mason olmak istediği ile ilgili yazı asılır ve itiraz edecek olanların itirazları değerlendirilir. Eğer aday bu aşamayı da geçerse Mason olması için törene çağırılır.

Masonluğa giriş töreni çok tartışmalı bir durumdur. Bunun nedeni çok sayıda ezoterik unsurun bu törende kullanılmasıdır. Örneğin Mason adayı önce bir karanlık odaya alınır. Bu odada kafatası vs gibi ilginç materyaller bulunur ve bir süre bu odada bekletilir. Daha sonra gözleri bağlanır ve büyük salona alınır. Burada da mason adayına Masonlukla ilgili bilgi verilir, yemin ettirilir. Tabi bu aşamada gözü bağlı mason adayının kalbine ve boynuna kılıç dayatılır. Bunun anlamı Mason localarında öğrendiği bilgileri dışarıya sızdırması ya da locaya ihanet etmesi durumunda locanın kendisinden intikam alacağıdır. Aday göz bağı çıkartılana kadar Mason olmaktan vazgeçebilir. Bu tören bittikten sonra göz bağı çıkartılır ve aday çırak mason olarak adlandırılır. Bu tören boyunca çok sayıda gizemli hareket ve faaliyet vardır.

Uzun bir konu olan ve hakkında yüzlerce kitap yazılmış olan Masonluk ve Mason olma hakkında vereceğimiz bilgileri daha da çeşitlendirebiliriz. Ancak genel olarak Mason nasıl olunur sorusunun cevabı bu şekildedir.
Tarih boyunca dünyanın birçok ülkesinde ve 1937 yılında bizzat Atatürk tarafından Türkiye’de kapatılan Mason locaları şu an ülkemizde dernekler kanunu çerçevesinde serbest olarak faaliyetlerini sürdürmektedir

#r #n #ve

“Mason Nasıl Olunur?” için 1 yorum

  1. Uluslararası ilişkiler mezunuyum. Mason olmak istiyorum. Hangi sınavlara girmem gerek. Nüfus cüzdanı fotokopisi 3 adet vesikalık ve adli sicil beyanı hazır durumda. Acil cevap verirseniz sevinirim 🙂

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top